To 14.08.2008 @ 16:28admin

Rakennetaan yhdessä DDR:ää

Kuka osallistuu talkoisiin? Rakennetaan täydellinen yhteiskunta, eikä välitetä vaikka välillä olisi puutetta länsimaiden turhista tavaroista ja vapaudesta.
 
Avoin Berliini oli sodanjälkeinen illuusio, joka kaatui yksisuuntaiseen muuttoliikkeeseen. Nuori marxilais-leninistinen Saksan demokraattinen tasavalta menetti insinöörejään, lääkäreitään ja tutkijoitaan kapitalistiseen länteen. Eiköhän pojat rakennetta tuohon kadun keskelle muuri.
Berliinin muuri

 
Tässä näkyi tämä uskomaton ristiriita, jolla kommunistista maailmaa rakennettiin. DDR- ja neuvostojohtajat pyrkivät rakentamaan vapaata yhteiskuntaa ja maailmaa poistamalla lähes kaikki vapaudet. Kansoilla hyvä tahto!
 
Mutta kun ihmisillä ei ole hyvä tahto. Jos Kempeleen terveyskeskus maksaa lääkärille palkkaa kaksi oravannahkaa, ja Helsingin Iso sairaala neljä, on päätös asuinpaikasta yleensä selvä. Harva alkaa rakentaa parempaa Kempelettä omasta selkänahastaan. Sama oli DDR:ssä. Tosin Suomesta näitä rakentajiakin löytyy, kuten ekologista viljelyä pohjoisessa kehittänyt luomumies.
Luomumies Leo Kuusela

 
DDR:n ongelmat ovat hyvin tiedossa. Stasi koukutti ja kyttäsi itäsaksalaisia ja muitakin. Vaikutukset näkyvät vielä 2000-luvun Suomessa, jossa osa ihmisistä kaipaa tarkkaa selontekoa, kuka kumarsi Honeckeria ja kuka ei.
Alpo Rusin Stasi-epäily

 
Mutta hyvää itäblokissa oli länsimaisen kulutuksen toruminen. Luin tänään Uutislehti Satasen Maarit Olkkolan kolumnista, että amerikkalaiset eivät juurikaan palauta muovipullojaan vaan ne päätyvät kaatopaikoille. Siis kaikkien hiilidioksidipäästöjensä lisäksi he dumppaavat kymmeniä miljoonia kiloja muovia kaatopaikoille. Well done. Ehkä voisivat käydä omistamassaan eskimokylässä:
 Maailmanloppu alkaa eskimokylästä

 
Eli ystävät hyvät, muodostakaamme henkisesti oma DDR. Kulutetaan sen verran kuin on pakkko, lennetään ja autoillaan järkevissä määrin tai ei ollenkaan. Rajat muuttuvat, mutta muuttuuko ihmisen ahneus koskaan? Tai siis kaduttaako meitä luonnon tuhlaus vasta sitten kun puita ja lintuja ei enää ole?
 
Elävän arkiston Paavo
 
 
 
blogit.yle.fi/elavaarkisto
  

2 kommenttia

Roskakuskina voin kertoa että suomalaiset tykkäävät myös työntää palautuspullojaan kaatopaikka tai energiajätteeseen. Ja alumiinitölkit menevät useimmiten energiajätteeseen.

Hei, olen aina elänyt siinä illuusiossa, että suomalaiset palauttavat pullonsa. Kai se palautusprosentti aika korkea onkin, vaikka ei ihan sata olekaan.

Suomalaisia pitäisi ehkä enemmän valistaa tuosta energiajäte-asiasta. Monella menee sormi suuhun, kun joutuu tarjotinta tyhjentäessä valitsemaan.

Paavo Rytsä, toimittaja, Elävä arkisto

Elävä arkisto

Elävän arkiston toimitus tarkastelee maailmaa arkiston aarteiden kautta, usein pieni pilke silmäkulmassa.

> Elävään arkistoon

Blogiarkisto

2014

joulukuu

marraskuu

lokakuu

syyskuu

elokuu

heinäkuu

kesäkuu

toukokuu

huhtikuu

maaliskuu

helmikuu

tammikuu

2010

joulukuu

marraskuu

lokakuu

syyskuu

elokuu

heinäkuu

kesäkuu

toukokuu

huhtikuu

maaliskuu

helmikuu

tammikuu

2009

joulukuu

marraskuu

lokakuu

syyskuu

elokuu

heinäkuu

kesäkuu

toukokuu

huhtikuu

maaliskuu

helmikuu

tammikuu

2008

joulukuu

marraskuu

lokakuu

syyskuu

elokuu

heinäkuu

kesäkuu

toukokuu

huhtikuu

maaliskuu

helmikuu

tammikuu