Ti 25.09.2007 @ 13:08admin

Keskustelua Rintamäkeläisistä

1970-luvun näytelmäsarja Rintamäkeläiset on noussut yllättäen Elävän arkiston suosituimmaksi ohjelmaksi. Kerro täällä muistojasi sarjasta.
 
Ohjelmasta on tullut runsaasti palautetta Elävän arkiston toimitukseen. Rintamäkeläisiä on luonnehdittu Suomen parhaaksi sarjaksi ja näyttelijöiden sekä sarjan tekijöiden työtä ylistetään. Mielenkiintoinen ilmiö yli 30 vuoden jälkeen!
 
Kirjoita mietteitäsi Rintamäkeläisistä tähän blogiin tai lähetä se sähköpostilla elavaarkisto@yle.fi. Jos lähestyt meitä sähköpostitse, laita viestiin suostumus mielipiteen julkaisusta tällä palstalla.
 
Linkki itse sarjaan:
www.yle.fi/elavaarkisto/

26 kommenttia

MUISTAN KUN SE TULI UUSINTANA TELKASTA

Siinä oli paras ohjelma 70luvulla olin pienipoika myös rintamiehen ja pienviljelijän poika.Nykyään kun katselen(nauhoilta)Rintamäkeläisiä niin tulee oikeen hyvä olo kun muistelee omaa lapsuutaan tossa 70luvulla.Olisko mahdolista nähdä kaikkijaksot uusintoina TV 1-2:ssea.;
Kiitos

Palautetta Elävän arkiston boksista:

Palautteen kohde: artikkeli 4356 (Rintamäkeläisen matka Leningradiin)

Palaute:

Tämä on aivan loistavaa. Muistan hyvin kun nämä tuli ensimmäistä kertaa. Roolisuoritukset ovat aivan huippua. Helmi on niin tosi aito. Aluksi ihmettelinkin miksi tämän sarjan nimi on Rintamäkeläiset eikä Honkoset. Voi olla etten nähnyt aivan ensimmäisiä jaksoja. Tuhannet kiitokset että saan katsoa nämä uudelleen.

Lähettäjä:

Raine Vuoristo

itsekin olen tutustunut rintamäkeläisiin tv2:n 80-luvun puolivälin iltapäiväuusintojen kautta, paljon viihdyttävämpi kuin mtv3:n jyrki.

kuten jo todettukin, sarjan taika on mielestäni äärimmäisen onnistuneesti nyansoidut, tutuntuntuiset hahmot, sekä nyt nostalginen Kekkosen ajan maailmankuva. niin, ja tietysti tuo maailman paras tunnusmusiikki!

Muistan Rintamäkeläiset hämärästi jostain ehkä aivan 80-luvun alusta. Oli varmaan silloin ekalla uusintakierroksella ja minä suurinpiirtein ekalla luokalla jos silläkään.

Mutta varsinaisesti tutustuin sarjaan kun se tuli iltapäiväuusintana joskus 90-luvulla. Päihitti kyllä Mainostelevision Jyrkin 100-0. Aivan loistavaa kotimaista jahkaamista tamperelaisella aksentilla :)

Sarja aiheutti joiden näyttelijöiden kohdalla hieman lieviä asennoitumisvaikeuksia. Markkula eli Kalevi Honkanen oli äänenä tuttu Karvakuonojen Rikuna. Mutta varsinkin Veijo Pasasen äreä Antti oli ihan jotain muuta kuin Pasanen Pelle Hermannina. Samoin oli Tenho Saurenin laita. Syvästi uskonnolinen Niemen isäntä oli jotain muuta kuin Reinikainen.

Olen pikkutyttö 70-luvulta; kaikki viikot paperiteollisuuskaupungissa,
viikonloput maalla mummolassa ja myös kaikki lomat.

On niin kotoisaa katsoa sitä jatkuvaa kahvikulttuuria ja niitä
pöytätapoja, joita ei enää näillä korkeuksilla nähdä. Tuli mieleen,
että pitäisikä minunkin alkaa pian vielä opettaa lapsille tuo
pullatuoksuinen arki. Jotenkin tuo keittiössä elämän pyöriminen oli
niin tuttua. Nykyään ihmiset vain istuvat olkkarissa ja joskus myös
makkareissa. Ei sitä ennen makuuhuoneessa istuttu, vaan siellä
nukuttiin. Suurin osa sosiaalisuutta tapahtui keittiössä. Ja silloin
lapsuudessa lapsuus oli aktiivista ja sosiaalista. Kaikki kävivät
toistensa luona juuri kahvilla. (Ehkä tässä syy, että olen juonut
kahvia 3-vuotiaasta saakka.) Oli normaalia poiketa kahviaikaan ja
kysellä kuulumisia. Nykyään tavataan (siis jos tavataan) "ensi viikon
keskiviikkona klo 14.15 siinä ja siinä kahvilassa". Kauheaa - meillä
ei ole enää vapautta, nimittäin aikaa!

Nim. pikkutyttönä 70-luvulla elänyt

Outi Sané
Lempäälä
muusikko
kahvihullu!

Hieno sarja todella! Olen 80-luvun lapsi ja aina katsonut paljon kotimaisia sarjoja. Tämä herätti mielenkiinnon 1996 uusinnoilla. Harmittaa vaan että sarjaa ei saa oikein "mistään". Ylen tallennemyynti teki pari kirjastokasettia, ja ne on katsottu jo puhki. Elävä arkisto ei voi laittaa kokonaisia jaksoja tänne tekijänoikeussyistä :( Parasta olisi jos tämä sarja painettaisiin kokonaisuudessaan (muistaakseni 29 osaa) dvd-levyille ja kulkeutuisi kauppojen kautta tuhansien ihmisten koteihin.

Elävään arkistoon toive; yhdessä Rintamäkeläiset jaksossa juhlittiin Antin ja Leenan hääpäivää. Tämä on mielestäni yksi parhaimmista jaksoista. Leena laittaa Antin kauppareissulle kaupunkiin, Antti kysyy pitäskö vaimolle tuoda jotain lahjaa hääpäivän vuoksi. Leena sanoo ettei tarvitse mitään, joten Antti ostaa itselleen lahjan. Siinä sitä on sitten selittämistä kun Honkoset on kahvilla ja Antti ei ole ostanut vaimolleen lahjaa, vaan itselleen.

Rintamäkeläiset on yhtä suomalaisen makuinen kuin ruisleipä.

Rintamäessä on meneillään jännittävä päivä, kun Honkosten ja Niemen isännän lisäksi tupaan astuu tuntematon nuorimies.

<a href="http://www.yle.fi/elavaarkisto/?s=s&g=4&ag=29&t=497&a=4424">
Vieraita Rintamäessä</a>

Näitä ihmisiä kun niillä ei ole kiire mihinkään, naapurissa voi käydä sopimatta tapaamista viikkoa etukäteen.
kulttisarja lapsuudestani! 10+

Aivan helmi tämäkin jakso! lisää näitä tänne, ja ehdottomasti DVD boxeja kauppoihin.

Rintamäkeläiset kertoo ajasta jolloin ihmiset elivät ihmisiksi.Tänään materian kyllästämät robotit ei osaa elää ihmisiksi.Perinnöksi jäi filmille sellaista mitä sielu kaipaa.

Olen yrittänyt ymmärtää missä ero, ja toden totta, Rintamäkeläisten hahmoilla on sielu.

Julkaiskaa DVD:llä koko sarja. Kiitos!

Katsoin kyynelsilmin juuri Rintamäkeläisten matkan
Lenigradiin. Siinä varsinkin jakso paluu on kuin Suomalainen rakkausruno.

Ihanat Rintamäkeläiset!!! Olen etsinyt liian kauan heitä kauppojen hyllyiltä! Nyt, tehkää ne DVD:t ja antakaa ilosanoman levitä myös tulevillekin sukupolville!

Hei kaikille Rintamäkeläisia kommentoineille,

Olen välittänyt tiedon eteenpäin DVD-asiassa, mutta valitettavasti valtani asiassa loppuu siihen. Aikamoinen selvitystyö siinä on ilmeisesti, kun Yleisradion ohjelmista tehdään kaupallinen dvd. Sen voisin ainakin melkein luvata, että jossain vaiheessa tällainen kokoelma kyllä tulee. Onneksi Rintamäkeläisten taika ei tunnu ihan hetkessä haalenevan.

Itse 70-luvulla syntyneenä Rintamäkeläiset tuntui lähinnä sketsiltä, mutta kun alkoi oikeasti katsoa näitä vanhoja jaksoja, niin kyllä paremmin tehtyä ihmissuhdesarjaa saa etsiä. Ja varmasti meille kaikille suomalaisille nämä kaikki hahmot ovat tuttuja niin omasta perheestä, naapurustosta, työpaikalta kuin tuttavapiiristäkin.

Erityisesti tällä kommentointipalstalla minulla herätti ajatuksia se, miten ihmisillä ei ole nykyään aikaa keitellä kahvia ja vierailla naapureissa kuin juhlatilanteissa. Kahvi ja pakastimesta otettu pulla riittää jutusteluun aivan hyvin. Nykyään ihmiset ottavat liikaa paineita tarjoiluistakin; pitää olla viinit ja monen ruokalajin illalliset ennen kuin viitsii ketään edes kotiinsa kutsua.

Paavo Rytsä, toimittaja, Elävä arkisto

Toivottavasti koko sarjan dvd-boksi saataisiin myytäväksi ennemmin kuin myöhemmin! Olen -69 syntynyt nainen, itsekin jo aikuisen opiskelijan äiti, ja Rintamäkeläisten katsominen nostaa kyyneleen silmäkulmaan; niin ihanan rauhallinen ja turvallinen on olevinaan se lapsuuteni 70-luvun alun Suomi....näitä katsoessa tulee niin kovin levollinen ja hyvä mieli. :)

Onko niitä mahdollista saada tänne Elävään arkistoon vielä muutamia dvd:tä odotellessa?

Etukäteen kiittäen Leena

Ehkä jotain Rintamäkeläisistä voimme vielä laittaa. Taiteilijaliittojen kanssa tehty sopimus edellyttää, että Elävä arkisto ei korvaa uusintoja televisiossa eikä radiossa. Eli tarkoitus on olla nk. "ikkuna menneeseen".

Mutta yritetään!

Paavo Rytsä, toimittaja, Elävä arkisto

Tulipa nostalginen olo: ruutupöytäliinat, kahvia ja pullaa, seinäkello tikittää. Ihanan verkkainen elämäntahti! Rintamäkeläisten kotien tunnelma ja interiööri ovat kovin tuttuja omasta mummolastani 70-luvulta. Muistan myös itse katselleeni lapsena tätä sarjaa. Huomaa, että tuohon aikaan ei tullut ohjelmaa sen seitsemältä tv-kanavalta, joten lapselle kävi tällainenkin ohjelma! Nykylapset tuskin tällaista seuraisivat - vai oliko tämä oman aikansa Salkkarit?

Hieno vertaus tuo "aikansa Salkkarit". Rintamäkeläiset on hyvin tehty, ja se kestää aikaa. Ja minulle itselleni 70-luvulla syntyneelle tulee myös mieleen mummoloiden tunnelma. Kahvinjuonti, pulla, tietyt tv- ja radio-ohjelmat.. On mukava jakaa ihmisille näitä kollektiivisia muistoja Elävän arkiston kautta.

Paavo Rytsä, toimittaja, Elävä arkisto

Kaikki Rintamäkeläiset äkkiä dvd:lle!!
Metsolat ja Rintsut ovat kulttikamaa, aivan
ihanata. Prässit kuumiksi ja levyjä kauppaan :)

-Palle-

Mukavan leppoinen sarja. Tuo mieleeni sen, että kyllä ennenvanhaan ihmiset olivat onnellisempia kuin nykyään. Ei silloin mitään nettejä ja kännyköitä tarvittu, vaan kahvitunti ja hyvät ystävät.

Kyllä pitäisi DVD:lle saada

Ihan triviakysymys tekijöistä, mihin Veijo Pasanen kuoli? Olen kuullut huhuja, että itsemurhaan.

Hieno näyttelijä Pasanen oli.

Toivottavasti tosiaan Rintamäkläiset tulis pian DVD-julkaisuna.. Aivan loistava sarja! :)

Tämä oli kyllä aivan mahtava sarja. Faijan kanssa katottiin näitä 90-luvulla paljon, siis tosi paljon. VHS:lle oli nauhotettu ja vieläkin ovat tallessa. Harmi vaan kun niitä ei meille kertynyt kuin pari kasetillista. Hahmot niin todentuntuisia ja syviä. Kaikki ilmeet ja eleet...

Olen jo pitkään odotellut ja odottelen edelleen sarjaa DVD:lle. Voisiko Yle nyt olla niin ystävällinen, että sarja pyörimään uusintana ja DVD:t kauppoihin? :)

DVD ilmestyy maaliskuussa 2013 (osat 1-6)

Elävä arkisto

Elävän arkiston toimitus tarkastelee maailmaa arkiston aarteiden kautta, usein pieni pilke silmäkulmassa.

> Elävään arkistoon

Blogiarkisto

2014

joulukuu

marraskuu

lokakuu

syyskuu

elokuu

heinäkuu

kesäkuu

toukokuu

huhtikuu

maaliskuu

helmikuu

tammikuu

2010

joulukuu

marraskuu

lokakuu

syyskuu

elokuu

heinäkuu

kesäkuu

toukokuu

huhtikuu

maaliskuu

helmikuu

tammikuu

2009

joulukuu

marraskuu

lokakuu

syyskuu

elokuu

heinäkuu

kesäkuu

toukokuu

huhtikuu

maaliskuu

helmikuu

tammikuu

2008

joulukuu

marraskuu

lokakuu

syyskuu

elokuu

heinäkuu

kesäkuu

toukokuu

huhtikuu

maaliskuu

helmikuu

tammikuu