Ti 26.01.2010 @ 16:28Jukka Lindfors

Mikä on kaikkien aikojen Väärin viisuvalinta?

Suomen euroviisuvalinnat ovat kautta vuosikymmenten herättäneet kiistelyä. YLEn Euroviisu-sivusto ja Elävä arkisto kysyvät nyt: mikä Suomen euroviisuista on ollut kaikkein väärin?

Suomen viisuedustajat ovat monien mielestä olleet vääriä yhdellä tai useammalla tavalla.

Kappale on saattanut lähteä edustamaan Suomea väärään aikaan tai väärään paikkaan. Tai se on valittu väärällä tavalla. Tai valitsijat ovat olleet vääriä. Tai laulun esittäjä on väärä. Tai siinä on kaikki mahdollinen väärin.

Mikä sinun mielestäsi on kaikkien aikojen Väärin viisu?

Äänestys päättyy perjantaina 29.1.2010 klo 16. Tulokset julkaistaan Euroviisut-sivustolla ja Elävän arkiston blogissa samana päivänä.

Alla Väärin viisu -ehdokkaat ja heidän esittelyvideonsa. Tässä blogissa voit perustella valintaasi ja äänestää ehdokkaita listan ulkopuolelta.

Äänestys on päättynyt.
 

Laila Halme: Muistojeni laulu (1963)  

Viktor Klimenko: Aurinko laskee länteen (1965) 

Päivi Paunu ja Kim Floor: Muistathan (1972) 

Fredi ja ystävät: Pump-pump (1976)

Vesa-Matti Loiri: Huilumies (1980) 

Riki Sorsa: Reggae OK (1981)  

Kojo: Nuku pommiin (1982)  

Boulevard: Nauravat silmät muistetaan (1988)

Beat: Fri? (1990)

Pave: Yamma Yamma (1992)  

CatCat: Bye Bye Baby (1994)

Jasmine: Niin kaunis on taivas (1996)  

Edea: Aava (1998) 

Nina Åström: A little bit (2000) 
 

Jari Sillanpää: Takes 2 To Tango (2004)

Waldo´s People: Lose Control (2009)

 

 

Katso myös:

Elävä arkisto: Suomen euroviisuedustajat kautta vuosien

YLEn Euroviisut-sivusto

 

34 kommenttia

Edea. Aava maa. Siis se aaaaavaaaa maaaa maaa aaaavaaaa.

Koko Eurooppa oli innostunut Enyan musiikista, niin totta kai Suomi jatkoi itäblokkilaista menestysten kopiointisarjaansa - pari vuotta myöhässä. Eikä riittänyt, että kappale oli häikäilemätön matkimus, mutta vielä artistin nimikin piti vääntää kopioksi. Voi sitä häpeän määrää.

Kyllä tuo 1990 Beat pesee kaikki edeat sun muut. Biisi kulkee takapotkuhölkällä ja vapautta julistetaan, bändi on karmean näköinen ja vailla karismaa sekä laulusuoritukset onnistuu oikeastaan vain stemmalaulu osioissa. Miuistan kiemurrelleeni sohvalla tätä kuunnellessa, oli kamalaa myötähävetä maamiesten surkeaa laulua. Jasmine olisi oikeastan parempi ns."väärävalinta!" otsakkeen alle, mutta sekään ei aiheuttanut niin kamalaa häpeää kuin beat -yhtyeen uikutus. Mielestäni Beat -yhtye on kautta aikain surkein euroviisuedustajamme.

Anonyymi kirjoitti:

Kyllä tuo 1990 Beat pesee kaikki edeat sun muut. Biisi kulkee takapotkuhölkällä ja vapautta julistetaan, bändi on karmean näköinen ja vailla karismaa sekä laulusuoritukset onnistuu oikeastaan vain stemmalaulu osioissa. Miuistan kiemurrelleeni sohvalla tätä kuunnellessa, oli kamalaa myötähävetä maamiesten surkeaa laulua. Jasmine olisi oikeastan parempi ns."väärävalinta!" otsakkeen alle, mutta sekään ei aiheuttanut niin kamalaa häpeää kuin beat -yhtyeen uikutus. Mielestäni Beat -yhtye on kautta aikain surkein euroviisuedustajamme.

Mä taas myötähäpesin juuri tuota Jasminea. Aivan hirveä kappale, huonosti soitettu ja falskisti laulettu.

Kaikkien aikojen väärin valinta oli, kun en edes muista kuka/ mikä valittiin Nightwishin ohi. Olikohan Katri-Helena? Sen kerran, kun sinne olisi saatu jotain oikeasti tuoretta eikä kuitenkaan "liian" erilaista. Mielestäni tämä typeryys kisailee tasapäisesti ylläolevien yritysten kanssa. Paitsi että mikä vika Fredissä oli ;)

Tietysti vuonna 1982 olisi pitänyt valita Suomen karsinnoissa toiseksi tullut laulu. Se oli vaan ruotsinkielinen, joten siinä varmaan oli syy miksi sitä ei voitu valita. Samoin vuonna 1988 olisi pitänyt valita toiseksi tai kolmanneksi sijoittunut.

Ehdottomasti irvokkain, kauhein, turhin ja kamalin oli
Lordin Halleluja vai mikä lie ollut.
Kaikkien oli kaikkialla nähtävä tämä hirviö. Sitä pidettiin siis "ei mitenkään kamalana" ja jopa tällemiehelle perustettiin muistaakseni joku tärkeä paikka Rovanniemelle.
Aikuisetkin huusi, että ei vaan mies saa todellisia kasvojaan julkistaa. Hävettää!

Lordi ei osaa laulaa. Mikään hänessä ei ole hyvää, kaikki tuo rumuus kuvastaa rumaa aikaamme.

Suomalaiset ovat mielisairaita, ne jotka Hirviö-Lordia äänestivät ja palvoivat/palvovat.

Kaikkein paras laulaja on tällä listalla valittu heikoimpien joukkoon. Näin se vaan on!
Euroviisut ei kiinnosta muuten tippaakaan!

Jasminen Niin kaunis on taivas on kyllä totaalinen pohjanoteeraus. Siinä ei ollut musiikillista sisältöä, ei sykettä, ei edes esiintyjällä karismaa. Ja lisäksi sinä vuonna kansainvälisen kisan musiikillinen laatu oli poikkeuksellisen korkea...
Onneksi silloin Viroa edusti ihana Kaelakee hääl, joka muuten edelleen on parhaiten menestynyt suomalais-ugrilainen euroviisu.

olga kirjoitti:

Kaikkien aikojen väärin valinta oli, kun en edes muista kuka/ mikä valittiin Nightwishin ohi. Olikohan Katri-Helena?

Se oli Nina Åström ja "A Little Bit". Ja se oli todellakin väärin valinta ikinä.

Pahin moka oli A little bit, joka oli ammattilaisraadin ja yleisöäänestyksen risteytyksen tulos. Molemmat raadit valitsivat ihan kelpo edustajat, Nylon Beatin ja Nightwishin. Sinänsä taisi olla Nightwishin onni, ettei päässyt edustamaan. Mutta tällä systeemillä kumpikaan näistä hyvistä ehdokkaista ei päässyt edustamaan, vaan kisoihin lähetettiin kaikkien aikojen pohjanoteeraus, hirvittävän kliseinen ja pliisu viisu. Ei riitä, että esittäjä on nätti ja osaa laulaa, jos karisma ei riitä pelastamaan mitäänsanomatonta viisua.

Se Kojon kojotus oli niin pohjalukema kuin olla ja voi! Ami Aspelundin Mitt Äppelträd olis ollut aivan toista luokkaa edustamaan Suomea samana vuonna. En myöskään ymmärrä mitä tekemistä Jasminilla oli Euroviisuissa, siis niin kauhee yksinkertaisesti, tollasesta tulee juopoks jos sitä liikaa kuuntelee. Entäs sitten se Jamma-Jamma jota jopa vertailtiin (Suomessa) Roxettiin. Noloa. Miksi ei osata ajatella lopputulosta, ennenkuin annetaan humppakansan valita?

Tästä listastahan puuttuu kokonaan kaikkien aikojen viisufloppi, se muutaman vuoden takanen norskilaulaja. Josta kukaan ei vieläkään käsitä, kuinka se edes pääsi alkukarsintoihin.

Helppoa: kaikki muut ovat olleet vääriä paitsi Lordi. Sehän voitti, haloo!

Loordi. Se poikesi selvästi suomen linjasta olla aina viimeinen

Henk.koht.tasolla olen sitä mieltä että Ami Aspelundin "Mitt Äppelträd" olisi ollut oikea valita Kojon sijaan. Kappale on tosi kaunis ja kestänyt hyvin aikaa: http://yle.fi/elavaarkisto/?s=s&g=7&ag=80&t=370&a=3023

Tosin Amilla ei ehkä olisi ollut suurta menestystä itse Euroviisuissa, mutta sitä olisi saattanut olla Katri-Helenalla "Minne tuuli kuljettaa" (16 839 ääntä karsinnoissa) mutta piti lähettää Klimenko (6242 äänellä!). Uskomatonta!

Viimevuosilta tulee mieleen Jasmine... mutta kyllä isoin moka oli tuo Klimenkon "Aurinko laskee länteen".

Päivi Paunu ja Kim Floor: Muistathan (1972)
Beat: Fri? (1990)
Pave: Yamma Yamma (1992)
Jasmine: Niin kaunis on taivas (1996)
Nina Åström: A little bit (2000)

Nämä kaikki samalla kauhealla "Väärä Valinta" viivallaan!

Onneksi itse nyt tiedän millä kaavalla se voitto sieltä otetaan. Jos kansa ei ole samaa mieltä niin muutan maasta heti:)

Vuoden 1996 Jasminen "Niin kaunis on taivas" on varmasti järkyttävin biisi ja katastrofaalisin esitys.

Kaikkein väärin viisu valittiin kuitenkin vuonna 2000, kun Nina Åstrom voitti Annan Erikssonin, Nightwishin ja Nylon Beatin. Kyseisestä mokasta ja sotkusta Euroviisufanit eivät varmasti toivu ikinä ;-)

Yamma yamma.

Eikö muistaakseni "joku" Lordi ole edustanut myös Suomea viisuissa. Onko se tasapuolista kohtelua, ettei sitä ole kelpuutettu listalle?

Taitaa myös muistini mukaan joitakin muitakin uupua listalta, noh en kyllä ole mikään viisu fani.

Kyllä kissa tytöt pesee muut

Se vuoden 1981 suomen viisu-edustaja oli minun mielestäni väärä valinta, koska se Reetun(Frederik) kappale TITANIC olisi ollut enemmän iskevämpi, hyvännäköiset kimulit taustalla + toimiva koreografia siihen päälle ja kappaleen esittäjähän oli tuohon aikaan uransa huipulla! Lisäksi kaikki euroopan maat olisivat varmasti tajunneet, mitä sana "Titanic" tarkoittaa! Kappale olisi siis kerännyt enemmän huomiota siellä ja Reetu olisi saattanut tuoda Suomelle maan parhaan sijoituksen viisuissa sitten Marionin Tom Tom Tomin(1973).

1982 Kojo - Nuku pommiin oli tosi surkea! Ehkäpä koko viisuhistorian surkein laulu.

Jasmine: niin kaunis on taivas.

Nighrwish voitti ylleisöäänestyksen. "Asijantuntija" -raati lähetti viisuihin onnettoman Jasmiinin... X(

Oisko, oisko ehkä voitu Sleep walkerilla pärjätä?

jasmine, niin kaunis on taivas. Mitähän tuomarit ajattelivat kun jyräsivät kansan päätöksen lähettää Nightwishin? Itse olisin karaokeäänelläni pärjännyt yhtä hyvin kuin Jasmine -- hyi että mitä kuraa. Oikein vihaks pistää.

Nightwish olisi taatusti sijoittunut hyvin ellei peräti kisannut voitosta. Vuonna 2000 kisoihin lähetettiin Nina Åström täysin käsittämättömän ammatilaisraatimokan ansiosta. Ja pisteitä tuli "A little bit."

-kyllä mitätömin pommi oli lähettää euroviisuihin tämä Kojon : nuku pommii 1982. oli niin täyte musaa. etten vieläkään kuuntelis kokokappeletta loppuun. vaan sukisin radion..

Niin kaunis taivas

Lordi oli vikatikki. Koska se antoi väärää kuvaa maailmalle ja biisinä oli klishee.

Nämähän on kaikki aivan aivotonta musiikkia. Musiikin arvon määrittelee parhaiten sen elinikä. Euroviisut on ihmiskulttuurin alennustila, jonka paras ilmentymä ulospäin on itsekeskeisyys ja narsismi.

Ehdottomasti vuoden 2000 USKOMATON sekoilu. Tottakai joku arvovaltainen raati tietää paremmin, kuin suomen kansa. Se olis ollu takuulla suomen ensimmäinen viisuvoitto...

Miksei voi äänestää Lordia? Taasko Ylen sisäsiittoiset asialla?
Ei ole eikä varmaan tule surkeampaa örinää viisuksi kuin laardin maskipellet.

Letkajenkka olisi ehkä voittanut ja Suomi lähetti upean
kappaleen "aurinko laskee länteen". ASIANTUNTIJARAATI teki
valinnan!

Reggae ok on vääristä väärin. Tarjolla kun olisi ollut silloin Juicen Ilomantsi omaperäisin soittimin.

Anonyymi kirjoitti:
Anonyymi kirjoitti:

Kyllä tuo 1990 Beat pesee kaikki edeat sun muut. Biisi kulkee takapotkuhölkällä ja vapautta julistetaan, bändi on karmean näköinen ja vailla karismaa sekä laulusuoritukset onnistuu oikeastaan vain stemmalaulu osioissa. Miuistan kiemurrelleeni sohvalla tätä kuunnellessa, oli kamalaa myötähävetä maamiesten surkeaa laulua. Jasmine olisi oikeastan parempi ns."väärävalinta!" otsakkeen alle, mutta sekään ei aiheuttanut niin kamalaa häpeää kuin beat -yhtyeen uikutus. Mielestäni Beat -yhtye on kautta aikain surkein euroviisuedustajamme.

Mä taas myötähäpesin juuri tuota Jasminea. Aivan hirveä kappale, huonosti soitettu ja falskisti laulettu.

Vuoden 2000 Nina Åström. Kerrankin kansaivälisestikin toimiva, ja yleisöäänestyksen ylivoimaisesti voittanut Nightwish sivuutettiin tuomareiden päätöksellä.

Ja vielä: kuka ihme edes on Nina Åström?

Jasmine: Niin kaunis on taivas oli aivan kammottava. Samaa mieltä olivat työkaverini Britaniassa silloin. Hävetti olla suomalainen.

Elävä arkisto

Elävän arkiston toimitus tarkastelee maailmaa arkiston aarteiden kautta, usein pieni pilke silmäkulmassa.

> Elävään arkistoon

Blogiarkisto

2014

joulukuu

marraskuu

lokakuu

syyskuu

elokuu

heinäkuu

kesäkuu

toukokuu

huhtikuu

maaliskuu

helmikuu

tammikuu

2010

joulukuu

marraskuu

lokakuu

syyskuu

elokuu

heinäkuu

kesäkuu

toukokuu

huhtikuu

maaliskuu

helmikuu

tammikuu

2009

joulukuu

marraskuu

lokakuu

syyskuu

elokuu

heinäkuu

kesäkuu

toukokuu

huhtikuu

maaliskuu

helmikuu

tammikuu

2008

joulukuu

marraskuu

lokakuu

syyskuu

elokuu

heinäkuu

kesäkuu

toukokuu

huhtikuu

maaliskuu

helmikuu

tammikuu