To 15.01.2009 @ 13:55admin

Kalapuikkokoulu - helvetin esikartano

Näin vantaalaista kalapuikkokriisi-koulua kuvaili Ilta-Sanomissa sijaisopettajana koulussa toiminut mies.
 

Heikkopeikko ja koulutarkastaja
 
Ongelmat jatkuivat helvetin esikartanon ruokalassa kalapuikkojen jälkeenkin. Seuraava kiista syntyi makkarakeitosta. Onneton oppilas, muka nälkäinen, oli ottanut liikaa makkarakeittoa.  
 
Oikeudentuntoinen keittäjä nappasi muka nälkäisen häirikköoppilaan lautasen ja kaatoi keiton takaisin kattilaan. Poika sai tilalle perunoita.
 
 Voi vain kuvitella miten tämä pullamössösukupolven kasvatti on asiaan suhtautunut. Tuskinpa hän edes kiitti saamastaan terveellisestä ateriasta. Toisin asiat olivat vanhaan hyvään aikaan eli 50-luvulla.
 
Kuinka iloisia pikku piltit olivatkaan, kun he saivat puuro- tai vellilautasensa. Ei tarvinnut hälyytellä poliiseja kouluruokalaan (jos sellaista kouluissa edes ennen vanhaan oli).
 

 Kansalaiskoulu kasvatti suoraan ammattiin
 
Häiriköinti kouluissa ja lastentarhoissa alkoi 60-luvulla. Tiedän sen, koska olin itse silloin paikalla. Kävin lastentarhaa Helsingin Kalliossa 60-luvun alkupuolella. Olimme koonneet tarhassa jengin, jonka päätehtävänä oli aiheuttaa häiriötä.  
 
Vanhimmat jengin jäsenet olivat 6-vuotiaita. Jengiin kelpuutettiin kaikki, jotka osasivat kävellä eli noin 2 vuodesta ylöspäin.  Yksi ikimuistoisimmista keikoistamme oli reissu tarhan keittiöön. Meistä ruoka ei ollut hyvää, siksi halusimme välittää tämän viestin myös keittiöön.
 

Koululaisten ruokailu
 
Marssimme porukalla keittiön ovelle ja latelimme kaikki kirosanat, jotka osasimme: Patka, pelkele, taatana... jne. Eikä tässä vielä kaikki kruunasimme toimintamme leikkaamalla tupsut irti kaikkien lasten myssyistä. 
 
Ruokalahäiriköinti alkoi siis Kallion lastentarhasta 60-luvun alussa ja levisi siitä sitten kouluihin ympäri Suomea. 
 

Lapsi ja lastentarha
 
 
Seija Korsosta
 
ps. Ne helvetin esikartano -koulun kalapuikot oli kalapaloja.
 

Elävän arkiston blogi
 
 
 

2 kommenttia

Tulee tuosta mieleeni paha noita Känkkäränkkä. Tarhassa kyllä tuli usein syötyä mitä eteen kannettiin paitsi persiljaa ja piimää. En osoittanut mieltäni ruuan suhteen. Jos häiriköin, jouduin toiseen pöytään.

täytyisi varmaan pienentää lautasia, niin ei tule otetuksi "liikaa" ruokaa, moni saa ainoan terveellisen ateriansa koulussa. Joskus on nälkä lapsellakin, oli minkä kokoinen tahansa. Lapset kasvaa ja liikkuu usein enemmän kuin aikuiset!!minun mielipiteeni keittäjälle..

Elävä arkisto

Elävän arkiston toimitus tarkastelee maailmaa arkiston aarteiden kautta, usein pieni pilke silmäkulmassa.

> Elävään arkistoon

Blogiarkisto

2014

joulukuu

marraskuu

lokakuu

syyskuu

elokuu

heinäkuu

kesäkuu

toukokuu

huhtikuu

maaliskuu

helmikuu

tammikuu

2010

joulukuu

marraskuu

lokakuu

syyskuu

elokuu

heinäkuu

kesäkuu

toukokuu

huhtikuu

maaliskuu

helmikuu

tammikuu

2009

joulukuu

marraskuu

lokakuu

syyskuu

elokuu

heinäkuu

kesäkuu

toukokuu

huhtikuu

maaliskuu

helmikuu

tammikuu

2008

joulukuu

marraskuu

lokakuu

syyskuu

elokuu

heinäkuu

kesäkuu

toukokuu

huhtikuu

maaliskuu

helmikuu

tammikuu