Ma 15.12.2008 @ 16:47admin

Tehosto on avattu!

Voit nyt luoda itsellesi oman äänimaiseman.  Se voi olla vaikka maaseudun ääniä mummolasta, kesäisen meren tunnelmia, hassuttelua tai vaikka kauhua. Tehostoon pääset mm. Elävän arkiston etusivulta.
 

Tästä tehostoon
 
 
 
Ladattavia ääni on Tehostossa tarjolla näin aluksi noin 250.  Kaikkiaan Yleisradiossa on olemassa noin 80 000 erilaista tehosteääntä.

Saat kopioida, muokata, jakaa edelleen ja esittää YLEn tehosteita ja niiden pohjalta tehtyjä versioita omassa tai yhteisösi ei-kaupallisessa käytössä.
Tehosteiden hankkimisesta kaupalliseen käyttöön saat lisätietoja osoitteesta: arkisto.info@yle.fi

Tehosto on perustettu 1950-luvun loppupuoliskolla lähinnä Radioteatterin tarpeesta. 1.7.1957 hyväksyttiin aloite nauhapohjaisen tehostearkiston luomisesta. Aloitteen tekijä oli Yleisradiossa pitkään ääniteknikon tai äänitarkkailijan erilaisissa tehtävissä toiminut Reino Korpio.
 

Äänitehosteita on käytetty Yleisradion ohjelmistossa jo 1920-luvun lopulta alkaen. Ensimmäisenä tehosteääniä käytettiin kuunnelmien yhteydessä. Puolustusvoimat, poliisi, vr ja palokunta ovat mahdollistanut useiden vanhojen höyryvetureiden, lentokoneiden ja laivojen äänien taltioinnin.
 
Tehostosta voit ladat itsellesi myös "tehokkaan" soittoäänen. Mitä sanoisit esimerkiksi hyttysen yninästä, sian korvista, pierusta tai röyhtäisystä. tarjolla on myös tehostettu kortti, johon voit kuvan lisäksi liittää myös äänen. 
 

Tee-se-itse animaatiokortti
 
Tehostoa on tarkoitus kehittää käyttäjien toiveiden mukaan. Kerro siis meille mitä jatkossa haluaisit kuunnella ja ladata tehostosta.
 

Osallistu ja vaikuta
 
 
Seija Aunila
Elävän arkiston tuottaja
 
 

Elävän arkiston blogi

5 kommenttia

Aikanaan peruskoulussa äänitehosteita oli lähinnä syntetisoijissa ja niitä käytettiin myös juhlatilaisuuksissa.

Ihan mukava palvelu, mutta ainakaan itse en onnistunut löytämään tietoa siitä millaiset oikeudet noita tehosteita nyt sitten on käyttää ja se olisi melko olennainen tieto. Eli onko tämä nyt vaan oman kännyn soittoääneksi ja omaan yksityiseen käyttöön vai voiko tehosteita käyttää julkaisemassaan materiaalissa, ehkä peräti kaupallisessakin tarkoituksessa julkaistussa?

Jonkinlainen lisenssi olisi ihan kiva joka tapauksessa... Vaikkapa Creative Commonsin valikoimasta.

Olemme juuri kokoamassa lisäohjeita tehosteiden käyttöön. Meille onkin tullut kyselyjä juuri tästä materiaalin yksityiskäytöstä. Julkaisen ohjeet myös täällä blogissa.

<i>"Saat kopioida, muokata, jakaa edelleen ja esittää YLEn tehosteita ja niiden pohjalta tehtyjä versioita omassa tai yhteisösi ei-kaupallisessa käytössä."</i>

Tuo on aika epäselvää. Mikä on yhteisö?

Voisko nää please saada avoimen lisenssin alla, kun kuitenkin ovat pääosin veronmaksajien rahoilla tehty?

Joka tapauksessa lisenssiehdot pitää selkiyttää, jotta tietää tuleeko näiden käytöstä parinkymmenen tuhannen euron tekijänoikeushaaste jos niitä esim. käyttää youtube videossa tai omassa musiikissaan, tai jakaa vertaisverkossa muille yksityishenkilöille.

Olemassaolevan lisenssin niin kuin jonkin creative commons lisenssin käyttö selventäisi asian.

Saat siis kopioida, muokata, jakaa edelleen ja esittää YLEn tehosteita ja niiden pohjalta tehtyjä versioita omassa tai yhteisösi ei-kaupallisessa käytössä. Tehosteita ei saa myydä eikä niitä saa käyttää kaupalliseen tai ammattimaiseen käyttöön.

Voit siis käyttää tehosteita omien videoidesi elävöittäjinä ja jakaa tekemiäsi videoita vapaasti verkossa ystäviesi katsottavaksi. Voit myös esittää tehosteita sisältäviä videoitasi erilaisien järjestöjen ja yhdistysten tilaisuuksissa kunhan tilaisuuksista ei peritä pääsymaksua.

Tehosteita saa myös käyttää opetustarkoituksiin erilaisissa oppilaitoksissa ja taustaääninä harrastelijateattereissa, mutta jos ammattimainen teatteri, av-tuotantoyhtiö tai televisiokanava haluaa tehosteita käyttäöönsä, heidän on lunastettava tehosteet kaupalliseen käyttöön. Jos jakelet videoita tai esität niitä yleisölle tulee YLEn nimi mainita. Se käy yksinkertaisimmin esim tällaisella maininnalla lopputeksteihin: Tehosteet YLE

Tehosteiden hankkimisesta kaupalliseen tai ammattimaiseen käyttöön saat lisätietoja osoitteesta: arkisto.info@yle.fi

Elävä arkisto

Elävän arkiston toimitus tarkastelee maailmaa arkiston aarteiden kautta, usein pieni pilke silmäkulmassa.

> Elävään arkistoon

Blogiarkisto

2014

joulukuu

marraskuu

lokakuu

syyskuu

elokuu

heinäkuu

kesäkuu

toukokuu

huhtikuu

maaliskuu

helmikuu

tammikuu

2010

joulukuu

marraskuu

lokakuu

syyskuu

elokuu

heinäkuu

kesäkuu

toukokuu

huhtikuu

maaliskuu

helmikuu

tammikuu

2009

joulukuu

marraskuu

lokakuu

syyskuu

elokuu

heinäkuu

kesäkuu

toukokuu

huhtikuu

maaliskuu

helmikuu

tammikuu

2008

joulukuu

marraskuu

lokakuu

syyskuu

elokuu

heinäkuu

kesäkuu

toukokuu

huhtikuu

maaliskuu

helmikuu

tammikuu