Ma 16.02.2009 @ 15:31Seija Aunila

Käsky-elokuvan Jääkärin kohtalo: homo sotatuomari ja punakapinallinen

Aku Louhimiehen kuvaus Suomen sisällissodan moraalista elokuvassa Käsky riipaisee syvältä. Suoraselkäinen jääkärialiupseeni Aaro Harjula (Samuli Vauramo) saapuu Saksasta Suomeen.     

 

 

Koston kevät 1918

Hän on Suomen asialla. Maa on pelastettava punaisten kynsistä. Harjula uskoo, että sotaa käydään oikeudenmukaisesti. Hän todella uskoo, että vangitut punakapinalliset naiset viedään oikeuden eteen ja oikeus tapahtuu. 

Punakaartin läntinen armeija antautuu
 

Harjula ei ymmärrä, että sodassa "oikeus" tapahtuu aina voittajan hollituvassa. Niinpä valkoiset  sotilaat ensin raiskaavat punakapinalliset ja lopuksi teloittavat heidät. Vain yksi punakapinallinen selviää hengissä. Harjula päättää lähteä viemään naista, johon hän on rakastunut, kenttäoikeuteen.

Kenttäoikeudessa sotaoikeuden tuomarina toimii eleganttiin elämään mieltynyt entinen kirjailija (Eero Aho). Tuomarilla ei olisi ollut mitään aikomusta armahtaa punavankia ellei Harjula olisi ostanut kalliilla punavangin vapautta. Tuomari on homo, yksinäinen homo varsinais-suomalaiseen kartanoon sijoitetussa kenttäoikeudessa.

Harjula ostaa punavangin elämän antautumalle tuomarille - kuin sotilas sotilaalle, kuten sotaoikeuden tuomari asian ilmaisee. Uhraamalla itsensä oikeamielinen Jääkäri Harjula pelastaa punavangin, mutta ei itseään. Ja näin sodan oikeus on jälleen tapahtunut.  

 

Muistoja sisällissodasta 1918

 

Isänmaallisen oikeamielisyyden ja julmuuden ristiriita tässä Leena Landerin romaanin pohjalta tehdyssä elokuvassa jää kalvamaan. Valkoiset Suomen asialla -raiskauksia, teloituksia, homo sotaoikeuden tuomari ostaa punavangin hengen jääkäriltä... Ja kaiken tämän julmuuden voisi katsoa myös punaisten puolelta -Punaiset Suomen asialla.

On pelottavaa, kun jokin ryhmittymä on isänmaan asialla, koska se on oikeassa. Ja se joka on oikeassa, jakaa oikeutta - omissa hollituvissaan.   

 

Skinivalkoinen Suomi
 

3 kommenttia

Kun kaikkein ns. vapaamielisimmätkin haluavat loukata, niin ne ottavat homokortin esiin. Kuten se nukketeatteritaiteilijatarkin vai mikä se oli.

Sodan vaiettu salaisuushan oli nekrofiilia eli ruumiisiin sekaantuminen. Puolustuvoimain arkistoista löytyy useita tapauksia, joissa punakaartilaiset oli sekaantuneet kaatuneisiin - niin valkoisten kuin omien puolen kaatuneisiin. Punakaartilaiset olivat raa'asti tappaneer kiduttamalla vihollisensa, naulannut ruumiin kirkon seinään ja häpäissyt tämän ruumiin sukupuolisesti. Valkoisen puolen lääkärit olivat myöhemmin tehdyissä selvityksissä löytäneet usein siemennestettä uhrien ruumiinaukoista.

Punaisten barbaarinen tapa antoi jo merkkejä ennen vihollisuuksien syttymistä laajeten koko sodan ajan. Tapa sai brutaalimmat vaiheensa perääntymisvaiheessa Kotka, Haminan ja Kouvolan seuduilla.

Asiasta on vaiettu pitkään, mutta puolustusvoimien salassapidettyjen arkiston auetessa punaisten hirviöiden salaisuus on pikkuhiljaa paljastumassa.

sinuna jättäisin nuo "valkoistenlääkärien" ruumiinavaus pöytäkirjat omaan arvoonsa.monelta osin propagandaa.mutta mitäpä sanot punaisiin alle 18vuotiaisiin tyttöihin kohdistetut valkoisenpuolen joukkoraiskaukset?lapsen raiskaus murha.ei kovin kunniakas teko minun mielestäni...

Raiskaukset ovat osa vihollisen nujertamista. Häpäisyn takia usein jopa raskaampi ase kuin teloitukset. Olen joskus miettinyt, kuinka nopeasti kanssa toipuu sisällissodasta jossa on systemaattisesti raiskattu vihollisia? Kuinka pitkään kostonkierre jatkuu? Onko kansakunnan helpompi toipua, kun sisällisodan syynä on ollut poliittinen linjajako, kun poliittinen jako haalistuu ajan myötä, kuin tilanne jossa sisällissodan taustalla ovat etniset tai uskonnolliset syyt?

Elävä arkisto

Elävän arkiston toimitus tarkastelee maailmaa arkiston aarteiden kautta, usein pieni pilke silmäkulmassa.

> Elävään arkistoon

Blogiarkisto

2014

joulukuu

marraskuu

lokakuu

syyskuu

elokuu

heinäkuu

kesäkuu

toukokuu

huhtikuu

maaliskuu

helmikuu

tammikuu

2010

joulukuu

marraskuu

lokakuu

syyskuu

elokuu

heinäkuu

kesäkuu

toukokuu

huhtikuu

maaliskuu

helmikuu

tammikuu

2009

joulukuu

marraskuu

lokakuu

syyskuu

elokuu

heinäkuu

kesäkuu

toukokuu

huhtikuu

maaliskuu

helmikuu

tammikuu

2008

joulukuu

marraskuu

lokakuu

syyskuu

elokuu

heinäkuu

kesäkuu

toukokuu

huhtikuu

maaliskuu

helmikuu

tammikuu