Pe 05.08.2011 @ 16:27Sanna-Katja Pohjalahti

Ennakkoluulot eivät tule annettuina

Hipsterit menevät Flow-festareille, ajavat fikseillä ja käyttävät liian lyhyitä housuja vain siksi, että sellaiset housut ovat mahdollisimman ironiset ja rumat. Feministi on vihainen nainen, joka pukeutuu mustaan ja tykkää tytöistä. Ennakkoluulot ovat usein tietämättömyyden tulosta, mutta myös inhimillisiä. Pahimmillaan ne kuitenkin synnyttävät vihaa, sekä estävät meitä näkemään sellaisia asioita, joista saattaisimmekin oikeasti pitää.


Lähestyvä Flow-festivaali kirvoittaa taas niin toimittajat kuin muutkin kansalaiset revittelemään nerokkaalla hipsteri-termillä. Tiedättehän hipsterit - nuo varakkaiden, entisten hippien kasvattamat, jo aikuisiksi kasvaneet ja ostovoimaistuneet lapset, joille kaiken menneen ironisointi on itseisarvo. Erityisesti tulevilla Flow-festareillahan niitä piisaa.


Katso: Flow-festivaali on vapaa perinteiden taakasta


Entäpä sitten feministit! Jo pelkkä sana tasa-arvo aiheuttaa usein hermostunutta pälyilyä, jonka olemassaolo kyllä myönnetään ja hyväksytään, mutta josta käytävää neutraalia keskustelua tuskin on olemassa. Sitkeässä tuntuu myös olevan käsitys, jonka mukaan feminismin odotetaan ajavan ainoastaan naisten oikeuksia.
Feministinen aikakauslehti Tulva sen testasi: feministi on hakukoneiden tulosten perusteella useimmiten vihainen, ruma nainen, joka vihaa ja vastustaa kaikkia ja kaikkea.

Katso: Naiset naisten asialla


Aatteille ja nuorisokulttuureille naureskelussa ei liene mitään uutta. Ainahan asioiden laita silloin ennen vanhaan on ollut paremmin ja nykynuoriso se kaikkein pahin, mahdottomin ja kurittomin. Helpottavaa on, etteivät ennakkoluulot tule annettuina äidinmaidossa, vaan muokkautuvat ympäristön, kulttuurin ja omien kokemusten vaikutuksesta suuntaan jos toiseenkin.


Hyväntahtoisimmankin vitsailun taustalla piilevät tietämättömyyteen perustuvat yleistykset. Viimeistään Norjan tapahtumat ja niitä seurannut vihapuhe nostattivat monelle kyyneleet silmiin ja havahduttivat todellisuuteen. Ahdistus syveni entisestään kun ymmärtää, ettei suinkaan voi ulkoistaa ennakkoluuloisuutta muiden harteille. Ennakkoluuloisuus on koko ihmiskunnan vitsaus. Huolettomaksi tai vitsikkääksi tarkoitettu yleistys johtaa helposti uskomukseen, jonka kuin huomaamatta kääntää mielessään totuudeksi.


Tarinankerronta on taitolaji, joka harvoin onnistuu niin, että se miellyttäisi kokonaista suurta yleisöä. Erityisesti ulkomaalaisiin ja maahanmuuttajiin kohdistuvien ennakkoluulojen osalta median valta on mittava. Magdalena Jaakkolan tutkimuksen mukaan jopa kolmasosalla Uudenmaan ulkopuolella asuvista suomalaisista ei ole minkäänlaisia henkilökohtaisia kontakteja Suomessa asuviin ulkomaalaisiin. Näin ulkomaalaisia koskeva tieto saadaan ennen kaikkea median välityksellä. Media ei aina onnistu tiedonvälitystehtävässään asemansa edellyttämällä tavalla. Journalistiliiton Juha Rekolaa lainatakseni, ”mediassa esiintyvät maahanmuuttajat ovat ongelma, heistä on tulossa ongelma tai heillä on ongelma”.


Presidentti Tarja Halonen rohkaisi suomalaisia sanomaan tiukan ein vihapuheelle (HS 05.08.2011).  Halosen mukaan se, mitä yksi pieni suomalainen voi tehdä, on ottaa osaa keskustelupalstoilla mylläävään vihakeskusteluun omalla nimellään, ja kertoa, ettei tämä tällainen yksinkertaisesti käy.

Katso: Vihapuhe nousi verkosta otsikoihin

Niin rasismi, maahanmuuttokriittisyys kuin hipsterititteleiden jakaminenkin ovat kaikki ehdottoman ennakkoluuloista toimintaa. Meillä itsellämme on valta määrätä omista sanomisistamme, ajatuksistamme ja ennakkoluuloistamme. Ennakkoluulot ovat inhimillisiä, mutta niistä on mahdollisuus myös oppia irti. Puuroa se on vellikin, ja ainakin itselläni taitaa olla tässä vielä kovasti opittavaa.
 

1 kommentti

<a href="http://www.sacamainlongchamp.com/"><STRONG>le sac longchamp</STRONG></a>,L'usure Printemps-Eté 2011 de femmes à un plus confortable, faite de veste en jean avec un blanc A-ligne de robe, couper des lignes droites et lisses pour créer un sentiment simple de l'affaiblissement du profil H du sexy. Le retour d'une forme géométrique <a href="http://www.sacamainlongchamp.com/"><STRONG>sac longchamp </STRONG></a> en cuir épaule creux, l'élégant et raffiné co-exister.Une large gamme de <a href="http://www.sacamainlongchamp.com/longchamp-sac-?-main-embroidered-c-19.html/"><STRONG>sac a main longchamp</STRONG></a> tissés sont la robe d'été le plus populaire d'un seul produit.Commandez une <a href="http://www.sacamainlongchamp.com/"><STRONG>sac longchamp pas cher</STRONG></a> en ligne.

Elävä arkisto

Elävän arkiston toimitus tarkastelee maailmaa arkiston aarteiden kautta, usein pieni pilke silmäkulmassa.

> Elävään arkistoon

Blogiarkisto

2014

joulukuu

marraskuu

lokakuu

syyskuu

elokuu

heinäkuu

kesäkuu

toukokuu

huhtikuu

maaliskuu

helmikuu

tammikuu

2010

joulukuu

marraskuu

lokakuu

syyskuu

elokuu

heinäkuu

kesäkuu

toukokuu

huhtikuu

maaliskuu

helmikuu

tammikuu

2009

joulukuu

marraskuu

lokakuu

syyskuu

elokuu

heinäkuu

kesäkuu

toukokuu

huhtikuu

maaliskuu

helmikuu

tammikuu

2008

joulukuu

marraskuu

lokakuu

syyskuu

elokuu

heinäkuu

kesäkuu

toukokuu

huhtikuu

maaliskuu

helmikuu

tammikuu