Valvontakameroista on tullut poliisille merkittävä työkalu rikosten selvittelyssä. Valitettavan usein poliisi joutuu kuitenkin toteamaan, että kameroiden kuvista ei ole apua. Moni rikos selviäisi, kun valvontakamerat hoidettaisiin asianmukaiseen kuntoon edes niissä paikoissa, missä niitä jo on.
- Ongelmat liittyvät pitkälti tekniikkaan. Erilaisia formaatteja on lukematon määrä, ja pitäisi olla yhteensopivat laitteet. Usein kamerat on asennettu ala-arvoisesti – tai jos kamerat ovat oikein, ne eivät olekaan päällä, komisario Jari Kinnunen Tampereen kihlakunnan poliisilaitokselta kertoo.
Joskus valvontakameran kuvaa on periaatteessa saatavilla, mutta siitä ei silti ole apua. Kuvan laatu on liian huono ihmisten tunnistamiseen.
Valvontakameroiden kokonaismäärää on mahdotonta arvioida, sillä kuka tahansa voi kameran hankkia. Suomessa ei ole yleislakia videovalvonnasta, mutta kuvaamista ohjaavat muun muassa kotirauhaa, yksityisyyden suojaa ja henkilötietoja koskevat lait sekä säännökset salakatselusta ja –kuuntelusta.
Hyvinkää näyttää esimerkkiä
Kameroilla voidaan myös ennaltaehkäistä rikollisuutta. Hyvinkään kaupunki kuuluu edelläkävijöiden joukkoon asukkaidensa ja työntekijöidensä turvallisuudesta huolehtimisessa. Kaupungin kiinteistöjä valvoo peräti 300 kameraa.
- Ensivaikutelma on se, että kun kyltit ja kamerat tulevat, alue rauhoittuu tyystin. Seinien tuhrimiset ja muu ilkivalta on vähentynyt, kertoo kamerajärjestelmän pääkäyttäjä, teknikko Matti Syrjä Hyvinkään kaupungin tilapalveluista.
Noin 170 Hyvinkään kameroista kuuluu uuteen ip-kamerajärjestelmään, jota hallitaan keskitetysti kaupungintalolta. Kuvat tallentuvat siellä 30 vuorokaudeksi kiintolevyille. Sillä, että kuvatallenteet ovat eri paikassa kuin kamerat, on selkeä etu: jos esimerkiksi koulurakennus palaisi, syttymissyytä voidaan tutkia tallenteiden avulla, koska ne eivät tuhoudu palossa.
Valvontakameroiden kuvia pystyy katselemaan koska vain miltä tahansa kaupungin tietokoneverkkoon kuuluvalta koneelta. Käyttäjäoikeuksia myönnetään vain kunkin henkilön omalle vastuualueelle – esimerkiksi koulun kuviin on pääsy vain koulun rehtorilla ja turvallisuusvastaavalla. Myös poliisilla on käyttöoikeudet. Järjestelmä nopeuttaa huomattavasti kuvien saatavuutta tutkintaan.
Tarkkuutta asennukseen ja laatuun!
Valvontakameroiden hankinta asianmukaiseen käyttöön on taloudellisesti iso investointi. Silloin kannattaa huolehtia siitä, että rahalle saa vastinetta. Ostajan on vaikea tietää kameroiden käytöstä ja laadusta käytännössä, vaikka kuinka lukisi teknisiä tietoja, käyttöohjeita ja vertailuja. Vastuu on suurelta osin laitteiden myyjillä. Ongelma on kuitenkin siinä, että laitteita saa hankittua melkein mistä vain, myös netin kautta.
Kamerat voivat lisätä turvallisuuden tunnetta, mutta toisaalta niiden läsnäolo voi herättää kysymyksen siitä, pystymmekö enää elämään ilman jatkuvaa valvontaa.
- Nyt on kysymys siitä, kuinka valvontaa suoritetaan. Jos valvotaan, pitäisi tehdä se sellaisilla laitteilla, että niistä on oikeasti hyötyä. Silloin ei jää epäselväksi, mihin tarkoitukseen kameroita on käytetty, Jari Kinnunen toteaa.
Raportti nähtiin Poliisi-TV:ssä 16. lokakuuta 2008
|