Hae YLEstä:

Etusivu Haemme vihjeitä Kadonneet Raportit Kolumnit UKK Toimitus Palaute  

 
 
 
 

RAPORTIT

Onko vilauttelija vaarallinen?

Poliisin tietoon tulleiden seksirikosten määrä on nousussa, vaikka ne perinteisesti ovatkin rikoksia, jotka helposti jätetään ilmoittamatta. Esimerkiksi raiskauksia tuli poliisin tietoon ennätysmäärä viime vuonna niin Suomessa kuin Ruotsissakin. Ruotsissa on nostettu esiin itsensäpaljastelijoiden suuri määrä myös vakavampien seksirikosten tekijöinä. Vilauttelu ei taidakaan olla niin viatonta kuin julkisuudessa on annettu ymmärtää.

Itsensäpaljastelu nousi otsikoihin, kun paljastui, että keväällä kymmenvuotiaan Engla-tytön surmannut Anders Eklund oli aloitellut seksirikosuransa juuri näyttelemällä itseään naisille. Ruotsalaislehtien mukaan Eklund oli vilautellut naisille vain muutamaa päivää ennen Englan surmaa.

Engla Höglund, 10, pyöräili kotinsa suuntaan viimeisen kerran huhtikuussa 2008 Stjärnsundissa Taalainmaalla. Eklund keskeytti tytön kotimatkan keskellä päivää, surmasi ja ilmeisesti myös raiskasi tämän. Onneksi ohikulkija oli kiinnittänyt huomiota punaisella Saabillaan liikkuneeseen Eklundiin. Englan ruumis löytyi turvesuolta, paikasta, jonka Eklund poliisille oli osoittanut.

Anders Eklund oli jäänyt poliisille kiinni paljastelusta jo vuosia sitten, vähän ennen ensimmäistä surmatyötään. Hän oli raiskannut ja kuristanut 31-vuotiaan Pernilla Hellgrenin heinäkuussa vuonna 2000 Falunissa. Tähän surmaan Eklund osattiin yhdistää vasta tänä vuonna, kun häneltä oli otettu DNA-näyte Englan surmatutkimusten yhteydessä. Eklund on tunnustanut molemmat henkirikokset.

Keskusrikospoliisin Tampereen yksikkö painostaa ruotsalaisia kollegojaan selvittämään, voisiko 42-vuotias kuorma-autonkuljettaja Anders Eklund liittyä joihinkin Suomessa tapahtuneisiin nuorten naisten katoamisiin. Yhtenä mahdollisena pimeänä tapauksena lienee Raisa Räisäsen katoaminen 1999.

Vilauttelijat vankilaan?

Ruotsissa, niin kuin Suomessakin, saa vilauttelija yleensä vain sakkoja, kun taas vapausrangaistus mahdollistaisi itsensäpaljastelijan hoitoon ohjaamisen. Asiaan on kiinnittänyt huomiota 30 vuotta Ruotsin vankeinhoitolaitoksessa seksirikollisten hoito-ohjelmia kehittänyt Elisabeth Kwarnmark. Hän on sitä mieltä, että sakkojen sijaan paljastelijat pitäisi sulkea vankilaan. Esimerkiksi Anders Eklundin hirmuteot olisivat saattaneet jäädä tekemättä, jos hänet olisi saatettu ajoissa terapian piiriin.

Elisabeth Kwarnmarkin mielestä lainsäätäjät ja lainkäyttäjät olisi saatava tajuamaan, että pakonomainen itsensäpaljastelu saattaa hoitamattomana johtaa rikoksiin, jossa käydään uhriin käsiksi. Pohjois-Amerikassa tehtyjen tutkimusten mukaan vähintään joka kolmas itsensäpaljastelija syyllistyy myöhemmin vakavampiin seksirikoksiin.

Eräänlainen porttiteoria on tuttu myös Psykiatrisen vankisairaalan johtavalle ylilääkärille Hannu Lauermalle. Ilmiötä ei ole tutkittu Suomessa ilmeisesti lainkaan, mutta Lauerman mukaan urakierto vilauttelijasta raiskaajaksi ei ole harvinainen. Hän on itsekin hoitanut uransa aikana pakonomaisesta paljastelusta kärsineitä potilaita.

Lauerman mukaan varsinkin takavuosina itsensäpaljastelijoita pidettiin vähän jälkeenjääneinä. Joillakin heistä vilauttelu liittyi nuoruuden kriiseihin. Persoonallisuuden kehityksen myötä paljastelu jäi näiltä potilailta pois. Usein vilauttelijalla on ollut vaikeuksia luoda normaalia suhdetta naisiin.

Paljastuksia Turun YO-kylässä

Turun YO-kylä on Suomen suurin yhtenäinen ylioppilaskylä. Kampusalueella asuu suuri määrä nuoria naisia ja jo se tekee siitä houkuttelevan itsensäpaljastelijoille. Takavuosina paikka oli epämääräisine ryteikköineen paljastelijoiden paratiisi.

Kymmenen vuotta sitten asiaan herättiin myös ylioppilaskunnassa. Sen teettämän tutkimuksen mukaan jopa neljä viidestä naisopiskelijasta pelkäsi tuolloin liikkua alueella yksin. Puolet tutkimukseen vastanneista naisista oli kohdannut alueella henkistä tai fyysistä väkivaltaa.

YO-kylä on muuttunut voimakkaasti noista kymmenen vuoden takaisista ajoista. Turun ylioppilaskyläsäätiön kiinteistöjohtaja Ismo Aaltonen esitteli Poliisi-TV:lle, kuinka pimeistä puskista on päästy eroon, valaistusta lisätty ja myös kaavoituksessa on otettu huomioon asukkaiden turvallisuusnäkökohdat.

Kaavoituksellisista ponnisteluista huolimatta joku ulkomaalaisiin naisopiskelijoihin fiksautunut mies teki itseään tykö viime vuodenvaihteessa. Hän onnistui paljastamaan itseään juuri ei-suomalaisille naisille. Vilauttelija ei tiettävästi jäänyt kiinni, mutta syystä tai toisesta housut ovat pysyneet ylhäällä talven jälkeen.

Runotyttö joka näki liikaa

Turun yliopistossa kulttuurihistoriaa 1990-luvulla opiskellut Marjo Isopahkala on yksi kampusalueella itsensäpaljastelijoihin törmännyt nainen. Hän koki lukuisat häirinnät niin ahdistaviksi, että kirjoitti aiheesta kolumnin Voima-lehteen pari vuotta sitten. Marjo pitää vilauttelua sairauden oireena, mutta ei silti halua ymmärtää itsensäpaljastelijoita.

Rempseä runoilija kertoi Poliisi-TV:lle useista eri kerroista, jolloin hän törmäsi miehiin, jotka paljastivat itseään liian kirjaimellisesti. Ensimmäisellä kerralla Marjo oli ollut vasta 14-vuotias ujo tyttö, kun junassa vierustoverina istunut vanhempi setä katsoi asiakseen esitellä sukukalleutensa. Opiskeluaikana Turussa hänelle näytettiin elintä jopa kirjastossa, hyllyrivien välissä.

Kerran Marjo Isopahkala tuskastui vilauttelijalle niin, että juoksi tämän perään ja koetti saada vastauksen kysymykseen "miksi aina minä?" Mies oli kuitenkin nopea ja katosi asiansa esittämisen jälkeen Turun yöhön. Keskellä päivää puistossa Marjon auringonoton keskeytti itsensätyydyttäjä. Silloin hänen proppunsa paloivat ja mies sai tempauksensa takia munilleen. Nyt kolmikymppisenä Marjo ei koe enää olevansa vilauttelijoiden silmissä riskiryhmää.

Ruotsissa pervoille puhelinpalvelu

Ruotsissa on alkuvuoden aikana käyty voimakkaasti keskustelua, mitä seksirikoksiin syyllistyville pitäisi tehdä. Poliitikot ovat selvitelleet, onko eettisesti oikein alistaa seksirikosiin toistuvasti syyllistyneet tahdonvastaiseen kemialliseen kastraatioon.

Naapurimaassa on ehdotettu jopa palvelevan puhelimen perustamista seksirikoksiin pakonomaista tarvetta tunteville henkilöille. Kyse olisi niin sanotusta kuumasta linjasta, jonne potentiaaliset seksirikolliset voisivat soittaa ennen kuin lähtevät toteuttamaan fantasioitaan.

Haastattelemamme asiantuntijat antoivat tälle "pervojen kuumalle linjalle" varauksellisen tukensa. Psykologi Elisabeth Kwarnmark uskoo, että keskustelulla voi estää seksirikoksen. Puhelimessa voi ohjata soittajaa avun pariin. Ylilääkäri Hannu Lauerman mukaan puhelinpalveluun soittaminen voisi koitua joillekin pakkomielteeksi tai sitten kuumasta linjasta saattaisi tulla nuorison pilailun kohde.

Raportti nähtiin Poliisi-TV:ssä 11. syyskuuta 2008

MUUT RAPORTIT


Muut raportit:
» Rakastan sinut kuoliaaksi
» Kun nainen tappaa
» Nuori mies ottaa riskejä liikenteessä
» Rikosuutisia tulvii joka tuutista - mitä siitä seuraa?
» Rasistiset rikokset
» Valvontakameroista ei aina ole apua
» Pimeät aseet eivät ole kaikkien käsillä
» Ihmiskauppaa on - jos sen tunnistaa
» Lakipykälät lähisuhderauhaa turvaamaan
» Valehtelijaa et tunnista
» Voiko netin uhkaaviin viesteihin reagoida?
» Heroiinia huumeriippuvaisille?
» Sijoitusyhtiö osoittautui nerokkaaksi huijaukseksi
» Patrian neuvonantaja Egyptissä: ”Voitelusta puhuttiin avoimesti.”
» Onko vilauttelija vaarallinen?
» Nuorten mielenterveysongelmiin puututtava ajoissa
» WinCapita kuohuttaa pikkupaikkakuntia
» Huutokauppaa vai arpapeliä?
» Lapsikaappaukset yleistyvät Suomessakin
» Rikosvälineenä tietokone
» Schengen houkuttelee ihmiskauppaan
» Rehellistä valuuttakauppaa
» Säästöt mielenterveyden hoidossa lisäävät satunnaista katuväkivaltaa
» Poliisi uskoo selvittäneensä Raija Muukkosen murhan
» Kerjäläiset kuuluvat jo katukuvaan
» Poliisi-TV Extra: Tuntemattomasta Syystä
» Fyysinen kurittaminen on väkivaltaa
» Vantaan vankilapako paljasti puutteita turvatoimissa
» Kotiin tunkeutujat voivat viedä hengen
» Aina roiskuu kun rapataan
» Kunniaväkivalta on palannut Suomeen
» Pahisjengi tavisten kimpussa
» Naiset kaahaavat kännissä yhä enemmän
» Kuolan alue - uhka vai mahdollisuus?
» Vakuutuspetokset ovat kansanhuvia
» Otteluita yritetty sopia suomi-futiksessa pitkään
» Toimittajat rikollisten uhkailun kohteena
» Mellakoiden hallinta
» Pitäisikö vasikointi palkita lievemmillä tuomioilla?
» Ulkomaalaiset korostuvat seksirikostilastoissa
» Ovatko tietoni suojassa?
» Tulen tuhoamaa - tahallaan sytytetyt tulipalot ja niiden ehkäisy
» AD/HD ja rikollisuus
» Poliisin rikostiedustelu keskitetään KRP:hen
» Huumepsykoosi on ahdistava kokemus
» Verkostomarkkinointia vai pyramidipeliä?
» Vaarallista kotikemiaa
» Helsingin poliisi paljasti historiallisen suuren paritusringin
» Asiakkaidensa uhrit - työpaikkaväkivalta yllättää yhä useammalla alalla
» Kaikkien aikojen huumeliiga
» Peliriippuvuus voi jatkua elämän loppuun
» Vakavien rikosten sovittelu jakaa mielipiteet
» Väkivaltaiset nuoret
» WinClub - lottovoitto vai pyramidihuijaus?
» Valvottu koevapaus
» Pedofiilit kuriin -Pakkohormonihoitoa, riskianalyysiä vai ryhmäterapiaa?
» Taidepetos on taiteenlaji
» Ratkaiseeko alkolukko rattijuoppo-ongelman?
» Luvattomat käsiaseet
» Laittomat koiratappelut kuohuttavat
» Verikosto
» Huolestuttava ilmiö Virossa: kouluikäiset ilotytöt
» Kerjäläisten valtakunta
» Kauneus on valttia oikeudessakin
» Tekniikka muuttaa yksityisetsivien työtä
» Espanjasta kidnapattua tyttöä etsitään Suomesta
» Likaista peliä vientimarkkinoilla?
» Raskaan liikenteen valvontaa lisätään
» VirVe-laitteiden viat riskinä
» Profilointi yhä useammin rikostutkinnan apuna
» Kiistelty korvaushoito
» Itä-Euroopan kelloryöstäjien laajentuneet apajat
» Tampereen tulli nappasi ennätyslastin dopingaineita - joukossa harvinaista kasvuhormonia
» Ympäristörikosten määrä ei kasva tutkinnan kehittymisestä huolimatta
» Arvokuljetusryöstöt tulleet Suomeen
» Kuka vie nettiveikkaajan rahat?
» Poliisit osoittivat mieltään työttömyystilanteen vuoksi
» Median huumeongelma
» Seksuaalisen väkivallan monet kasvot
» Jalostus uhkaa myös poliisikoiria
» Tappaja Muonion terveyskeskuksessa
» Eläinsuojelurikoksista epäyhtenäisiä tuomioita
» Kansainvälinen rikosuhripäivä
» Huumausaineongelmat Suomen maanteillä lisääntyvät koko ajan
» Laiton eläinaktivismi muuttanut muotoaan
» Homoja syrjitään työelämässä
» Pitkäniemen sairaalapalon jälkisavut
» Tutkintaryhmä puuttuu hyväksikäyttötapauksiin
» Alkoholin hinnanalennus niitti kovalla kädellä rappiokäyttäjiä
» Yksityisen järjestyksenpidon merkitys kasvaa koko ajan
» PUT on ollut menestys talousrikostutkinnassa
» Tehoaako rangaistus?
» Itämafia ja järjestäytynyt rikollisuus

POLIISI-TV EXTRA 3.5.
» Los Petos - Elämää Espanjan Aurinkorannikolla

POLIISI-TV EXTRA 16.8.
» Anonyymisti Sinun

NÄITKÖ RIKOKSEN?

Rikoksen silminnäkijä – ilmoittaudu!

Kerro tarinasi Poliisi-TV:lle!

» Lue lisää

POLIISI-TV AREENASSA...

Poliisi-TV näkyy viikon ajan lähetyksen jälkeen YLEn Areenassa!

Poliisi-TV on nyt myös Facebookissa!

OTA YHTEYTTÄ

Palaute ja juttuvinkit
Voit lähettää meille palautetta ja juttuvinkkejä sähköpostilla osoitteeseen poliisi.tv@yle.fi.

Poliisi-tv vastaa
Vastauksia ohjelmaan liittyviin kysymyksiin. Miksi? Miten? Milloin?
» Lue lisää

Toimitus ja yhteystiedot
Lue lisää toimituksestamme. Täältä löydät myös tarkemmat yhteystiedot.
» Lue lisää

UUTISIA YLESSÄ

 
 
 
 

» Mediasalissa lisää lähetyksiä

 

Vastaava ohjelmatoimittaja | Poliisi-TV, PL 236, 33101 Tampere | Puh. 03 - 345 6111 | Vihjenumero 0800 - 14 555 | poliisi.tv@yle.fi

© Poliisi-tv 2005. Kaikki oikeudet pidätetään, Verkkosivuston sisällön kopioiminen, jakelu tai tallentaminen on kielletty. Tuotanto Stara Media Oy.