Suurin osa suomalaisnuorista voi hyvin. Niiden, jotka eivät voi hyvin, ongelmat kärjistyvät ja pahoinvointi on entistä vakavampaa. Kun mieli järkkyy, tukea tarvitaan ennen kuin ongelmat kasvavat liian suuriksi ja seuraukset näkyvät - esimerkiksi väkivaltatilastoissa.
Aina väkivallan taustalla ei ole mielenterveysongelma, eikä mielenterveysongelmainen aina syyllisty väkivaltaan. Väkivaltaisesti käyttäytyvällä nuorella on kuitenkin yleensä ikätovereitaan enemmän mielenterveyden ongelmia.
Nuorten rajuista väkivallanteoista on viime aikoina uutisoitu näkyvästi. Usein myös uhri on ollut nuori. Tapaukset koskettavat isoa nuorisojoukkoa: niitä, jotka tuntevat uhrin tai tekijän, mutta myös niitä, jotka eivät heitä henkilökohtaisesti tunteneet.
Lähipiiri on voinut kuvailla tekijää omissa oloissaan viihtyneeksi, erikoiseksi persoonaksi, ehkä koulukiusauksen uhriksi – mutta ei välttämättä väkivaltaiseksi. Usein tekijän arvellaan kärsineen mielenterveyden ongelmista. Niihin pitäisi pystyä puuttumaan ennen väkivaltaista purkausta.
Koska huolestua?
Mielenterveysongelmia on hyvin erilaisia, eikä kaikkiin liity väkivaltaista käyttäytymistä. Tytöt kärsivät poikia enemmän esimerkiksi masennuksesta, ahdistuksesta ja syömishäiriöistä, pojilla on enemmän käytös- ja päihdeongelmia.
- Monet mielenterveyshäiriöiden oireet ovat sellaisia, että ne kuuluvat nuoruusikään. Pieni mielialanvaihtelu ei ole poikkeavaa.
Nuori voi olla alakuloinen, mutta jos hän virkistyy, kun kaveri tulee kylään tai alkaa mieluinen harrastus, ei ole syytä huoleen, kertoo ylilääkäri Riittakerttu Kaltiala-Heino TAYS:in erityisen vaikeahoitoisten alaikäisten psykiatrisesta tutkimus- ja hoitoyksiköstä.
Huolestuttavaa sen sijaan on, jos nuoren toimintakyky romahtaa. Jos esimerkiksi koulumenestys romahtaa selvästi, nuori ajautuu rikollisiin puuhiin tai uhittelu on niin voimakasta, että välit vanhempiin katkeavat kokonaan.
Nuoren eristäytyminen kavereistaan kokonaan on huono merkki, sillä ikätoverisuhteet kuuluvat nuoren kehitykseen olennaisena osana. Nuoret kommunikoivat nykyään netissä, mutta ratkaisevaa on, kenen kanssa. On normaalia, että nuori juttelee netissä samojen kavereiden kanssa, joita hän tapaa muutenkin. Hälytyskellojen pitää soida, jos nuorella on vain sellaisia kontakteja, joita hän ei oikeasti tunne tai jos hän vain tuottaa nettiin materiaalia, mutta ei varsinaisesti ole vuorovaikutuksessa kenenkään kanssa.
Apua täytyy pyytää
Nuorten mielenterveysongelmat eivät ole välttämättä lisääntyneet, mutta olosuhteet ovat erilaiset kuin ennen.
- Ihanne elinikäisestä kouluttautumisesta ja jatkuvasta itsensä kehittämisestä, lukuisista työurista ja työpaikkojen vaihdoista sopii terveille ja älykkäille. Jos on vaikeuksia oman tunne-elämänsä ja identiteettinsä kanssa, on paljon vaikeempi selvitä tällaisista haasteista. Myös helpot, selkeät työpaikat, joissa voisi olla koko työuransa ajan, ovat kadonneet, Kaltiala-Heino selvittää.
Noin joka kymmenes nuori tarvitsisi nuorisopsykiatrista hoitoa. 20-vuotias avunhakija voidaan määritellä joissakin sairaanhoitopiireissä nuoreksi, joissakin aikuiseksi. Jos hän pääsee nuorisopsykiatrian piiriin, hoitoon pitäisi päästä kolmessa kuukaudessa. Jos hänet määritellään aikuiseksi, odotusaika on kaksinkertainen.
Kiireellisissä tapauksissa hoitoon pääsee heti. Jos ahdistaa, masentaa tai mielessä pyörivät itsemurha- tai väkivalta-ajatukset, täytyy mennä terveyskeskuksen päivystykseen. Toimenpiteisiin ryhdytään tarpeen tullessa heti. Ongelma on usein se, ettei nuori osaa hakea apua itse. Kun tilanne ei ole kiireellinen, nuori voi tosin tuskastua viikkojen ja kuukausien odottamiseen helpommin kuin aikuinen.
Nuorten toimivan mielenterveystyön kannalta olennaisinta olisi lisätä perustason palveluita. Kattava kouluterveydenhuolto on a ja o - koulussa ongelmiin päästäisiin puuttumaan siinä vaiheessa, kun ne eivät ole paisuneet vielä liian suuriksi. Kouluterveydenhoitajia ja koulupsykologeja pitäisi olla enemmän. Nuoruuden mielenterveydenongelmat voivat hoitamattomina vaikuttaa elämään pitkälle aikuisikään.
Raportti nähtiin Poliisi-TV:ssä 11. syyskuuta 2008
|