Sijoitusklubi WinCapita on paljastumassa kaikkien aikojen laajimmaksi huijaukseksi Suomessa. Tapauksen esitutkinta työllistää kymmeniä ihmisiä pitkäksi aikaa, ja tutkinta tulee kestämään ainakin vuoteen 2010. Osia tapauksista pyritään saamaan syyteharkintaan vielä vuoden 2008 loppuun mennessä.
WinCapitan rakenne oli pyramidimainen. Mukaan pääsi vain tutun suosittelemana ja sijoittamalla vähintään 3 000 euroa. Sijoitusyhtiö lupasi jopa 400 prosentin voittoja valuuttakauppoja tekemällä. Todellisuudessa kuitenkin uudet sijoittajat ovat rahoittaneet aikaisempien sijoittajien voitot, eikä valuuttakaupan tekemisestä ole löydetty jälkeäkään.
Uskottavuutta luotiin jäsenten käytössä olleella tietokoneohjelmalla, joka seurasi valuuttojen arvojen muutoksia ja antoi niistä oikeansuuntaista tietoa. Niinpä myös valuuttakauppaa itse käyneet jäsenet saattoivat haksahtaa sumutukseen. Koska sijoittajia on ollut jopa 10 000, tähän mennessä tehdyt 800 rikosilmoitusta ei ole paljoa. Ilmoituksia ei ole haluttu tehdä - monestakaan syystä.
Rikosilmoituksen teko arveluttaa
Urjalalainen Merja Oksanen sijoitti maaliskuussa miehensä kanssa WinCapitaan 4 000 euroa perheen säästöjä. Muutaman päivän kuluttua sijoitusyhtiön nettisivut sulkeutuivat, ja keskusrikospoliisi alkoi tutkia asiaa.
Oksanen kuitenkin teki rikosilmoituksen vasta muutamaa kuukautta myöhemmin, sillä WinCapitan jäsenten keskuudessa liikkui erilaisia huhuja siitä, miten asiat etenevät. Edelleen monet jäsenet tuntuvat uskovan, että toiminta jatkuu – siitä huolimatta, että maaliskuun jälkeen ei ole tapahtunut mitään.
- Privaattiklubiin ei saanut suositella muita kuin lähiystäviänsä ja sukulaisia. Siinä on jo syy, miksi on hyvin vaikeaa tehdä rikosilmoituksia: kyseessä on läheiset ihmiset, Oksanen toteaa.
Monet myös häpeävät sitä, että ovat ylipäätään tulleet huijatuiksi. Varsinkin pikkupaikkakunnilla julkista oikeudenkäyntiä arastellaan. Kyse voi olla siitäkin, että sijoitettujen varojen alkuperää ei haluta poliisille kertoa. Näin on esimerkiksi silloin, kun peliin on pistetty ohi kirjanpidon saatuja rahoja. Monet myös pohtivat sitä, syytetäänkö heitä rikoksesta, johon ovat tieten tai tietämättään ryhtyneet.
Jokaista jäsentä kuullaan
Rikostarkastaja Maria Vuorivirta-Heikkinen KRP:sta kertoo, että klubiin kuuluneiden henkilöiden nimet tiedetään ja tällä hetkellä näyttää siltä, että jokaista tullaan kuulemaan – olivat he tehneet rikosilmoituksen tai eivät. Jäsen voi olla samaan aikaan sekä asianomistajana että syytettynä: asianomistajana, jos on menettänyt sijoituksensa ja syytettynä, jos on värvännyt mukaan uusia jäseniä.
Rikosilmoituksen teko ei vaikuta itse tuomioon, mutta tuomioistuin voi rangaistuksen mittaamisessa ottaa huomioon sen, jos ihminen pyrkii edesauttamaan oman rikoksensa selvittämistä tai pyrkii poistamaan sen vaikutuksia. Jättämällä rikosilmoituksen ja auttamalla viranomaista voi siis vaikuttaa omaan asemaansa.
Rahat takaisin?
WinCapitasta saatujen voittojen eli rikoshyödyn jäljittäminen on keskeinen tehtävä esitutkinnassa. Käytännössä siis WinCapitasta saadut voitot pyritään selvittämään ja takavarikoimaan – ja lopulta palauttamaan oikeille omistajilleen.
Rikosilmoituksen ja vahingonkorvausvaatimuksen tekeminen on ainoa keino saada menettämänsä raha takaisin tässä oikeudenkäsittelyssä.
Rikosilmoituksen voi tehdä paikallispoliisille, ja se kannattaa tehdä nyt mahdollisimman pian esitutkinnan aikana. Lisäohjeita ja tietoa tutkinnasta löytyy keskusrikospoliisin nettisivuilta.
Raportti nähtiin Poliisi-TV:ssä 18. syyskuuta 2008
|