Suomalaiset pelkäävät Venäjälle mennessään useimmiten kovaa rikollisuutta eli mafiaa, korruptoituneita virkamiehiä, myös miliisiä.
Kalevi Lehtinen ei pelkää, vaikka 20:een Venäjän vuoteen on mahtunut monenlaista. Pahin järkytys oli panttivangiksi joutuminen Moskovassa kymmenen vuotta sitten.
Kalevi Lehtinen kertoo, että edustamansa tehtaan ikkunatoimitukset olivat kaksi viikkoa myöhässä eräällä rakennustyömaalla Moskovassa syksyllä 1997. Kalevia pyydettiin työmaalle neuvottelemaan asiasta. Kalevi tuli paikalle, mutta pöydällä odotti allekirjoitusta vaille valmis paperi 1,5 miljoonan dollarin maksusitoumuksesta, joilla korvattaisiin myöhästymisen aiheuttamat haitat. Kalevi ei luonnollisesti paperia allekirjoittanut.
Ikkunat tilannut asiakas laittoi Kalevin aseistettujen vartijoiden voimalla häkkiin. Kalevi koetti näyttää vankeudessa mahdollisimman tyyneltä. Neljän tunnin odottelun jälkeen hän rohkaistui käyttämään kännykkäänsä. Akuissa riitti virta juuri ja juuri yhteen soittoon. Sen soiton ansiosta ikkunatehtaan Pietarin konttorista hälytettiin Moskovan työmaalle miliisit ja Venäjän sisäministeriön erikoisjoukot, jotka tunnetaan nimellä OMON. Virkavalta tuli oven läpi ja päästi suomalaisliikemiehen pälkähästä.
Suomalaisen ikkunavalmistaja Tiivin Neuvosto-Venäjän valloitus ei ole ollut pelkkää paraatimarssia, mutta tehdas ja Kalevi ovat pysyneet Kuolan alueella avajaisista 1990 asti. Vain nimi ja omistussuhteet ovat muuttuneet. Nykyisin käskyvaltaa käyttävät ruotsalaiset.
Kalevi kertoo, että hänen nähdäkseen Venäjälle ei kannata lähteä kultaa vuolemaan, vaan tuotteiden pitää olla kunnossa ja laatu priimaa. Venäjän kieli on hallittava ja vartiointi järjestettävä mieluummin ympäri vuorokauden.
Putinin uudet tuulet
Viime vuosina Siperiasta päin ovat puhaltaneet uudet tuulet. Esimerkiksi Murmanskin aluehallinto on osoittanut kolme miljoonaa ruplaa, siis noin 85 000 euroa korruption kitkemiseen. Se ei ole paljon, mutta osoittaa, että hallinto on tosissaan, koska se on valmis laittamaan tuleen omaakin rahaa.
- Jos huolehtii turvallisuudesta ja yhteistyökumppaneiden taustaselvityksistä, niin Venäjällä voi toimia kuten länsimaissa konsanaan, sanoo Lapin yliopiston ja Rovaniemen ammattikorkeakoulun EU-hankkeen Turvallisesti Venäjällä projektisuunnittelija Vesa Koivumaa. EU-hanke on rakentanut usean vuoden ajan turvallisuusalan yhteistyöverkostoa, jotta länsimaiset firmat voivat toimia rehdisti ja reilusti Venäjän markkinoilla. Hankkeen kohderyhmänä ovat olleet erityisesti pohjois-suomalaiset yritykset.
Vierailu vartiointiliikkeessä
Poliisi-TV:llä oli ilo tutustua Murmanskin matkan aikana muun muassa paikallisen vartiointiliikkeen toimintaan. Vartiointiliike Alekton johtaja Sergey Varich esitteli mielellään yrityksensä toimitiloja. Suurin osa, arvioilta seitsemän kymmenestä alan miehistä tulee joko miliisin tai armeijan leivistä, joten ammattitaitoon voi useimmiten luottaa.
Neuvostoliiton hajottua siirtyi KGB:stä eli valtiolliselta tiedustelusektorilta yrityselämän palvelukseen huomattava määrä tiedustelualan ammattilaisia. Nämä ihmiset toivat mukanaan aktiivisen tiedonhankintakulttuurin liike-elämän palvelukseen. Sergey Varichin mukaan Murmansk on rauhallinen paikka moneen muuhun Venäjän kaupunkiin verrattuna. Hän lisää, ettei suojelun kannalta ole eroa, tuleeko firma Venäjältä vai jostain muualta.
Murmanskin alue loistaa
Vuoden 2007 tilastojen mukaan Suomi jakaa kärkisijan maailman vähiten korruptoituneiden maiden listalla. Venäjä sen sijaan löytyy sijalta 143, mikä todistaa, ettei mikään muutu Venäjän kokoisessa maassa silmänräpäyksessä. Murmansk näyttää kuitenkin olevan valopilkku verrattuna muihin isoihin venäläiskaupunkeihin.
Suomen konsuli Pirkko Mäkikokkila kehuu aluetta ja toteaa, että rikollisuutta on saman verran kuin 340 000 asukkaan kaupungeissa yleensä. Suomalaisia on niin vähän, ettei ongelmiin juurikaan törmää. Joitakin sairastapauksia ja pahoinpitelyitä on ollut. Takavuosina ulkomaalaisiin käytettiin myös tyrmäystippoja.
Suomalainen poliisiyhdysmieskin vakuuttaa, että Murmanskin kaduilla saa kulkea rauhassa. Suurimmat vaaratilanteet – oli sitten liikemies tai turisti – kulminoituvat Bermudan kolmioon: viina – naiset - liikenne.
Historiaa
Suomalaisia on odotettu ja toivottu Kuolan niemimaalle ennenkin. 1800-luvulla Venäjän tsaari takasi suomalaisille jopa verohelpotuksia, jos nämä suostuvat muuttamaan Jäämeren rannalle. Ennen toista maailmansotaa Murmanskin alueella asui tuhansia suomalaisia. Sotien jälkeen kaikki oli joko teloitettu tai pakkosiirretty muualle.
Vielä 15 vuotta sitten Luoteis-Venäjällä toimi useita suomalaisyrityksiä, mutta ruplaromahdus seurauksineen karkotti heidät. Nyt vartiointiliike Alekton nokkamies Sergey Varich odottaa, että alueelle tulisi runsaasti suomalaisia, joille he voisivat tarjota palveluksiaan.
Pohjoista aluetta sodissa puolustaneille omistettu Aljosha-patsas seisoo jykevästi paikallaan kukkulan laella, sataman yllä ja katselee länteen omista korkeuksistaan. Norjalaiset ovat kaasu- ja öljykenttien kutsun kuulleet. Missä ovat suomalaiset?
Raportti nähtiin Poliisi-TV:ssä 21. helmikuuta 2008
|