Hae YLEstä:

Etusivu Haemme vihjeitä Kadonneet Raportit Kolumnit UKK Toimitus Palaute  

 
 
 
 

RAPORTIT

Median huumeongelma

Huumetietoverkosto Reitoxin kansallisen vuosiraportin mukaan kannabista joskus kokeilleiden määrä on pysynyt 2000-luvulla 12 prosentin tuntumassa. Jos Suomessa asuu noin 5,2 miljoonaa ihmistä, tarkoittaa luku sitä, että pitkälti yli puoli miljoonaa suomalaista on joskus elämänsä aikana kokeillut huumeita. Kahdeksan kymmenestä lopettaa kuitenkin lyhyen käyttöperiodin jälkeen. Ja niistä kahdesta, jotka eivät lopeta, vain toisen tunnistamme ongelmakäyttäjäksi. Tämä on hyvä uutinen, kuten myös se, että yhä harvempi nuori aloittaa kannabiskokeilut. Rikostilastotkin ovat kaunistuneet, mutta miksi näitä asioita ei rummuteta julkisuudessa?

Julkisuuden pelisääntöjen mukaan vain huono uutinen on hyvä uutinen. Huumeet on valittu yhteiskunnan hyväksi viholliseksi. Näin pohdittiin alkoholi- ja huumetutkijain seuran seminaarissa viime viikolla. Siellä oltiin huolissaan poliitikkojen ja heitä peesaavan median luomasta narkofobiasta, jonka mukaan maahan mahtuu yksi totuus: huumeet ovat pahasta ja tappavat.

Jokaisesta saunaoluennauttijasta ei tule automaattisesti juoppoa, eikä ruohonpössyttelijästä narkkaria, vaikka näin valistettiin kouluissa 80- ja -90-luvuilla. Pääkaupunkiseudulla asuva Pera kuitekin jäi koukkuun. 13-vuotiaana isänsä Diapameja kähveltäessään Pera ei aavistanut, että 20-vuotiaana hän olisi heroiinin ja Subutexin hankintaan ja käyttöön kyllästynyt, väsynyt nisti.

Pera on pyrkinyt huumeista eroon useampaan kertaan siinä onnistumatta. Nyt tukena on Irti Huumeista ry ja tyttöystävä sekä oma lapsi. Kovista aineista hän on mielestään päässyt irti. Omien sanojensa mukaan hän ei "enää vedä hihaan mitään", vaan ainoastaan polttelee pilveä silloin tällöin. Hän ei pidä satunnaista sauhuttelua alkoholin viikonloppujuomista vaarallisempana tapana.

Ylivieskassa nollatoleranssi

Ylivieskan kihlakunnassa Kalajokilaaksossa havahduttiin huumeongelman kasvuun vuosituhannen vaihteessa. Koululaiset osoittivat kiinnostuksen merkkejä kokeiluun ja poliisi kirjasi pahimpana vuonna ylös satakunta juttua. Joitakin huumekauppiaita oli pesiytynyt alueelle ihan Etelä-Suomesta asti. Jotain täytyi tehdä: perustettiin projekti, jolla katuvalvontaa lisättiin ja kauppamiesten puhelimet haettiin kuunteluun.

Rikoskomisario Raimo Ollila nauttii seudulla vierailleiden huumekauppiaiden keskuudessa "hullun miehen" maineesta, koska poliisi tekee jutun yhdestäkin huumaavasta napista taikka ruohonmurusesta. Huippuvuodesta 2000 huumejuttujen määrä on laskenut kuin lehmän häntä: viime vuonna kirjattiin kihlakunnan alueella 25 huumerikosta, vaikka pienimpiinkin rikkeisiin puututaan.

Ylivieskan ylä-asteelta tavoitimme kouluterveydenhoitaja Tarja Moilasen. Moilanen kertoo, että kokeilujen määrä on koululaiskyselyiden mukaan tippunut kahdeksasta prosentista neljään prosenttiin. Sama suuntaus on koko maassa. Nuoret suhtautuvat huumeisiin nyt kielteisemmin kuin -90-luvulla. Ylivieskan kaupungin päihdeohjelma tähtää varhaisen puuttumisen malliin, jossa ongelmaperheet pyritään löytämään jo neuvolakäyntien yhteydessä. Tiukka linja näyttää purevan pohjois-Pohjanmaalla.

Missä ovat mietojen huumeiden puolustajat?

Alkoholi- ja huumetutkijain seura järjesti helmikuun viimeisenä päivänä Stakesin tiloissa seminaarin, jossa kysyttiin ääneen miksi mietoihin huumeisiin suopeasti suhtautuvat kansanedustajaehdokkaat ovat hiljaa? Siis heitäkin on, mutta viime vaaleista viisastuneina he pitävät mölyt mahassaan. Välillä on kyselty, onko Vihreällä liitolla huumeongelma ja viimeksi asiaa on taidettu penätä Vasemmistoliitolta.

Rationaalinen keskustelu huumeista on vaikeaa Suomessa, jos ei sitten ihan mahdotonta, tuumivat seminaarissa muun muassa tutkija Mikko Salasuo ja huumeasiantuntijana itseään tituleeraava toimittaja Ari Lahdenmäki. Lahdenmäki ei kysyttäessä halunnut tarkentaa näkemyksiään Poliisi-tv:lle, sen sijaan Salasuo antautui kameran eteen.

Salasuon ja Lahdenmäen mukaan keskustelua mediassa ovat käyneet osin väärät ihmiset: vääränlaiset toimittajat tekevät huumeiden haitoista juttuja ja haastattelevat liian usein poliisia, jota on käytetty huumeasioissa jonkinlaisina yleisasiantuntijoina. Huumeidenkäytöstä pitäisi jututtaa asiaan perhtynyttä tutkijaa ja haitoista lääkäriä. Jutunteko taas pitäisi antaa terveys- ja sosiaalitoimittajalle yleis- tai rikostoimittajien sijaan. Ongelmana tässä on tietenkin se, ettei kaikissa toimituksissa ole terveys- ja sosiaalialaan erikoistuneita toimittajia.

Nuorisotutkimusverkoston tutkija Mikko Salasuon mukaan poliisin pitäisi Suomessa ottaa mallia niistä Euroopan maista, joissa virkavalta keskittyy vakavan järjestäytyneen rikollisuuden kitkemiseen, eikä juokse yksittäisten pilviveikkojen perässä. Salasuon mielestä yksittäisten käyttörikosten rankaisu ei ole kustannustehokasta, eikä toimi edes signaalina yhteiskuntaan, koska niin harva jää kiinni.

Seminaariin osallistunut rikosylikomisario Jaakko Sonck Keskusrikospoliisista näkee asiat vähän eri näkökulmasta. Hänen mukaansa kannabiksen laillistaminen ei siirtäisi huumepoliiseja työttömyyskortistoon, vaan päinvastoin lisäisi töitä: silti jäisi laillisia ja laittomia huumeita. Porttiteoriaakaan Sonck ei nähnyt vanhanaikaisena mallina. Jaakko Sonck ei niellyt poliisiin kohdistettua arvostelua käyttörikosten sakottamisesta. Hänen mukaansa poliisi sekä sakottaa että jättää välillä rankaisematta. Hän uskoi sakon purevan etenkin ensikertalaiseen: toista kertaa ei ehkä tulekaan.

Yhtä mieltä oltiin siitä, että huumevalistus on mennyt takavuosina pieleen. Pelottelu ja liioittelu ei enää pure tämän päivän nuoriin, jotka etsivät itse tietoa aineista ja niiden vaikutuksista internetistä.

Sanomaleiriin kuuluva kaupunkilehti V vedettiin telineistä pois pari viikkoa sitten, koska painoon oli livahtanut vastaavan päätoimittajan Janne Kaijärven mielestä liian huumemyönteinen juttu. Jutun hyväksynyt päätoimittaja Saila-Mari Kohtala on hyllytetty – toistaiseksi.

V-lehden surkuhupaisa huumesekoilu osoittaa taas kerran sen, kuinka vaikea aihe laittomat aineet medialle on. Toisaalta pitäisi olla moniarvoinen ja liberaali ja ymmärtää kaikkia mahdollisia kansainvälisiä muotivirtauksia, mutta toisaalta kustantajan kintuillekaan ei sovi kuseksia miten sattuu. Tiedotusvälineillä taitaa olla pahaksi päässyt huumeongelma.

Raportti nähtiin Poliisi-TV:ssä 8. maaliskuuta 2007

MUUT RAPORTIT


Muut raportit:
» Rakastan sinut kuoliaaksi
» Kun nainen tappaa
» Nuori mies ottaa riskejä liikenteessä
» Rikosuutisia tulvii joka tuutista - mitä siitä seuraa?
» Rasistiset rikokset
» Valvontakameroista ei aina ole apua
» Pimeät aseet eivät ole kaikkien käsillä
» Ihmiskauppaa on - jos sen tunnistaa
» Lakipykälät lähisuhderauhaa turvaamaan
» Valehtelijaa et tunnista
» Voiko netin uhkaaviin viesteihin reagoida?
» Heroiinia huumeriippuvaisille?
» Sijoitusyhtiö osoittautui nerokkaaksi huijaukseksi
» Patrian neuvonantaja Egyptissä: ”Voitelusta puhuttiin avoimesti.”
» Onko vilauttelija vaarallinen?
» Nuorten mielenterveysongelmiin puututtava ajoissa
» WinCapita kuohuttaa pikkupaikkakuntia
» Huutokauppaa vai arpapeliä?
» Lapsikaappaukset yleistyvät Suomessakin
» Rikosvälineenä tietokone
» Schengen houkuttelee ihmiskauppaan
» Rehellistä valuuttakauppaa
» Säästöt mielenterveyden hoidossa lisäävät satunnaista katuväkivaltaa
» Poliisi uskoo selvittäneensä Raija Muukkosen murhan
» Kerjäläiset kuuluvat jo katukuvaan
» Poliisi-TV Extra: Tuntemattomasta Syystä
» Fyysinen kurittaminen on väkivaltaa
» Vantaan vankilapako paljasti puutteita turvatoimissa
» Kotiin tunkeutujat voivat viedä hengen
» Aina roiskuu kun rapataan
» Kunniaväkivalta on palannut Suomeen
» Pahisjengi tavisten kimpussa
» Naiset kaahaavat kännissä yhä enemmän
» Kuolan alue - uhka vai mahdollisuus?
» Vakuutuspetokset ovat kansanhuvia
» Otteluita yritetty sopia suomi-futiksessa pitkään
» Toimittajat rikollisten uhkailun kohteena
» Mellakoiden hallinta
» Pitäisikö vasikointi palkita lievemmillä tuomioilla?
» Ulkomaalaiset korostuvat seksirikostilastoissa
» Ovatko tietoni suojassa?
» Tulen tuhoamaa - tahallaan sytytetyt tulipalot ja niiden ehkäisy
» AD/HD ja rikollisuus
» Poliisin rikostiedustelu keskitetään KRP:hen
» Huumepsykoosi on ahdistava kokemus
» Verkostomarkkinointia vai pyramidipeliä?
» Vaarallista kotikemiaa
» Helsingin poliisi paljasti historiallisen suuren paritusringin
» Asiakkaidensa uhrit - työpaikkaväkivalta yllättää yhä useammalla alalla
» Kaikkien aikojen huumeliiga
» Peliriippuvuus voi jatkua elämän loppuun
» Vakavien rikosten sovittelu jakaa mielipiteet
» Väkivaltaiset nuoret
» WinClub - lottovoitto vai pyramidihuijaus?
» Valvottu koevapaus
» Pedofiilit kuriin -Pakkohormonihoitoa, riskianalyysiä vai ryhmäterapiaa?
» Taidepetos on taiteenlaji
» Ratkaiseeko alkolukko rattijuoppo-ongelman?
» Luvattomat käsiaseet
» Laittomat koiratappelut kuohuttavat
» Verikosto
» Huolestuttava ilmiö Virossa: kouluikäiset ilotytöt
» Kerjäläisten valtakunta
» Kauneus on valttia oikeudessakin
» Tekniikka muuttaa yksityisetsivien työtä
» Espanjasta kidnapattua tyttöä etsitään Suomesta
» Likaista peliä vientimarkkinoilla?
» Raskaan liikenteen valvontaa lisätään
» VirVe-laitteiden viat riskinä
» Profilointi yhä useammin rikostutkinnan apuna
» Kiistelty korvaushoito
» Itä-Euroopan kelloryöstäjien laajentuneet apajat
» Tampereen tulli nappasi ennätyslastin dopingaineita - joukossa harvinaista kasvuhormonia
» Ympäristörikosten määrä ei kasva tutkinnan kehittymisestä huolimatta
» Arvokuljetusryöstöt tulleet Suomeen
» Kuka vie nettiveikkaajan rahat?
» Poliisit osoittivat mieltään työttömyystilanteen vuoksi
» Median huumeongelma
» Seksuaalisen väkivallan monet kasvot
» Jalostus uhkaa myös poliisikoiria
» Tappaja Muonion terveyskeskuksessa
» Eläinsuojelurikoksista epäyhtenäisiä tuomioita
» Kansainvälinen rikosuhripäivä
» Huumausaineongelmat Suomen maanteillä lisääntyvät koko ajan
» Laiton eläinaktivismi muuttanut muotoaan
» Homoja syrjitään työelämässä
» Pitkäniemen sairaalapalon jälkisavut
» Tutkintaryhmä puuttuu hyväksikäyttötapauksiin
» Alkoholin hinnanalennus niitti kovalla kädellä rappiokäyttäjiä
» Yksityisen järjestyksenpidon merkitys kasvaa koko ajan
» PUT on ollut menestys talousrikostutkinnassa
» Tehoaako rangaistus?
» Itämafia ja järjestäytynyt rikollisuus

POLIISI-TV EXTRA 3.5.
» Los Petos - Elämää Espanjan Aurinkorannikolla

POLIISI-TV EXTRA 16.8.
» Anonyymisti Sinun

NÄITKÖ RIKOKSEN?

Rikoksen silminnäkijä – ilmoittaudu!

Kerro tarinasi Poliisi-TV:lle!

» Lue lisää

POLIISI-TV AREENASSA...

Poliisi-TV näkyy viikon ajan lähetyksen jälkeen YLEn Areenassa!

Poliisi-TV on nyt myös Facebookissa!

OTA YHTEYTTÄ

Palaute ja juttuvinkit
Voit lähettää meille palautetta ja juttuvinkkejä sähköpostilla osoitteeseen poliisi.tv@yle.fi.

Poliisi-tv vastaa
Vastauksia ohjelmaan liittyviin kysymyksiin. Miksi? Miten? Milloin?
» Lue lisää

Toimitus ja yhteystiedot
Lue lisää toimituksestamme. Täältä löydät myös tarkemmat yhteystiedot.
» Lue lisää

UUTISIA YLESSÄ

 
 
 
 

» Mediasalissa lisää lähetyksiä

 

Vastaava ohjelmatoimittaja | Poliisi-TV, PL 236, 33101 Tampere | Puh. 03 - 345 6111 | Vihjenumero 0800 - 14 555 | poliisi.tv@yle.fi

© Poliisi-tv 2005. Kaikki oikeudet pidätetään, Verkkosivuston sisällön kopioiminen, jakelu tai tallentaminen on kielletty. Tuotanto Stara Media Oy.