Helmikuun 16. päivänä kolme nuorta miestä tunkeutui kerrostaloasuntoon Espoon Matinkylässä. Väkivalta alkoi heti, kun keski-ikäinen mies oli avannut oven. Häntä iskettiin teräaseella useita kertoja keskivartaloon. Pahoinpitelijät olivat humalassa, ja teon motiivina oli raha. Henkihieveriin pahoinpidelty uhri luovutti heille lompakkonsa, jossa oli muutamia kymmeniä euroja. Tapausta tutkitaan murhanyrityksenä ja törkeänä ryöstönä.
Espoon veriteko on yksi hälyttävä merkki siitä, mihin ollaan menossa. Henkirikoksen tai silmittömän väkivallan kohteeksi voi Suomessa joutua täysin sattumanvaraisesti ja ilman omaa syytään. Kotikaan ei ole enää turvallinen paikka.
Aiemmin väkivallan tekijä oli lähipiiristä, mutta nyt se voi olla kuka tahansa.
- Pyrkimyksiä mennä väkisin toisen kotiin voi olla huomattavasti enemmän kuin mitä tulee poliisin tietoon. Ylipäätään sellainen tuntuma on, että kotiin tunkeutumisia on enemmän kuin ennen. Yksi motiivi on se, että käteinen raha on hävinnyt kaduilta. Kodeista sitä voi löytyä, rikoskomisario Jari Luoto Tampereen kihlakunnan poliisilaitokselta selvittää.
Profilointi auttaa
tekijöiden jäljille
59-vuotias isä ja hänen 32-vuotias poikansa olivat nukkumassa, kun neljän nuoren miehen joukkio tunkeutui heidän asuntoonsa viime elokuussa Tampereen Nekalassa. Poikkeuksellisen raaoille surmille ei löytynyt motiivin häivää eivätkä tappajat tunteneet uhrejaan.
- Kaksoissurma pysyi pimeänä henkirikoksena kolme viikkoa. Olimme saaneet vinkin alueella häiriköineestä nuorisojoukosta, mutta emme tarkempia vihjeitä. Yritimme etsiä nuoria, jotka olisivat jollakin tavalla liittyneet uhreihin, mutta sellaisia ei löytynyt.
Rikostutkintaan liittyvä profilointi auttoi poliisia pääsemään surmatöiden tekijöiden jäljille. Kyse on tieteellisen ja tilastollisen tiedon hyödyntämisestä ja tutkittavan tapauksen piirteiden vertaamisesta muista vastaavista tapauksista saatuihin kokemuksiin.
- Profilointia käytetään pimeissä henkirikoksissa ja se on käyttökelpoinen, kun juttu on vielä suhteellisen tuore. Aloimme kartoittaa mahdollista tekijäjoukkoa ja poissulkea ihmisiä isosta massasta. Haimme epäillyistä tiettyjä elementtejä, eli voiko tämä ihminen tehdä näin väkivaltaisen teon.
Nekalan surmaajat vastasivat nuorten surmaajien profiilia. Heillä oli rikkinäinen perhetausta, laitossijoituksia ja kouluvaikeuksia.
- Suomi on entistä väkivaltaisempi maa; mallia henkirikoksiin saa joka paikasta. Nuorten todellisuudentaju hämärtyy, ja elokuvista saatuja mielikuvia toteutetaan käytännössä.
Eläkeläispariskunnan murha Oulussa on pysynyt pimeänä yksitoista vuotta. Tutkintaa on vaikeuttanut uhrien moitteeton tausta ja se, ettei asunnosta viety mitään. Poliisi törmäsi myös pelkoon; tietoa oli selvästi olemassa, mutta sitä ei uskallettu kertoa poliisille.
- Ihmisten pelko jarruttaa enenevässä määrin henkirikosten selvittelyä. Pelätään kostoa, vaikka tällaiseen pelkoon ei yleensä ole aihetta, Luoto huomauttaa.
Valppaus paras
henkivakuutus
Luoto kehottaa ihmisiä valppauteen, sillä se voi olla paras henkivakuutus.
- Valppaus ei ole vainoharhaisuutta, vaan oman sisäisen äänen varoittavan viestin aktiivista kuuntelemista. Kun ovikello soi vaikka keskellä yötä, suomalainen ei mieti, mistä mahtaa olla kysymys, vaan menee suin päin avaamaan. Se ei ole viisasta.
Raportti nähtiin Poliisi-TV:ssä 6. maaliskuuta 2008
|