Rikostoimittaja Mika Lahtonen joutui henkirikoksesta epäillyn tutkintavangin pahoinpitelemäksi juttukeikalla Jokelan vankilassa tammikuun alussa. Lokakuussa hänet pahoinpiteli helsinkiläisravintolan edustalla liivejä käyttänyt jengiläinen.
Lahtonen on työskennellyt lehtialalla parisenkymmentä vuotta, eikä vastaavaa ole aikaisemmin tapahtunut. Rikollisten ja varsinkin järjestäytyneiden jengien otteet tuntuvat koventuneen. Siitä saavat osansa myös median edustajat, jotka ovat kiinnostuneita rikoksista ja niiden tekijöistä.
Toimittajan jutuista tuohtuneiden kansalaisten uhkailut on yleensä helppo ymmärtää pelkäksi suunsoitoksi. Rikollisten uhkailun kohteeksi joutuvat yleensä esimerkiksi viranomaiset tai mahdolliset oikeusjuttujen todistajat. Kun toimittaja tekee jutun rikoksesta ja sen tekijöistä, myös hän voi joutua kaunan kohteeksi.
Muissa maissa toimittajiin on kohdistunut huomattavasti vakavampaa uhkailua kuin Suomessa. Muun muassa Ruotsissa toimittajien saamat uhkaukset ovat nousseet yhä useammin otsikoihin.
Karin Lindell on ruotsalaisen Medievärlden-lehden toimittaja, ja hän on kirjoittanut useita juttuja toimittajiin kohdistuvasta uhkailusta. Hän kertoo, että kaikki tapaukset eivät tule julkisuuteen: niistä ei haluta kertoa, sillä tapausten esilletuomisen voidaan pelätä lisäävän uhkailua. Kun uhkauksista puhutaan julkisesti, se tavallaan myös aktivoi uhkailemaan.
Poliisi voi tutkia uhkailutapauksia, mutta syytteitä nostetaan hyvin harvoin. Uhkailu on lisääntynyt viime vuosina, ja asiantuntijoiden mukaan suuntaus voi myös jatkua.
Toimittajien täytyy työssään ottaa huomioon erilaiset turvallisuuteen liittyvät tekijät. Tiedotusvälineet päättävät siitä, mitä julkaistaan - väkivallan uhka ei saa siihen vaikuttaa.
Raportti nähtiin Poliisi-TV:ssä 7. helmikuuta 2008
|