Liikekeskusten järjestyksestä huolehtivat käytännössä vartiointiliikkeet.
Vartijoiden ja yksityisten järjestysten pitäjien valtuudet ovat kuitenkin hyvin rajatut, eivät paljon jokamiehen oikeuksia laajempia. Tämän takia poliisi pitäisi kutsua paikalle, kun asiakas on hankala.
Securitas Oy:n toimitusjohtajan Jarmo Mikkosen mukaan vartijat tietävät rajansa ja pysyvät niissä. Esimerkiksi voimankäyttövälineisiin turvaudutaan hyvin harvoin. Mikkosen tiedon mukaan Suomessa tutkitaan vuodessa noin kymmentä tapausta, jossa vartijan epäilleen käyttäneen liikaa voimaa. Hänen mukaansa yksikin tapaus on liikaa, mutta niiden takia ei pitäisi leimata koko 7000:n vartijan alaa.
Myös sisäasiainministeriö poliisijohtaja Jorma Toivonen katsoo, että syksyllä esille tullut Kontulan ostoskeskuksen potkiminen on yksittäinen poikkeustapaus. Sellaiset on kuitenkin kitkettävä pois. Toivosen mukaan vartiointialan heikko kohta on rekrytointi.
Vartioinnin oikeuskysymyksiä tutkinut oikeustieteen lisensiaatti Timo Kerttula pitää selvänä, että kauppakeskuksissa on erilainen järjestys kuin poliisien valvomilla alueilla. Yksityisen liikealueen näkökulmasta riittää esimerkiksi että hankala asiakas on toimitettu jollekin toiselle alueelle. Sen sijaan poliisin tulee huolehtia tapaus loppuun saakka. Yhteiskunnassa on kuitenkin aika pitkälle ajateltu, että tilan yksityinen haltija joutuu hoitamaan ja maksamaan järjestyksen pidon, ja siihen tarvitaan vartiointiliikkeitä, sano Kerttula. Hänen mukaansa vartiointialan valvonta toimii ja ylilyönnit ovat hyvin harvinaisia.
Jutun kuvaukset on tehty pääosin Kampin liikekeskuksessa Helsingissä, jossa on kiinnitetty erityistä huomiota vartiointiliikkeen ja poliisin yhteistyöhön.
Raportti nähtiin Poliisi-TV:ssä 18. tammikuuta 2007
|