Silloin kun raha ei liikkunut suomalaisessa jalkapallossa siinä määrin kuin nyt, huhuttiin karsintapelien sopimisesta. Nyt kun alasarjojen peleistäkin lyödään vetoa, houkutukset ovat aivan toisenlaiset. Osa suurpelaajista jopa elää vedonlyönnillä, eikä siinä ole mitään väärää, jos jauhot pussissa ovat puhtaat.
Vantaan käräjäoikeudessa on istuttu tällä viikolla oloissamme harvinaista jalkapalloon liittyvää rikosoikeudenkäyntiä. Syyttäjä vaatii kuopiolaiselle ex-valmentajalle ja porilaiselle suurvedonlyöjälle puolentoista vuoden vankeustuomioita lahjusten tarjoamisesta ja törkeästä petoksesta. Syytetyt ovat viikon aikana kiistäneet kaikki heihin kohdistuneet syytteet.
Talousrikoksiin erikoistuneen kihlakunnansyyttäjä Harri Tiesmaan mukaan kuopiolainen, ex-valmentaja Pertti "Speedy" Nissinen ja porilainen suurvedonlyöjä ovat yrittäneet järjestellä ja järjestelleet otteluiden tuloksia 2000-luvulla.
Syyttäjän mukaan törkeän petoksen tunnusmerkistö täyttyi Veikkauksen kierroksella 23, vuonna 2004. Tuolloin kaksikko pelasi pitkävetoa siten, että jokaisessa lapussa Nissisen valmentama Varkauden joukkue häviää ottelunsa. Näin myös kävi.
Porilainen vedonlyöjä pelasi kierrosta 23 kolmena päivänä yhteensä 74 000 eurolla. Pelkästään ottelupäivänä JJK (Jyväskylä) - Warkaus JK porilainen latasi sisään reilun tunnin aikana 630 kertaa sadan euron maksimivetoja. Tämä oli mahdollista, koska hän oli hämeenlinnalaisen Täysosuma-pelikahvilan osakas. Porilainen suoritti Online-maksunsa (74 000 €) pelikahvilan tilille vasta kaksi päivää pelaamisen jälkeen eli samana päivänä kuin Veikkaus Oy oli suorittanut 208 000 euron pelivoitot vedonlyöjälle. Tämä on luonnollisesti vastoin Veikkaus Oy:n sääntöjä.
Toisen syytekohdan mukaan kaksikko olisi syyllistynyt myös lahjontaan tarjoten maalivahdeille, muun muassa kierroksella 23/2004 Lappeenrannan Rakuunoiden Tatu Niskaselle rahaa. Niskanen ei ollut tarttunut tarjoukseen.
Boström yllättyi ystävänsä tarjouksesta
Ruotsin Örebrosta oikeuteen piipahtanut Pietarsaaren Jaron ex-valmentaja Sixten Boström kertoi Poliisi-TV:lle, että hänen puhelimeensa oli tullut syksyllä 2003 soitto hänen hyvin tuntemaltaan Pertti "Speedy" Nissiseltä. Tuttu ääni puhelimessa oli tarjonnut 17 000 euroa eli 100 000 markkaa, mikäli Boström olisi järjestänyt voiton vierasjoukkue Kuopion Palloseuralle. Boström kieltäytyi tarjouksesta.
On väitetty, että pelejä olisi sovittu kentän ulkopuolella suomalaisessa jalkapallossa iät ja ajat. Kysyimme asiaa kahdelta alan mieheltä jalkapallolegenda Atik Ismaililta ja Palloliiton valmennuspäällikkö Jyrki Heliskoskelta. Molemmat olivat sitä mieltä, että aikaisempina vuosikymmeninä etenkin alasarjojen karsintapeleissä olisi kestitty vastustajajoukkuetta, varsinkin silloin, jos pelillä ei ollut merkitystä toiselle joukkueelle. Tällöin kestitys tarkoitti saunailtatarjoamisia.
Atik Ismail muistaa omalta aktiivikaudeltaan II-divisioonan ottelun Hyvinkään Apollo - Kontulan Urheilijat vuodelta 1985. Kontula voitti Atikin edustaman Apollon. Ottelun jälkeen liikkui huhu, että Kontula olisi juottanut siihen aikaan kosteaa elämää viettäneen Ismailin huonoon kuntoon ennen peliä. Myöhemmin selvisi, että tilanne olikin mennyt toisin päin. Apollon edustaja oli yrittänyt lahjoa Kontulan maalivahtia.
Ismailin epäilykset heräsivät
Atik Ismailille on herännyt epäilys myös yhdestä uransa hienoimmasta voitosta. HJK kaatoi Liverpoolin 1- 0 silloisessa Eurooppa Cupissa 19.10.1982. Atik Ismailin kaukolaukaus ei normaalisti olisi ollut maalivahtilegenda Bruce Grobbelaarille ylivoimainen. Tällä kertaa Liverpool-vahti liukastui mystisesti Olympiastadionin nurmella.
Atikin epäilykset heräsivät tosin vasta vuosien päästä, kun brittilehti The Sun esitti väitteitä, joiden mukaan Bruce Grobbelaar, Hans Segers ja John Fashanu olisivat ottaneet lahjuksia ottelujen järjestämisestä. Väitteiden perusteella nostettiin syytteet kaikkia kolmea vastaan, mutta näytön puutteessa syytteet hylättiin. Tosin heidät velvoitettiin maksamaan omat oikeuskulunsa ja ainakin Grobbelaar kärsi asian vuoksi vararikon.
Näin voi käydä myös Vantaan käräjäoikeudessa. Vedonlyöntiin liittyviin petosepäilyihin on ilman tunnustusta vaikea löytää pitävää näyttöä. Maanantaina jalkapallon lahjusjupakassa väännettiin siitä, onko seurajalkapallo rikoslain tarkoittamaa elinkeinotoimintaa? Jos se ei sitä ole, puolustusasianajajien mielestä lahjussyytteet pitäisi kumota.
Elo yritti sopia tiensä mestaruussarjaan
Jyrki Heliskoski muisti mielenkiintoisen tapauksen vuodelta 1981, kun Kuopion Elo havitteli nousua mestaruussarjaan. Elon mies otti Espoon Honkaa tuolloin valmentaneeseen Heliskoskeen yhteyttä ennen peliä. Kuopiolainen olisi halunnut sopia ottelun savolaisille. Tämä taas ei sopinut Heliskoskelle eikä Hongan pelaajille. Kun kuopiolainen sitkeästi jatkoi taivutteluyrityksiään, otti Heliskoski yhteyttä Palloliittoon ja epäurheilijamaisesta käytöksestä napsahti Elon miehelle pitkä toimitsijakielto.
Kuopion Elo muuten voitti Hongan ihan ilman lahjuksia ja nousi mestaruussarjaan. Vuonna 1982 pääsarjassa pelasi samanaikaisesti kolme kuopiolaisseuraa KuPS, Koparit ja Elo. Vastaavaan ei ole pystytty aikojen saatossa Kuopion lisäksi muualla kuin Helsingissä.
Emme saa koskaan tietää, päästikö Grobbelaar Ismailin vedon taakseen tahallaan vai tahattomasti vuonna 1982. Kuka puhui totta ja kuka ei Vantaan käräjäoikeudessa viikolla seitsemän, sen kuulemme helmi-maaliskuun taitteessa, kun tuomari ja lautamiehet ovat tehneet päätöksensä.
Raportti nähtiin Poliisi-TV:ssä 14. helmikuuta 2008
|