Seksuaalirikollisten, kuten esimerkiksi lasten hyväksikäyttäjien, hoitoon tarkoitettu uusi lääke sai tänä syksynä myyntiluvan Suomessa. Lääkkeen nimi on Salvacyl ja se otetaan pistoksina kolmen kuukauden välein. Salvacylin avulla testosteronitaso voidaan ajaa hyvin lähelle nollaa. Sitä myöten katoaa ihmisen koko seksuaalisuus.
-Maailmalta kantautuneiden tietojen mukaan lääke on hyvin tehokas ja pienentää seksuaalirikoksen uusimisriskiä huomattavasti, sanoo Ylilääkäri Alo Jüriloo Vantaan vankilan psykiatrisesta vankisairaalasta.
Salvacyl ei ole vallankumouksellinen. Pedofiilit ovat voineet saada hormonihoitoa Suomessakin jo parikymmentä vuotta. Aikaisemmat lääkkeet oli tarkoitettu eturauhassyövän hoitoon, mutta ajoivat pohjimmiltaan saman asian. Hormonihoito on Suomessa vapaaehtoista ja hyvin harva sen valitsee. Alo Jüriloon mukaan monet pedofiilit eivät koe tarvitsevansa apua, osa taas yliarvioi kykynsä pidättyä ja jotkut yksinkertaisesti haluavat jatkaa.
Salvacyl kuulostaa ihmelääkkeeltä; piikki peppuun ja kukaan lapsi ei enää koskaan tule seksuaalisesti hyväksikäytetyksi. Asia ei kuitenkaan ole näin yksinkertainen. Seksuaalisuus on niin suuri osa ihmistä, että sen mukana katoaa suurin osa muustakin kyvystä kokea mielihyvää ja ihminen päätyy täyttämään aukon jollakin. Lisäksi hyväksikäyttäjät tekevät muitakin kuin seksuaalirikoksia. Ja vaikka Salvacylin väitetään sammuttavan myös fantasiat, ei pedofiilien kanssa työskentelevä psykologi Pertti Hakkarainen usko sitä.
-Seksuaalisuus on muutakin kuin pelkkää biologiaa tai kemiaa. Ruotsissa ja Norjassa käytössä on malli, jossa tuomiotaan saa lyhentää suostumalla hormonihoitoon. Tässä mallissa uskotaan mielestäni sataprosenttisesti lääkkeen toimivuuteen.
Ylilääkäri Alo Jüriloon mielestä Suomessa olisi hyvä tarjota jonkinlaista porkkanaa, jos halutaan, että useampi pedofiili valitsisi hormonihoidon. Sekä hän että psykologi Hakkarainen ovat yhtä mieltä siitä, että lääkehoidon rinnalle on tarjottava muita tukitoimia, kuten psykososiaalista kuntoutusta. Pakkohoidon kannalla heistä ei ole kumpikaan. Ylilääkäri Jüriloo toteaa, että ei voi lääkärinä olla pakkohoitolain kannalla, koska se puuttuu niin voimakkaasti ihmisen hormonitoimintaan.
Jüriloon mukaan lasten hyväksikäyttäjät voitaisiin pakkohoidon sijaan velvoittaa riskiarvioon. Arviossa käydään läpi riskitekijöitä, jotka ovat osoittautuneet oleellisiksi niin tutkimuksissa kuin käytännön työssäkin. Esimerkiksi lasten hyväksikäyttäjien kohdalla tärkeää on se, onko tekijällä aiempiakin seksuaalirikoksia, onko hän käyttänyt väkivaltaa ja onko hänellä päihderiippuvuus. Psykopatia sekä yhdistelmä miessukupuoli ja nuori ikä ovat tilastollisesti osoittautuneet huomattaviksi riskitekijöiksi. Riskianalyysissä punnitaan niin ikään, millaisia arvioitavan aiemmat työ- ja ihmissuhteet ovat olleet ja onko hänellä epärealistisia tulevaisuuden suunnitelmia. Moni pedofiili on myös itse ollut lapsena hyväksikäytetty.
Suomen lainsäädäntö tekee riskiarviosta suhteellisen käyttökelvottoman. Korkea uusintariski voi korkeintaan estää rikollisen koevapaalle pääsemisen. Saksassa seksuaalirikolliset joutuvat tuomionsa loppupuolella riskiarvioon ja tarvittaessa tuomiota voidaan pidentää myös jälkikäteen. Näin kaikkein vaarallisimmat pedofiilit saadaan pidettyä pois kaduilta vaikka loputtomiin. Kanadassa ja USA:ssa riskiarvio voidaan tehdä jo tuomiota annettaessa. Korkea uusintariski kasvattaa tuomion pituutta jo sitä annettaessa.
Pertti Hakkarainen toteaa, että riskianalyysin käyttö vaatii arvioitsijaltaan erittäin paljon. Yhteiskunnalla on luonnollisesti velvollisuus suojella lapsia, mutta lainsäädännön kannalta kyse on linjanvedosta, koska arviossa on aina virheen mahdollisuus.
-Haluammeko, että tuomituksi tulee yksi syytön vai että yksi syyllinen selviää liian vähällä?
Suomessa luotetaan tällä hetkellä terapiaan. Vuonna -99 aloitti Kuopion vankilassa ensimmäinen seksuaalirikollisten STOP-ryhmä ja tulokset ovat olleet hyviä. Nyt STOP-projekti on siirtynyt Riihimäen vankilaan, jossa pyörähti käyntiin 20. ryhmä. Yhteensä ohjelman on käynyt läpi 130 henkilöä. Heidän kohdallaan uusimisriskiprosentti laski 15:sta neljään. Ryhmään osallistuminen on vapaaehtoista, mutta psykologi Hakkarainen ei ole sitä mieltä, että hyvät luvut johtuvat vain motivoituneista osallistujista.
-Lähtökohtaisesti hyvin harva on itse halukas mukaan. Heidän motivoimisensa pelkästään terapian aloittamiseen on hyvin pitkällisen työn tulos. STOP-ohjelman läpikäyneiden määrä on vielä pieni, mutta mikään ei osoita sitä, etteivätkö luvut olisi todellakin terapian tulosta ja paikkansapitäviä.
STOP-projekti on erittäin tarpeellinen. Tosiasia kuitenkin on se, että Suomen lainsäädäntö ei tällä hetkellä tunne mitään pakkokeinoja, joilla kaikkein vaarallisimmat pedofiilit voitaisiin estää tekemästä lisää rikoksia. Juuri valmistuneen mietinnön mukaan pakkohormonihoidon mahdollistavaa läkipykälää ei ehdoteta eduskunnalle tänä syksynä. Poliisi-TV:n saamien tietojen mukaan pakkohoitolaki tulisi kuitenkin ajankohtaiseksi muutaman vuoden kuluttua.
Raportti nähtiin Poliisi-TV:ssä 20. syyskuuta 2007
|