Espoon Soukan kauppakeskuksessa kahden nuorisojoukon riitatilanne äityi lopulta tulitaisteluksi elokuun alussa. Luvattomalla käsiaseella ammuttiin useita laukauksia toisesta nuorisojoukosta toista ryhmittymää kohti - laukaukset haavoittivat lopulta neljää ihmistä. Nuoret olivat iältään 18 - 25-vuotiaita. Poliisi on huolestuneena seurannut, miten luvattomien käsiaseiden hallussapito on kasvanut nuorten keskuudessa.
Tilastojen mukaan Suomessa on 1,6 miljoonaa asetta. Kukaan ei tarkalleen kuitenkaan tiedä kuinka paljon Suomessa liikkuu luvattomia aseita. Luvattomia käsiaseita on arvioitu olevan vähintään kymmeniä tuhansia. Suosituimmat mallit ovat sotien aikaisia FN-pistooleja tai 7.65 kaliberin pistooleja. Kyseessä ovat aseet, jotka tavalla tai toisella häviävät perikunnilta. Usein näiden aseiden alkuperäiset luvat ovat hävinneet vuosien saatossa, eivätkä perilliset välttämättä tiedä mikä on oikea tapa hävittää vanha ase.
Näiden aseiden joukossa on myös paljon niinsanottuja taskuaseita, jotka ovat rikollisten suosiossa. Nimensä mukaisesti ne ovat pieniä ja helposti kätkettävissä esimerkiksi vaatteisiin. Taskuaseet ovat kuitenkin Suomessa kiellettyjä, ja ne täytyy joko romuttaa tai deaktivoida.
Uutena piirteenä on havaittu myös kiinnostus 9 millimetrin pistooleihin. Erityisen kiinnostuneita näistä järeistä käsiaseista ovat olleet entisistä Neuvostoliiton maista tuleet rikolliset.
Merkittävä osa luvattomista käsiaseista on kuitenkin sotamuistoja. Luvattomien käsiaseiden tuonti Suomeen on vähäistä.
Luvaton käsiase voidaan myös valmistaa deaktivoidusta, eli ampumakelvottomaksi tehdystä käsiaseesta. Suomessa jokaisesta deaktivoinnista tehdään kuitenkin todistus, joka identifoi tarkasti aseen, sen haltijan ja deaktivoinnin tekijän. Kun tällainen todistus näytetään poliisille, poistetaan ase sen jälkeen virallisesta aserekisteristä.
Suomen asesepät myös deaktivoivat aseet huolellisesti, jolloin niiden uudelleen aktivointi vaatii ammattitaitoa. Kotikonstein tehty aktivointi voi olla hyvin vaarallista. Ase voi näyttää hyvin toimivalta, mutta siihen voi jäädä rakenteellisia heikkouksia. Huonosti reaktivoidut aseet voivat jo muutaman laukauksen jälkeen räjähtää käyttäjiensä käsissä.
Reaktivoitujen aseiden kohdalla enemmän huolia aiheuttaakin ulkomainen tuonti, sillä tuotujen aseiden deaktivointi ei välttämättä ole samalla tasolla mitä Suomessa. Esimerkiksi tullin haaviin jäi muutamia vuosia sitten erä voimakkaita sarjatuliaseita, jotka olisi ollut kotikonstein hyvin helppo muuntaa takaisin toimiviksi aseiksi.
Luvattoman aseen ostaminen Suomessa on helppoa. Yleisin tapa on se, että "joku tuntee jonkun, jolla on ase myytävänä". Yksinkertaisimmillaan voi riittää myös oikeanlaisen ilmoituksen laittaminen nettikauppojen listoille.
Myyjien motiivit voivat olla hyvin erilaisia. Jotkut eivät yksinkertaisesti välitä luvista. Täysin luvallisia aseita myydään pois myös elmäntilanteiden nopeiden muutosten takia kiinnittämättä sen tarkempaa huomiota lupa-asioihin. Yksittäistä myyjää voidaan huiputtaa myös väärennetyllä ostoluvalla. Nämä tapaukset ovat kuitenkin harvinaisia.
Aseita on siis tarjolla ja niillä käydään kauppaa. Kynnys aseen käyttämiseen on kuitenkin eri asia, kuin sen hallussapito. Esimerkiksi ammattirikollisten keskuudessa ampuma-aseen käyttökynnys toista rikollista kohtaan on korkea, ja siihen turvaudutaan harvoin. Käyttökynnys madaltuu huomattavasti, mikäli rikollisryhmä koostuu Suomen ulkopuolelta tulleista rikollisista. Kaksi tällaista ryhmää voi ajautua tulitaisteluun, koska heille aseen käyttäminen on arkipäiväisempi asia. Aseiden käytön arkipäiväistyminen johtaa myös siihen, että laukaustenvaihto voidaan käydä julkisella paikalla.
Raportti nähtiin Poliisi-TV:ssä 13. syyskuuta 2007
|