Suomen yhteydet koiratappelujengien veriseen maailmaan alkoivat paljastua vuosi sitten, jolloin Pohjois-Irlannin eläinsuojelijat saivat vihjeen, että Suomessa kasvatettu pitbull-rotuinen tappelukoira olisi myyty kelttiläisen jalkapallon tähtipelaajalle Gerard Cavlanille. Kyseessä oli erään ypäjäläismiehen koira nimeltään Cannonball.
Ypäjäläinen, sittemmin koiratappeluiden järjestämisestä epäilty mies on pysynyt tähän asti hiljaa. Omien sanojensa mukaan hän on vain bulldoggeihin hurahtanut koiraharrastaja. Saimme kuitenkin taivuteltua hänet pieneen puhelinhaastatteluun. Raskauttavimmat hetkensä ypäjäläismies eli viime talvena, kun Britannian yleisradioyhtiö BBC:n soluttautuja kuvasi salaa hänen maatilallaan viime talvena käytyä veristä koiratappeluiltaa.
Ypäjäläismies ei halua kommentoida kyseistä iltaa muutoin kuin väittämällä, että ilta oli BBC:n valetoimittajan yllyttämänä järjestetty. Hänen mukaansa Suomessa ei ole mitään koiratappelu-ilmiötä, vaan televisiossa nähdyt koirat tappelivat ensimmäistä ja viimeistä kertaansa. Poliisi-tv:n tavoittama kunnaneläinlääkäri muotoili asian toisin. Hänen mukaansa käsiraudoissa ollut tilan isäntä vakuutti eläinsuojelutarkastuksen aikana elokuun 8. päivänä, ettei hän ole "moniakaan tappeluita järjestänyt".
Cannonball-koirastaan ypäjäläisen tilan isäntä sen sijaan olisi jutellut vaikka kuinka paljon. Ypäjäläisen mukaan hän ei koskaan myynyt Cannonballia Pohjois-Irlantiin, vaan lainasi sitä siitostarkoituksiin. Vaihdossa hänen piti saada luolakoiria Suomeen. Näin ei kuitenkaan koskaan käynyt, vaan Cannonball takavarikoitiin jalkapallotähdeltä ja se virui vankeudessa vuoden ennen kuin koki kohtalonsa viranomaisten käsissä Pohjois-Irlannissa.
Poliisi-tv löysi pari viikkoa sitten erikoisia sivustoja internetistä. Suomeen viittaava kennel antaa sivustoillaan ohjeita, kuinka tappelukoiria tulee ruokkia ja kouluttaa. Sivustojen laatija pakenee vastuuta viittaamalla aineiston olevan historiallista tekstiä menneiltä ajoilta. Sama kennel näyttää kuitenkin kauppaavan amerikanpitbull-terriereitä ympäri maailmaa ja kehuu erityisesti geenilinjaa, jonka kantaisä oli maineikas tappelukoira nimeltään Chinaman. Koirien myynti tappelukoiriksi ei välttämättä riko lakia, mutta miten on koirankasvattajan moraalin ja etiikan laita?
SATHY ry (Suomen amerikkalaisperäisten työkoirarotujen harrastajayhdistys) sanoutuu puheenjohtajansa Raimo Kallion suulla irti kaikenlaisista laittomuuksista, mitä tulee koiraharrastuksiin. Hän korostaa sitä, että heidän jäsenensä eivät ole olleet osallisena Suomessa järjestetyissä koiratappeluissa. Kallion mukaan yhdistys ei hyväksy mitään koirille kipua tuottavaa toimintaa taikka urheilua. Toisaalta hän uskoo, etteivät bulldog-rotuiset koirat tunne kipua ja sen vuoksi niitä käytetään vielä tänäkin päivänä esimerkiksi Yhdysvalloissa suojelemassa karjaa. Kallion mukaan susikin saa kyytiä pelottomilta ja kivuttomilta "sonnikoirilta".
Bull-tyyppiset koirat kehitettiin alun perin härkätaisteluita varten. Niiden tuli käskystä käydä itseään moninkertaisesti isompien eläinten kimppuun. Työkoira-bulldoggit muodostavat rungon ja perustan monelle nykyajan koirarodulle, kuten amerikanbulldoggille, pitbullterrierille ja vanhaenglanninbulldoggille.
Raimo Kallion omalla Olde Ranch -tilalla on useita vanhaenglanninbulldoggeja, mikä on varsin uusi ja harvinainen koirarotu. Sitä alettiin kehittää Yhdysvalloissa 1970-luvulla, kun haluttiin kehittää rotu, joka vastaa sitä koiratyyppiä, millainen nykyinen englanninbulldoggi oli joskus 1600-1800-luvuilla.
Raportti nähtiin Poliisi-TV:ssä 6. syyskuuta 2007
|