Vuoden 2006 ennakkotilastot rattijuopoista ovat hälyttäviä. Viime vuonna maanteillämme jäi kiinni n. 21 000 perinteistä viinarattijuoppoa, mutta peräti 4000 ajoi huumeiden tai lääkkeiden vaikutuksen alaisena.
Koko maan rattijuopoista jo noin 16% on huumehöyryissä ja pääkaupunkiseudulla huumeiden vaikutuksen alaisena kaikista kärähtäneistä oli yli 30%.
Huumeiden vaikutuksen alaisena ajavat kuljettavat ovat ongelmana kaikkialla maailmassa.
Euroopan liikennepoliisien yhteistyöjärjestö TISPOL on tehostanut huumeidenkäyttäjien kiinniottamista useilla eri yhteistyöhankkeilla.
Yksi hankkeista on löytää parhaat mahdolliset välineet saada huumeidenkäyttäjät kiinni normaalin ratsian yhteydessä. ESTHER-hanke (practical Evaluation of oral fluid Screening devices by TISPOL members to Harmonise European police Requirements) toteutetaan yhdessä laitevalmistajien kanssa ja hankkeella pyritään harmonisoimaan Euroopan liikennepoliisien huumetestaus.
Hollantilainen Cor Kuijten kertoo, että Suomi otettiin mukaan projektiin, sillä haluttiin saada kokemuksia kylmistä ääriolosuhteista ja Suomen liikkuva poliisi on monin eri tavoin osoittanut pelaavansa liikkuvan poliisin ykköskentässä.
Poliisin kannalta huumetestereiden suurin ongelma on niiden hitaus. Vanhempi konstaapeli Eija-Maija Viirret kertoo, että testaukseen menee 3-5 minuuttia. Testin ottaminen rutiininomaisesti ratsiassa kaikilta kuskeilta olisi näin ollen ongelmallista, sillä pian ratsia olisi ruuhkauttanut koko liikenteen. Näin ollen huumetesti otetaan lähinnä silloin, kun on syytä epäillä kuljettajan ajokyvyn olevan heikentynyt.
Viirret kertoo, että ihmiset ilmoittavat kiitettävästi omituisesti ajavista kuljettajista ja näin saadaan paljon kiinni niin rattijuoppoja kuin huumeiden tai lääkkeiden vaikutuksen alaisena ajavia kuljettajia kiinni.
Esimerkiksi amfetamiinin vaikutuksen alaisena kuljettajat ottavat vaarallisia riskejä, ohittavat tiukoissa paikoissa, ylinopeus voi kasvaa suureksi.
Kannabiksen vaikutusta voidaan verrata alkoholiin ja myös monilla muilla huumeilla on reaktiokykyä heikentäviä vaikutuksia.
ESTHER-hankkeen tuloksia voidaan odottaa muutaman vuoden kuluttua ja silloin poliiseilla on toivottavasti käytössä kaikissa olosuhteissa toimivat nopeat huumeiden testauslaitteet.
Raportti nähtiin Poliisi-TV:ssä 15. helmikuuta 2007
|