Turun helmikuisessa arvokuljetusryöstössä ei noudatettu arvokuljetuksia koskevaa turvaohjeistusta. Kuljetuksen osapuolet eli Suomen Pankki ja arvokuljetusyhtiö olivat yhdessä sopineet kuljetuksen turvaohjeista. Kolme miestä ryösti suureksi luonnehditun summan setelirahaa Suomen Pankin Turun konttorin pihalla keskellä iltapäivää. Miehet katosivat kuin tuhka tuuleen.
Turun tapauksessa rahat olivat matkalla arvokuljetusyhtiö G4S:n laskentakeskuksesta Suomen Pankkiin eikä tällaisissa kuljetuksissa käytetä väri- tai kemiallisia panoksia. Herää kysymys miksi. Juuri nämä kun tuhoaisivat rahat ryöstötilanteessa. G4S:n mukaan rahat kuljetettiin Suomen Pankin ohjeistuksen mukaisesti.
Kuljetuksen ilmeiset puutteet olivat ilmiselvät. Arvokuljetusyksikössä eli turvasalkussa ei ollut turvaohjeistuksen mukaista väri- tai kemiallista panosta, rahaa liikuteltiin Suomen Pankin pihalla ja pihaan näki esteettä läheisestä asuintalosta. Turvaohjeiden mukaan rahankuljetusauto tulisi ajaa lukittuun sisätilaan ennen rahojen siirtoa. Rahojen siirto oli osa ns. yliyön käytäntöä, jossa yritys tallettaa rahat Suomen Pankkiin yöksi korkoedun vuoksi.
Suomessa on arvokuljetuksille voimassa tiukka turvaohjeistus. Se laadittiin vuosituhannen vaihteessa, kun euron myötä ympäri Eurooppaa kuljeteltiin valtavia rahasummia. Johtaja Veli Matti Ojala vakuutusyhtiöitä edustavasta Finanssialan Keskusliitosta sanoo, että jos heidän johdollaan tehtyjä arvokuljetusten suojeluohjeita olisi noudatettu myös Turussa, ei rahojen anastaminen pankin pihamaalla olisi ollut mahdollista. Rahat olisivat joko värjäytyneet tai tuhoutuneet. Turvaohjeistuksen kaksi pääperiaatetta on, että rahat eivät saa päätyä ryöstäjille käyttökelpoisina, ja kuljettajien turvallisuus on ensisijassa.
Myös Ruotsilla on tiukat turvaohjeistukset arvokuljetuksille. Suomen tavoin näitä ei kuitenkaan ole pakko noudattaa. Ruotsin Securitas laiminlöi vielä 2005 ryöstöaallon aikoihin normeja ilmeisesti siksi, että ne olisivat vaatineet merkittäviä pääomainvestointeja uuteen teknologiaan. Ryöstäjät iskivät noin 200 kertaa Securitaksen arvokuljetuksiin. Nyt näyttää siltä, että myös Turussa turvaohjeista tingittiin. Norjassa tiukkoja turvanormeja on noudatettu eikä ryöstöjä juuri ole ollut. Sama on kokemus muuallakin Euroopassa.
Finanssialan Keskusliitossa uskotaan, että arvokuljetusten suojeluohjeiden noudattaminen tiukentuu jatkossa. Turun kaltaiset suurien summien arvokuljetukset ovat yleensä myös vakuutettu, Turun kuljetus oli ulkomaisen yhtiön vakuuttama. Jos kuljetuksessa ei noudateta vakuutusyhtiöiden turvaohjeistusta, voi yhtiö tinkiä korvauksista. Vahinko saattaa langeta siis osin rahojen omistajalle tai turvayhtiölle vakuutussopimuksesta riippuen.
Erityisesti Ruotsin ryöstöjen yhteydessä on puhuttu paljon myös mahdollisista sisäpiirivuodoista. Turun ryöstön tutkinnanjohto myöntää, että tämä on mahdollista. Samalla poliisi kuitenkin painottaa sitä, että ryöstö on voitu myös suunnitella tarkkailemalla kuljetuksia läheisestä asuintalosta.
Sisäasiainministeriön ylemmät virkamiehet eivät näe merkittävää vaaraa siinä, että mm. Suomen Pankin arvokuljetukset ovat ulkoistettu yksityiselle yritykselle, Turun tapauksessa G4S-turvayhtiölle. Suuriin kansainvälisiin turvayhtiöihin luotetaan tässä mielessä, että tieto ei niistä vuoda.
Elokuussa Ahvenanmaalla neljä naamioitunutta miestä ryösti näyttävästi arvokuljetuksen ja pakeni jättäen peräänsä palavia autoja ja vähän jälkiä. Helmikuussa ilmiö rantautui Länsi-Suomeen, kolme naamioitunutta miestä ryösti arvokuljetuksen Suomen Pankin pihassa. Onko kyseessä sitten Ruotsin taudin tulo Suomeen, kun Ruotsissa turvatoimet ovat kiristyneet. Tähän on viranomaisten mukaan vielä ennenaikaista vastata. Mutta Ruotsin kehitys on ollut suurennuslasin alla juuri tämän pelon johdosta. Usein rikosmaailman ilmiöillä on tapana siirtyä naapurimaihin.
Ahvenanmaan elokuisessa ryöstössä Ruotsin poliisi teki pari viikkoa sitten ratkaisevaksi luonnehtimansa pidätyksen. Jo aiemmin yksi neljästä ryöstäjästä on esitetty pidätettäväksi poissaolevana. Voi siis olla, että keikka on selviämässä. Mutta rahojen löytyminen olisi jo pienoinen ihme.
Raportti nähtiin Poliisi-TV:ssä 22. maaliskuuta 2007
|