Joulun alla Kuopiossa paljastui, että sosiaalilautakunnan varajäsen oli hävittänyt haltuunsa saamiaan arkaluontoisia asiakirjoja, heittämällä ne muun jätepaperin seassa roskiin. Paperit löysi kuopiolaisperhe, joka etsi keräyslaatikosta täyttämättömiä ristikoita.
Tietosuojavaltuutettu Reijo Aarnio pitää tapausta vakavana.
-Ensimmäinen näkökulma on se, kuinka tietosuojan laiminlyövä organisaatio ja toisaalta poliisi ja syyttäjä asian näkevät. Toinen, ja mielestäni tärkein pointti on se, kuinka pahalta mahtaakaan tuntua niistä ihmisistä, joiden tietoja on levitelty roskiin ja käsitelty asiattomasti.
On kuitenkin turha kuvitella, että Kuopion tapaus olisi ainutlaatuinen. Aarnion mukaan kyseessä on mitä todennäköisimmin vain jäävuoren huippu, sillä suurin osa tapauksista ei koskaan nouse julkisuuteen.
-Se, että näinkin harvoin kukaan jää kiinni tämän kaltaisista virheistä, johtuu luultavasti lähinnä hyvästä onnesta.
Tietoa on tarjolla
Kuopion sosiaalityön johtaja Jarmo Rautjärven mukaan varavaltuutetun täytyi pitkän valtuustouransa perusteella tuntea salaisten asiakirjojen oikea käsittelytapa.
Vaikka valtuutettu kieltää saaneensa erillistä ohjeistusta näiden nimenomaisten papereiden käsittelyyn, on Kuopiossa Rautjärven mukaan jopa sinisilmäisesti luotettu siihen, että luottamushenkilöt tuntevat salauskäytännön.
Tietosuojavaltuutettu Aarnio kertoo, että kuka tahansa voi löytää tietoa asiakirjojen lainmukaisesta käsittelystä. Internetissä on ainakin kuntaliiton ja valtiovarainministeriön laatimia, hyvin käytännönläheisiä ohjekokonaisuuksia.
-Kuntien ja organisaatioiden tehtävänä on kouluttaa henkilöstönsä niin, ettei tällaista pääse tapahtumaan. Kaikkea ei saa vyöryttää luottamushenkilöiden niskoille.
Sähköisyys lisää haastetta
Vaikka sähköinen tiedonkulku on helpottanut tiedon välittämistä, se on tuonut mukanaan myös salaamisen haasteen. Salausmenetelmät eivät ole kehittyneet samassa suhteessa sähköisen tiedonvälityksen määrän kanssa, tai ainakin salausten käyttäminen on laiskaa.
-Ihmisille jaetaan asiakirjoja ehkä tarpeettomastikin. Vaikka on ehdottoman tärkeää, että valtuutetut saavat tutustua tarpeellisiin asiakirjoihin päätöksiä tehdessään, pitäisi miettiä kuka oikeasti tarvitsee ja mitä.
Asiakirjojen vieminen kotiin ja paikkoihin, jossa niiden salaaminen ei onnistu täydellisesti, sisältää Aarnion mukaan suuria riskejä.
-Jokainen meistä tietää, kuinka helppoa on kadottaa esimerkiksi muistitikku, Aarnio muistuttaa.
Tietosuojavaltuutettu näkee Kuopion tapauksessakin positiivisia puolia:
-Lähes jokainen kunta tarkastelee nyt omia tietosuojakäytäntöjään. Jos jonkun tässä pitää yöunensa menettää, se on nimenomaan eri organisaatioiden johtajat, joiden vastuulla on kouluttaa henkilöstönsä riittävään salauskäytäntöön.
Raportti nähtiin Poliisi-TV:ssä 24. tammikuuta 2008
|