Poliisi on yleensä totuttu näkemään mielenosoituksessa sivuroolissa. Viime viikon perjantaina Helsingissä poliisit olivat kuitenkin järjestävänä osapuolena. Syynä mielenilmaukseen oli heikentynyt työllisyystilanne. Virallisten tilastojen mukaan poliiseja on tällä hetkellä työttömänä 122. Perjantaisen mielenosoituksen organisoinut työtön vanhempi konstaapeli Mika Karvonen on kuitenkin sitä mieltä, että luku on todellisuudessa 2- tai 2,5-kertainen.
Poliisikoululla ylläpidettävä poliisien työllistymistilasto onkin hyvin ajan tasalla, mutta vasta 1.1.2006 jälkeen valmistuneiden osalta. Viime vuodesta alkaen työllisyystilanteen tilastointia on kehitetty siten, että heti valmistumisen jälkeen saatu lyhytaikainen työpätkä ei tarkoita sitä että valmistunut olisi työllistynyt, vaan seurantaa jatketaan myös valmistumisen jälkeen, jotta todellinen kuva työllisyystilanteesta muodostuisi.
Yksi tilastoissa näkymätön on Tanja Taulo, viime lokakuusta saakka työttömänä ollut vanhempi konstaapeli. Hän valmistui poliisikoulusta vuonna 2004 ja on sen jälkeen työskennellyt monipuolisissa tehtävissä niin rikostutkinnan kuin liikkuvan poliisin puolellakin. Taulo ehti myös piipahtaa hätäkeskuspäivystäjänä ja jäi työttömäksi, kun viime vuoden EU-puheenjohtajuuden vuoksi perustettuja EU-virkoja ei jatkettu.
Taulon aloittaessa poliisikoulussa, opiskelijoille oli itsestään selvää, että töitä löytyy.
-Olen aina pitänyt valtion virkoja turvallisina ja varman työpaikan vuoksi uskalsin uralle lähteäkin.
Taulolta alkaa puolen vuoden työttömyyden jälkeen loppua usko työllistymiseen. Vaikka koiraharrastus ja aktiivinen kuntoilu ovatkin merkittävä osa elämää, ei aika tahdo kulua.
-Käytännössä istun himassa ja odotan että puhelin soisi. Tahtoisin päästä taas tekemään työtä, johon minut on koulutettu. Minun on vaikea kuvitella enää 32-vuotiaana lähteväni uusille urille ja kaiken lisäksi poliisin ammatti on minulle kutsumus. On vaikeaa kuvitella työtä, jossa viihtyisin paremmin, Taulo pohtii 12-viikkoinen, Basso-niminen koiranpentu sylissään.
Poliisiylijohtaja Markku Salminen pitää tämänhetkistä tilannetta yksittäisen poliisin kannalta kurjana.
-Kysymys on kuitenkin budjetista. Hallitus määrittelee määrärahat poliisille ja poliisi elää niiden mukaan, Salminen muistuttaa.
Poliisi-TV:n saamien tietojen mukaan työttömien poliisien keskuudessa vallitsee käsitys siitä, että poliisikoululaisilla teetetään heidän koulutustasoonsa nähden liian vaativia hommia. Heitä käytetään työtehtävissä, joihin tulisi palkata jo valmistuneita poliiseja. Työharjoittelussa ja kenttäjaksolla olevien koululaisten kerrotaan jopa partioineen keskenään, ilman vanhemman konstaapelin valvontaa.
-Näin ei tietenkään saisi olla. Mikäli asia muodostuu ongelmaksi, siihen pitää puuttua, toteaa poliisiylijohtaja ja jatkaa, että mikäli kyseessä on työharjoittelua suorittava poliisikoululainen, hänellä on poliisin oikeudet vain toimiessaan jäsenenä partiossa, jossa hänellä on nimetty valvoja.
Mika Karvonen ja hänen kohtalotoverinsa kokevat tulleensa huijatuksi, sillä kouluun haettaessa heille annettiin kuva siitä, että työpaikka olisi varma.
-Harhaan johtavaa mainontaa on käytetty. Mikään muu valtion laitos ei toimi tällä tavalla, tämä on aivan järjetöntä.
Poliisiylijohtaja kuitenkin sanoo, ettei kouluun pyrkiviä kukaan ole huijannut, vaan että nämä ovat sattuneet valmistumaan alalle, jonka työtilanne tällä hetkellä on huonompi. Salmi on kuitenkin vakuuttunut siitä, että tilanne on tilapäinen.
Raportti nähtiin Poliisi-TV:ssä 15. maaliskuuta 2007
|