Hae YLEstä:

Etusivu Haemme vihjeitä Kadonneet Raportit Kolumnit UKK Toimitus Palaute  

 
 
 
 

RAPORTIT

Jalostus uhkaa myös poliisikoiria

Poliisikoiria on Suomessa koulutettu kauemmin kuin poliiseja, vuodesta 1909 alkaen. Vuosittain koulutetaan maksimissaan 15 uutta ohjaajaa, vaikka halukkaita olisi enemmänkin. Poliisikoirat ovat mukana tuhansissa tehtävissä vuosittain, ja vahinkoja sattuu väkisinkin välillä. Poliisikoirat eivät aiheuta suhteessa enempää vammoja kuin muutkaan koirat, mutta niiden aiheuttamat onnettomuudet uutisoidaan näyttävästi. Koiria on kuitenkin turha syyttää mistään, sillä ihmiset kasvattavat ja jalostavat koirat. Sukulaisten keskenään risteyttämisen aiheuttamien ongelmien vuoksi yhä harvempi koira kelpaa käyttökoiraksi. Vakavia ongelmia on sekä koirien rakenteen että mielenterveyden kanssa.

Kokonaisvaltaisen koiranjalostuksen tuki ry:n puheenjohtaja ja Opaskoirakoulun johtaja Riitta Liimatainen on luopunut Saksanpaimenkoiran eli Schäferin käytöstä Opaskoirakoulululla kokonaan, koska tervettä koiraa on lähes mahdotonta löytää. Jos koira on rakenteeltaan terve, sillä on todennäköisesti jonkinlaisia luonneongelmia. Sen sijaan jos koiran luonne olisi ihanteellinen esimerkiksi opaskoirakoulutettavaksi, sillä havaitaan rakenteellisia vikoja. Yleisiä ovat esimerkiksi viat selässä, lonkissa tai kyynärnivelissä.

Koiranohjaajia kouluttavalla poliisikoiralaitoksella ei olla yhtä huolissaan koirien terveydentilasta. Poliisikoiralaitoksen johtaja Mikko Maunuksela toivoo toki saavansa mahdollisimman terveitä koiria koulutettavaksi, mutta ei ole huolestunut Suomen koiratarjonnasta.

Poliisikoirille ei satu vahinkoja sen enempää kuin muillekaan koirille, ehkä jopa päinvastoin, sillä kuten Maunuksela muistuttaa, poliisikoirien hallittavuus on huippuluokkaa ja niillä on turvallinen olo, koska ne saavat viettää lähes kaiken valveillaoloaikansa laumansa, eli ohjaajansa kanssa. Asiantuntijoiden mukaan se, että koiraa ei eristä laumastaan eli perheestään, on paras tapa ylläpitää koiran mielenterveyttä.

Viime aikoina poliisikoirat tosin ovat usein olleet esillä ikävässä valossa. Sekä koirille että ohjaajille on sattunut ylilyöntejä, joiden seuraukset ovat olleet karmivia. Tammikuun alussa Vaasassa ulkoilemassa ollut poliisikoira iski hampaansa emäntänsä ranteeseen. Koiran reaktio tuli yllätyksenä niin koiran perheelle kuin Poliisikoiralaitoksellekin. Belgian paimenkoira malinois -rotuinen koira lopetettiin pian tapauksen jälkeen ja sille suoritettiin ruumiinavaus. Mikko Maunukselan mukaan avauksessa ei löytynyt mitään selittäviä tekijöitä, päinvastoin, koira oli erinomaisessa kunnossa.

Aggressiivisuus on luontaista koiralle, mutta liiallisesta aggressiivisuudesta ihmiset saavat syyttää omaa jalostustyötään. Riitta Liimataisen mukaan esimerkiksi saksanpaimenkoira ei ole lainkaan sama monikäyttöinen koira, kuin se oli vuosikymmeniä sitten: – Schäferin ongelmana on eräänlainen ylivirittyneisyystila. Toinen suuri ongelma ovat pelkotilat, kertoo Liimatainen, mutta ei kuitenkaan pidä schäferiä pilattuna koirana – Luonteen osalta on vielä toivoa, mutta terveyden osalta tilanne on katastrofaalinen. Pahimmillaan edessä on se, että pitkälle jalostetut rodut kuolevat omaan mahdottomuuteensa.

Poliisi käyttää partiokoirina ainoastaan saksanpaimenkoiria ja belgian paimenkoira malinois-rotuisia koiria niiden koon ja rotuominaisuuksien vuoksi. Erikoistehtävissä on muun muassa labradorinnoutajia. Poliisikoiria on suomessa 230. Näistä 210 on partiokoiria, ja 26 erikoiskoiria. Huumekoirina työskentelee 130 koiraa, ruumiskoirina 10 koiraa, henkilöntunnistamiseen on keskittynyt 5 koiraa ja 3 koiraa työskentelee palokoirina.

Poliisikoirat ovat poliisin voimankäyttöväline. Koiran käyttäminen on luokiteltu aseen jälkeen tehokkaimmaksi välineeksi. Hyvältä poliisikoiralta edellytetään hyvää terveyttä, niin psyykkisesti kuin fyysisestikin. Koiran tulisi olla myös vieteiltään vahva, eikä se missään nimessä saisi olla arka.

Pentujen valinta on vaikeaa, sillä takeita ei ole siitä, että pentutesteissä selvinnyt koira tulee varmasti olemaan hyvä poliisikoira. Suomesta on kuitenkin saatavissa hyviä pentuja, vakuuttaa Poliisikoiralaitoksen johtaja.

Vika voi olla taluttimen toisessakin päässä

Onnettomissa tapauksissa vika ei kuitenkaan aina ole koirassa. Jarno Kujanen oli viime lokakuussa aamuyöllä Seinäjoella, kun poliisi pysäytti hänet huutamalla. Kujanen huomasi poliisiautosta jalkautuneen, aseistautuneen partion, johon kuului koira. Poliisi käskytti Kujasta nostamaan kädet ylös ja näin Kujanen myös kertoo tehneensä.

Toinen poliiseista tuli Kujasen luokse ja kaatoi tämän maahan, minkä jälkeen poliisi ryhtyi tarkistamaan Kujasen taskuja ja tivaamaan tältä henkilöllisyyttä. Pian Jarno Kujanen tunsi kipua jalassaan ja havaitsi, että toinen poliiseista oli laittanut koiran kiinni hänen jalkaansa. Poliisi epäili Jarno Kujasta mieheksi, jonka luultiin uhkailleen ihmisiä aseella aiemmin Seinäjoella. Kujasen henkilöllisyyttä selvitettiin ja hänet raudoitettiin niin, että koira oli koko ajan hänen jalassaan kiinni. Kaikkiaan Kujanen arvelee koiran kalvaneen hänen säärtään joitakin minuutteja.

Pian poliisit kuitenkin havaitsivat Kujasen vääräksi mieheksi ja koira päästettiin irti. Pysyvät ja vakavat vahingot olivat jo syntyneet. Kujasen säärestä poistettiin lihasta ja lihasriekaleita. Jalka on tapahtuman jälkeen leikattu jo kahdesti. Nilkka ei koskaan tule toimimaan kuten ennen. Kujanen on ollut sairaslomalla tapahtuneesta saakka, ja ansionmenetys on ollut tuntuvaa. Valtio ei ole korvannut syyttömän Kujasen sairaalakuluja senttiäkään.

Asiassa ei aluksi päätetty aloittaa edes esitutkintaa, sillä poliisi perusteli koiran käyttöä sillä, että epäili Kujasen olleen aseistettu. Kujanen valitti kuitenkin tapahtuneesta ja apulaisvaltakunnansyyttäjä käynnisti kuitenkin tutkinnan uudelleen. Tutkinnanjohtaja tai Poliisikoiralaitos ei halunnut kommentoida kesken olevaa tutkintaa.

Millaisin perustein koiranohjaajat sitten valitaan? Poliisikoiralaitoksen johtajan mukaan koiranohjaajan on oltava poliisikoulutettu ulkoilmaihminen, koirakokemus ei ole välttämätöntä, mutta hyödyksi. Ohjaajille sattuvat ylilyönnit ovat Maunukselan mukaan kuitenkin harvinaisia:
- Muistan että koulutus on keskeytetty yhden ainoan kerran. Sellaisesta syytä, että ohjaaja kohtelisi koiraa huonosti tai ei muuten selviydy työtehtävistään, koira otetaan pois äärimmäisen harvoin.

Koirien, kuten muidenkaan eläinten kanssa toimittaessa ei koskaan voi olla täyttä varmuutta siitä, etteikö jotain yllättävää tapahtuisi. Poliisikoiria, kuten muitakaan koiria ei kuitenkaan tarvitse pelätä. On kuitenkin tärkeää muistaa, että harrastaja- ja kasvattajapiireillä on suurin vaikutus koirakannan tervehdyttämiseen. Koirankasvatuksessa järki häviää usein tunteelle, eivätkä ratkaisut aina ole koiran terveyden kannalta parhaita mahdollisia.

Raportti nähtiin Poliisi-TV:ssä 1. maaliskuuta 2007

MUUT RAPORTIT


Muut raportit:
» Rakastan sinut kuoliaaksi
» Kun nainen tappaa
» Nuori mies ottaa riskejä liikenteessä
» Rikosuutisia tulvii joka tuutista - mitä siitä seuraa?
» Rasistiset rikokset
» Valvontakameroista ei aina ole apua
» Pimeät aseet eivät ole kaikkien käsillä
» Ihmiskauppaa on - jos sen tunnistaa
» Lakipykälät lähisuhderauhaa turvaamaan
» Valehtelijaa et tunnista
» Voiko netin uhkaaviin viesteihin reagoida?
» Heroiinia huumeriippuvaisille?
» Sijoitusyhtiö osoittautui nerokkaaksi huijaukseksi
» Patrian neuvonantaja Egyptissä: ”Voitelusta puhuttiin avoimesti.”
» Onko vilauttelija vaarallinen?
» Nuorten mielenterveysongelmiin puututtava ajoissa
» WinCapita kuohuttaa pikkupaikkakuntia
» Huutokauppaa vai arpapeliä?
» Lapsikaappaukset yleistyvät Suomessakin
» Rikosvälineenä tietokone
» Schengen houkuttelee ihmiskauppaan
» Rehellistä valuuttakauppaa
» Säästöt mielenterveyden hoidossa lisäävät satunnaista katuväkivaltaa
» Poliisi uskoo selvittäneensä Raija Muukkosen murhan
» Kerjäläiset kuuluvat jo katukuvaan
» Poliisi-TV Extra: Tuntemattomasta Syystä
» Fyysinen kurittaminen on väkivaltaa
» Vantaan vankilapako paljasti puutteita turvatoimissa
» Kotiin tunkeutujat voivat viedä hengen
» Aina roiskuu kun rapataan
» Kunniaväkivalta on palannut Suomeen
» Pahisjengi tavisten kimpussa
» Naiset kaahaavat kännissä yhä enemmän
» Kuolan alue - uhka vai mahdollisuus?
» Vakuutuspetokset ovat kansanhuvia
» Otteluita yritetty sopia suomi-futiksessa pitkään
» Toimittajat rikollisten uhkailun kohteena
» Mellakoiden hallinta
» Pitäisikö vasikointi palkita lievemmillä tuomioilla?
» Ulkomaalaiset korostuvat seksirikostilastoissa
» Ovatko tietoni suojassa?
» Tulen tuhoamaa - tahallaan sytytetyt tulipalot ja niiden ehkäisy
» AD/HD ja rikollisuus
» Poliisin rikostiedustelu keskitetään KRP:hen
» Huumepsykoosi on ahdistava kokemus
» Verkostomarkkinointia vai pyramidipeliä?
» Vaarallista kotikemiaa
» Helsingin poliisi paljasti historiallisen suuren paritusringin
» Asiakkaidensa uhrit - työpaikkaväkivalta yllättää yhä useammalla alalla
» Kaikkien aikojen huumeliiga
» Peliriippuvuus voi jatkua elämän loppuun
» Vakavien rikosten sovittelu jakaa mielipiteet
» Väkivaltaiset nuoret
» WinClub - lottovoitto vai pyramidihuijaus?
» Valvottu koevapaus
» Pedofiilit kuriin -Pakkohormonihoitoa, riskianalyysiä vai ryhmäterapiaa?
» Taidepetos on taiteenlaji
» Ratkaiseeko alkolukko rattijuoppo-ongelman?
» Luvattomat käsiaseet
» Laittomat koiratappelut kuohuttavat
» Verikosto
» Huolestuttava ilmiö Virossa: kouluikäiset ilotytöt
» Kerjäläisten valtakunta
» Kauneus on valttia oikeudessakin
» Tekniikka muuttaa yksityisetsivien työtä
» Espanjasta kidnapattua tyttöä etsitään Suomesta
» Likaista peliä vientimarkkinoilla?
» Raskaan liikenteen valvontaa lisätään
» VirVe-laitteiden viat riskinä
» Profilointi yhä useammin rikostutkinnan apuna
» Kiistelty korvaushoito
» Itä-Euroopan kelloryöstäjien laajentuneet apajat
» Tampereen tulli nappasi ennätyslastin dopingaineita - joukossa harvinaista kasvuhormonia
» Ympäristörikosten määrä ei kasva tutkinnan kehittymisestä huolimatta
» Arvokuljetusryöstöt tulleet Suomeen
» Kuka vie nettiveikkaajan rahat?
» Poliisit osoittivat mieltään työttömyystilanteen vuoksi
» Median huumeongelma
» Seksuaalisen väkivallan monet kasvot
» Jalostus uhkaa myös poliisikoiria
» Tappaja Muonion terveyskeskuksessa
» Eläinsuojelurikoksista epäyhtenäisiä tuomioita
» Kansainvälinen rikosuhripäivä
» Huumausaineongelmat Suomen maanteillä lisääntyvät koko ajan
» Laiton eläinaktivismi muuttanut muotoaan
» Homoja syrjitään työelämässä
» Pitkäniemen sairaalapalon jälkisavut
» Tutkintaryhmä puuttuu hyväksikäyttötapauksiin
» Alkoholin hinnanalennus niitti kovalla kädellä rappiokäyttäjiä
» Yksityisen järjestyksenpidon merkitys kasvaa koko ajan
» PUT on ollut menestys talousrikostutkinnassa
» Tehoaako rangaistus?
» Itämafia ja järjestäytynyt rikollisuus

POLIISI-TV EXTRA 3.5.
» Los Petos - Elämää Espanjan Aurinkorannikolla

POLIISI-TV EXTRA 16.8.
» Anonyymisti Sinun

NÄITKÖ RIKOKSEN?

Rikoksen silminnäkijä – ilmoittaudu!

Kerro tarinasi Poliisi-TV:lle!

» Lue lisää

POLIISI-TV AREENASSA...

Poliisi-TV näkyy viikon ajan lähetyksen jälkeen YLEn Areenassa!

Poliisi-TV on nyt myös Facebookissa!

OTA YHTEYTTÄ

Palaute ja juttuvinkit
Voit lähettää meille palautetta ja juttuvinkkejä sähköpostilla osoitteeseen poliisi.tv@yle.fi.

Poliisi-tv vastaa
Vastauksia ohjelmaan liittyviin kysymyksiin. Miksi? Miten? Milloin?
» Lue lisää

Toimitus ja yhteystiedot
Lue lisää toimituksestamme. Täältä löydät myös tarkemmat yhteystiedot.
» Lue lisää

UUTISIA YLESSÄ

 
 
 
 

» Mediasalissa lisää lähetyksiä

 

Vastaava ohjelmatoimittaja | Poliisi-TV, PL 236, 33101 Tampere | Puh. 03 - 345 6111 | Vihjenumero 0800 - 14 555 | poliisi.tv@yle.fi

© Poliisi-tv 2005. Kaikki oikeudet pidätetään, Verkkosivuston sisällön kopioiminen, jakelu tai tallentaminen on kielletty. Tuotanto Stara Media Oy.