Sisäministeriön arpajais- ja asehallintoyksikön Jouni Laihon puhelin on soinut viime aikoina tiuhaan. Useimmat soittajista ihmettelevät, miksei hallitusneuvos sulje internetin laittomia senttihuutokauppoja. Osa soittajista haluaisi perustaa vastaavanlaisen huutokaupan kuin julkisuudessa esillä ollut Fiksuhuuto.fi, mutta ensin pitäisi varmistua toiminnan laillisuudesta. Siihen haluaa varmuuden hallitusneuvoskin. Hän on tehnyt asiasta tutkintapyynnön. Juttu on päätynyt monen mutkan jälkeen Oulun läänin talousrikosyksikön pöydälle.
Fiksuhuuto mainostaa sivuillaan olevansa maailman ensimmäinen senttihuutopaikka. Huudettavissa kohteissa näkyy viitteellinen kello, josta näkee paljonko viimeisestä tarjouksesta on kulunut. Kun viimeisestä tarjouksesta on kulunut tuotteelle annettu huutoaika, kohde sulkeutuu. Firma vakuuttaa järjestelmän tarkistavan sekunnilleen kaikki annetut huudot ja katkaisee kohteen automaattisesti. Viimeisen tarjouksen tekijä saa tuotteen itselleen. Tuotteille ei ole määrätty mitään muuta huutoaikaa, vaan ne katkeavat, kun kukaan ei korota tarjousta huudettavalle tuotteelle määrättyyn aikaan, esimerkiksi viiteen minuuttiin.
Bisneksen kate ei tule viimeisen huudon euromäärästä eli tuotteesta saatavasta hinnasta, vaan huutojen hinnasta. Jokainen huuto maksaa 1,90 euroa sekä mahdolliset operaattorikulut. Näin ollen senttihuutokauppa voi luopua tuotteista selvästi alle kaupan hintojen.
Hallitusneuvos Laihon mielestä Fiksuhuuto.fi näyttää rikkovan lakia, koska sen toiminta täyttää kaikki kolme arpajaislain 2 §:ssä määriteltyä arpajaisten tunnusmerkkiä. Ne ovat vastikkeellinen osallistuminen sekä kokonaan tai osittain sattumaan perustuva rahanarvoinen voitto. Lisäksi kolmantena piirteenä onnekkain huutaja saa rahanarvoisen etuuden, jota voi verrata arpajaisten voittoon.
Siurua ei häpeä MOVE-taustaansa
Fiksuhuudon toimitusjohtaja, 25-vuotias Tuomo Siurua pitää tutkintapyyntöä henkilö Jouni Laihon yksityisenä mielipiteenä, ei lakiin perustuvana toimenpiteenä. Siuruan mukaan Laiho on saanut mellastaa muutenkin turhan vapaasti suitsiessaan hyviä bisneksiä tutkintapyynnöillään. Siurua itse on törmännyt Laihon tulkintoihin jo toimiessaan verkostomarkkinointifirma MOVE Networkissä.
Malesian Kuala Lumpurista puhelimella tavoitettu Tuomo Siurua kehuu MOVE Networksin toimintaa ja kertoo olleensa sen myyntiorganisaatiossa kuusi vuotta. Hän lisää vielä, että MOVEssa tienasi tosi hyvin ja että "sieltä tulee rahaa vieläkin".
Move Networks Oy:n kolme perustajajäsentä tuomittiin Turun käräjäoikeudessa maaliskuun lopussa 2007 sakkoihin markkinointirikoksesta ja rahankeräysrikoksesta. Siurua ei kuulunut sakotettuihin jäseniin. Yhtiö hankki kiistanalaisella kaupankäynnillä yli 800 000 euron tulot muutamassa kuukaudessa. Asian käsittely jatkuu myöhemmin hovioikeudessa.
Veteraanijärjestö halusi lopettaa yhteistyön
Ihmisten hyväntekeväisyyteen vetoamalla - esimerkiksi antamalla pienen osan voitosta sotaveteraaneille - voi lisätä bisneksien luotettavuutta ihmisten silmissä. Fiksuhuuto.fi ei varmasti ollut rikollisella mielellä liikenteessä laittaessaan Suomen sotaveteraaniliiton tunnuksen sivuilleen ja ilmoittamalla keräävänsä heille rahaa sentti per huuto.
Kun poliisi ryhtyi tutkimaan Fiksuhuudon laillisuutta, pyysi Suomen Sotaveteraaniliitto poistamaan logonsa Fiksuhuudon sivuilta. Sotaveteraanit eivät pitäneet myöskään siitä, että Fiksuhuudon liiketoiminta on siirretty ulkomaille ja poliisi tutkii toiminnan laillisuutta. Liiton toiminnanjohtaja Markku Seppä kertoo Poliisi-TV:lle, että he olivat saaneet 5000 euron lahjoituksen Fiksuhuudolta. He ovat kuitenkin laittaneet summan sivuun, kunnes selvitetään, onko senttihuutokauppa laillinen systeemi Suomessa.
Saman johtopäätöksen on tehnyt Nordea-pankki, joka ilmoitti viime viikolla, että se pidättäytyy tarjoamasta senttihuutokaupoille maksupalveluja, kunnes viranomaiset ovat selvittäneet toiminnan laillisuuden. Muut pankkiryhmät seuraavat tilannetta. Tuomo Siuruan mukaan Suomen Nordea ei olisi halunnut lopettaa yhteistyötä, mutta Norjan tai Ruotsin lakimiehet painostivat.
Milloin siirtyi ja mihin?
Epäselväksi on jäänyt, milloin Fiksuhuuto siirsi toimintansa ulkomaille. Oman ilmoituksensa mukaan se tapahtui paljon ennen Laihon tekemää tutkintapyyntöä. Poliisi-TV:n saamien tietojen mukaan siirto tapahtui samoina aikoina kuin tutkintapyyntöä tehtiin.
Helsingin Sanomien verkkoliitteelle Tuomo Siurua kertoi, että yhtiön päämaja on Englannissa ja liiketoimintaa pyöritetään Maltalta. Sisäministeriön arpajais- ja asehallintoyksikön tarkistusten mukaan Fiksuhuudolla tai sen toimintaa pyörittävällä Bidleaders-yhtiöllä ei kuitenkaan ole toimintalisenssiä Maltalla.
Onko kyse sitten huutokaupasta vai laittomista arpajaisista, selviää vasta tällä viikolla alkaneen poliisitutkinnan ja mahdollisen oikeudenkäynnin jälkeen. Fiksuhuudon kilpailijoista kaksi on päättänyt keskeyttää toimintansa. Toinen odottaa viranomaisten tutkimusten valmistumista. Toinen sen sijaan vetoaa teknisiin ongelmiin.
Raportti nähtiin Poliisi-TV:ssä 24. huhtikuuta 2008
|