Ma 27.03.2006 @ 10:59admin

Aurinko paistaa pimennysrannikolla

Ensi keskiviikkona tapahtuu täydellinen Auringonpimennys, joka näkyy hyvin mm. eteläisessä Turkissa. Paikan päällä on jo yli 300 suomalaista tähtiharrastajaa, joista kolmasosa on Ursan pimennysmatkalla Belekissä. Vaikka suurin osa ryhmän jäsenistä varautuu pimennykseen uima-altaalla maaten ja varusteitaan viilaten, on ryhmän etuvartio käyttänyt jo sunnuntain havaintopaikkojen kartoittamiseen.

Tällä hetkellä kaikki näyttää hyvältä, sillä vaikka alueelle on ennustettu sadesäätä jo kahdeksi päiväksi, valkeni myös maanantain aamu aurinkoisena - tosin vain rannikkoalueella. Sääennuste keskiviikoksi lupaa joka tapauksessa hyvää, sillä pilviä on tulossa vain sisämaassa oleville vuorille.

Ennen pimennyspäivää täytyy kuitenkin kartoittaa erilaisia havaintopaikkoja eri sääolosuhteita varten. Mikäli sää on selkeä, näkyy pimennys erinomaisesti jopa ryhmän hotellien pihalta; hotellit rullaavatkin jo ulos grillejä ja baaritiskejä, sillä pimennysiltapäivänä aurinkorannalla juhlitaan. Pimeyshän tulee joka tapauksessa: täydellinen auringonpimennys on vaikuttavat näky myös silloin, kun itse Aurinko ja sen hohtava korona jäävät pilvien taakse.

No, pilviä ei kuitenkaan toivota. Jos pilvistä ei ole tietoakaan, ajaa pääosa Ursan ryhmästä aivan pimennyksen keskilinjalla sijaitsevan Side-nimisen rantakaupungin pohjoispuolelle. NASAn ja monien kansainvälisten ammattilais- ja amatöörihavaitsijoiden pääpaikka on juuri Side. Jos sää on oikukas, jakautuu ursalaisryhmä kahtia ja ryhtyy jahtaamaan aukkoa pilvissä. Alue, jolla pimennys näkyy, on satakunta kilometriä leveä, mutta pimennyksen täydellisen vaiheen kesto lyhenee nopeasti reunoille mentäessä. Käytännössä parasta havaintoaluetta on vain 50 kilometriä leveällä viirulla, joka kulkee Antalyan kaupungin itäpuolelta rannikolta ylös koilliseen Mustan meren rannalle.

Jos havaitsijat joutuvat ajamaan pitkänkin matkan selkeän alueen löytääkseen, menevät pimennysalueen tiet nopeasti tukkoon. Siksi paitsi että alueella olevat sopivat havaintopaikat täytyy kartoittaa, täytyy samalla ottaa huomioon vaihtoehtoisia kulkuväyliä. Pimennyspäivänä ei enää ole aikaa ennakkoselvityksiin.

Arvioiden mukaan kautta maailman on Turkkiin saapunut kymmeniä tuhansia pimennysturisteja. Tähtiharrastajien lisäksi liikkeellä ovat erilaiset uskovaiset, jotka kiertävät palvomassa pimennystä, sekä teknojuhlijat: Belekin pohjoispuolelle vuoristoon on varustettu juhlapaikka 10 000 bailaajalle. Heidän biletysalueensa tosin on valittu kaikin muin kuin tähtitieteellisin perustein, sillä pimennyksen täydellinen vaihe ei kestä siellä "kuin" kolmisen minuuttia ja sää vuoristossa lienee joka tapauksessa ainakin osittain pilvinen.

Tämä ylihuomisen pimennys on paras täydellinen auringonpimennys pitkiin aikoihin, sillä vasta ensi vuosikymmenen lopussa täydellisyysvyöhykkeen paras osa osuu asutulle ja hyvin varustetulle alueelle. Pimennyksiähän tapahtuu lähes vuosittain, jolloin täydellisen pimennyksen nauhamainen alue pyyhkii pitkän viirun maapallon pinnalle mantereelta toiselle, mutta toisinaan alue osuu meren päälle tai harvaan asutuille seuduille. Vuonna 2008 esimerkiksi pimennys näkyy Siperian pohjoisosissa, mutta sinne ei pääse matkustamaan yhtä kätevästi kuin Turkkiin.

Lisää uutisia huomenna. Ennätän silloin laittamaan mukaan myös muutamia kuvia ennakkotutkimusretkiltämme.

0 kommenttia

Tieteen stiiknafuuliaa

Jari Mäkinen on vapaa tiedetoimittaja ja keskenkeittoinen tähtitieteilijä, joka on ollut varsin läheisesti tekemisissä YLEn kanssa 1980-luvun lopulta alkaen (jopa ihan työssä vuosien ajan) - ensin radiossa, sitten televisiossa ja sitten molemmissa. Tässä blogissa hän käsittelee tiedettä omasta näkökulmastaan ja se on suunnattuna hyvin usein ulos avaruuteen, tai ainakin ylöspäin. Tällä haavaa hän asustaa ulkomailla ja tekee silloin tällöin juttuja Prisma Studioon ja Tiedeykköseen.

Blogiarkisto

2006

joulukuu

marraskuu

lokakuu

syyskuu

elokuu

kesäkuu

toukokuu

huhtikuu

maaliskuu

helmikuu