Ma 26.05.2008 @ 03:13admin

Marsissa ollaan - laskeutuminen onnistui!

Tällä hurrataan. Phoenix on laskeutunut onnistuneesti Marsin pinnalle ja jos kaikki käy edelleen yhtä hyvin kuin tähän saakka, on laskeutuja avaamassa tätä parhaillaan aurinkopaneeleitaan.

Laskeutumisen aikana kaikki kävi kuten pitikin, paitsi että signaali laskeutujasta oli oikeastaan parempi kuin odotettiin. Niinpä tapahtumia voitiin seurata lähes reaaliajassa, vaikkakin todellisuudessa kaikki oli tapahtunut jo noin varttituntia aikaisemmin, sillä radiosignaalilta kesti sen ajan taittaa matka Marsista Maahan. Laskeutuja irtosi sitä avaruuslennon ajan paimentaneesta osasta suunnitellusti, sen vauhti hidastui kaasukehässä kuten pitikin, laskuvarjo avautui odotetulla tavalla ja viimeisiä metrejä ennen laskeutumista pinnalle laskettiin ääneen aivan kuin lennonjohto olisi istunut kyydissä. Ihmeellistä laskeutumisessa oli oikeastaan se täsmällisyys, millä kaikki tapahtui, ja kuinka tapahtumia todellakin voitiin seurata koko ajan.

Vahvistus sille, että laskeutuja oli toimintakuntoisena pinnalla, saatiin käytännössä välittömästi laskutelineiden osuttua punaiseen pintaan (jos se nyt on punainen laskeutumispaikalla).

Peter Smith, Arizonan yliopiston professori ja lennon tieteellinen johtaja, ihasteli kuinka suoraan ja tasaisesti laskeutuja näytti alustavien tietojen mukaan laskeutuneen pinnalle ja odottaa nyt innokkaasti ensimmäisiä kuvia noin tunnin kuluttua.

Ohessa lyhyt, nopeasti tietokoneen kameralla napattu video, missä tutkijat ja heidän perheensä juhlivat onnistunutta laskeutumista täällä Tucsonissa, kemuja varten tyhjennetyssä hallissa yliopiston planeettatutkimuskeskuksessa.

0 kommenttia

Tieteen stiiknafuuliaa

Jari Mäkinen on vapaa tiedetoimittaja ja keskenkeittoinen tähtitieteilijä, joka on ollut varsin läheisesti tekemisissä YLEn kanssa 1980-luvun lopulta alkaen (jopa ihan työssä vuosien ajan) - ensin radiossa, sitten televisiossa ja sitten molemmissa. Tässä blogissa hän käsittelee tiedettä omasta näkökulmastaan ja se on suunnattuna hyvin usein ulos avaruuteen, tai ainakin ylöspäin. Tällä haavaa hän asustaa ulkomailla ja tekee silloin tällöin juttuja Prisma Studioon ja Tiedeykköseen.

Blogiarkisto

2006

joulukuu

marraskuu

lokakuu

syyskuu

elokuu

kesäkuu

toukokuu

huhtikuu

maaliskuu

helmikuu