Ke 29.03.2006 @ 07:24admin

Vain ihme estää pimennyksen näkymisen

Jos Suomessa sääennuste näyttää huonolta tänäisen auringonpimennyksen katsomiseen, on Turkin etelärannikolla tilanne toinen: vain muutama hassu pilvenreuhka oli taivaalla aamun sarastaessa ja nekin katoavat Auringon noustessa.

Pimennyksen täydellisyysvyöhyke alkaa Brasilian rannikolta tänään klo 11.34, kun Aurinko nousee jo osittain pimentyneenä. Tuolloin Ursan pimennysretkikunta sekä kymmenet tuhannet muut tähtiharrastajat ympäri maailman ovat jo viimeistelemässä havaintolaitteitaan.

Kuun varjo pyyhkäisee noin puolessa tunnissa yli eteläisen Atlantin ja osuu Afrikan rannikolle noin klo 12.10. Tämän täydellisen auringonpimennyksen parhaat hetket osuvat Libyaan, missä pimennys alkaa noin klo 13.40. Välimeren halki kiitämisen jälkeen varjo osuu eteläiseen Turkkiin Antalyan ja Alanyan kaupunkien välissä, ja siellä aivan pimennyksen keskilinjalla Siden kaupungissa on suurin osa havaitsijoista - Ursan ryhmä mukaan luettuna. Siellä (tai siis täällä) pimennyksen täydellinen vaihe alkaa klo 13.55 ja on ohi noin kolmea ja puolta minuuttia myöhemmin.

Täydellisyysvyöhyke kulkee eteenpäin Turkin yli jokseenkin koilliseen ja varjo sukeltaa Mustaan mereen noin klo 14.10, mistä se jatkaa kohti Georgiaa ja lopulta pimennys päättyy Siperiaan noin klo 14.50, missä tuohon aikaan on ilta jo koittamassa. Aurinko laskee horisontin taakse sielläkin osittain pimentyneenä.

Suomessa tämä pimennys näkyy osittaisena (ks. Ursan sivut ), ja vaikka Kuu haukkaa suuren osan Auringosta, ei mitään täydellisen pimennyksen kaltaista spektaakkelia ole odotettavissa. Vaikka pimennys olisi lähes täydellinen, on se osittainen, eivätkä täydellisyyden hienot ilmiöt pääse silloin esiin. Siksi ero täydellisen auringonpimennyksen ja osittaisen välillä on kuin yöllä ja päivällä.

Mutta nyt matkaan! Palaan asiaan iltapäivällä pimennyksen jälkeen.

0 kommenttia

Tieteen stiiknafuuliaa

Jari Mäkinen on vapaa tiedetoimittaja ja keskenkeittoinen tähtitieteilijä, joka on ollut varsin läheisesti tekemisissä YLEn kanssa 1980-luvun lopulta alkaen (jopa ihan työssä vuosien ajan) - ensin radiossa, sitten televisiossa ja sitten molemmissa. Tässä blogissa hän käsittelee tiedettä omasta näkökulmastaan ja se on suunnattuna hyvin usein ulos avaruuteen, tai ainakin ylöspäin. Tällä haavaa hän asustaa ulkomailla ja tekee silloin tällöin juttuja Prisma Studioon ja Tiedeykköseen.

Blogiarkisto

2006

joulukuu

marraskuu

lokakuu

syyskuu

elokuu

kesäkuu

toukokuu

huhtikuu

maaliskuu

helmikuu