Ma 19.06.2006 @ 17:07admin

Stressi tappaa - siis vietä lomaa

New Scientist -lehden sähköposti kertoi viikonloppuna, että ns. krooninen väsymysoireyhtymä , eli yleistäen stressi, on aiheuttanut ensimmäisen kerran todistetusti suoraan kuolemantapauksen. Lehti tosin täsmensi myöhemmin, että kyseessä oli ensimmäinen tapaus Brittein saarilla. Joka tapauksessa 32-vuotias brittinainen menehtyi uupumukseen, ja nyt lääkärit pohtivat onko kyseessä sittenkään oikeasti sellainen elimellinen tauti, joka voitaisiin kirjoittaa kuolemansyyksi.

Tässä tapauksessa potilas nimeltä Sophia Mirza oli kärsinyt väsymysoireyhtymän johdosta virtsaamisongelmista jo kuuden vuoden ajan. Hän ei kyennyt tuottamaan virtsaa, jonka pääteltiin johtuneen kroonisen väsymysoireyhtymän aikaansaamasta kuivumisesta.

Kroonisen väsymysoireyhtymän oireet voivat olla erilaisia voimakkaasta päänsärystä muistikatkosten kautta yleiseen heikkouteen, eikä oireiden aiheuttajaa ole helppo päätellä. Tyyppipotilas on kuulemma nuori aikuinen 20-40 v. nainen, joka on sairastanut jonkinmoisen infektion. Toisten mielestä kyseessä on psykologinen ongelma, toiset taas sanovat, että jokin fyysinen sairaus (tai useampi sairaus) saisi kaiken aikaan. Mutta perimmäinen aiheuttaja olisi kuitenkin stressi ja sen aikaansaamat hormonaaliset ja vastustuskyvylliset muutokset.

Nyt näyttää siltä, että potilaan selkäydinhermo olisi ollut tulehtunut, mikä on selvästi diagnosoitava sairaus. Nyt tietysti on taas kaksi ryhmää, joista toiset pitävät tulehdusta kroonisen oireyhtymän aiheuttajana ja toiset taas päinvastoin.

No, itse en osaa sanoa tähän muuta kuin sen, että kiire ja stressi ei ole todellakaan hyväksi ihmiselle. Jatkuva työpaineen alla oleminen saa aikaan ärtymystä ja verenpainetta, heikentää työkykyä ja altistaa flunssalle sekä muillekin taudeille. Itse en yleensä valita stressistä, koska teen erinomaisen kiinnostavaa työtä, mutta siinä piilee taas toinen vaara: kun vapaa-aika ja työ, harrastukset ja työ menevät sekaisin, ja kun oma yleinen mielenkiinto ajaa uppoutumaan koko ajan yhä uusiin jännittäviin asioihin, niin toisinaan on vaikea huomata milloin raja alkaa tulla vastaan. Huomaan aina välillä olevani aivan poikki, vaikka olen vain tehnyt jänniä ja mukavia asioita, jutellut kiinnostavien ihmisten kanssa, käynyt kokouksissa ja mielenkiintoisissa paikoissa, heilunut kuvausryhmän kanssa kellareissa ja kattojen päällä, ja tehnyt sitten juttuja eri puolille. Yllättäen vain puhti on poissa ja huomaan tekeväni typeriä virheitä. Ja nukuttaa, niin vietävästi!

Siksi aina välillä pitää ladata akkuja ja kesä on erinomaista aikaa siihen. Koska heinäkuussa on luvassa paljon töitä (lue: kiinnostavia asioita), niin pidän itse nyt pari viikkoa lomaa - niin lomaa kuin lomailuun kykenen. Prisma Studio on tauolla, kuun lopussa tuleva radio-ohjelma tehty ennakkoon ja muilla töillä aikataulu on vapaampi, joten juuri nyt on hyvä aika vetää töpseli irti vähäksi aikaa. Siksi bloginikin päivittyy seuraavan kerran vasta heinäkuussa - ellen saa pahoja vieroitusoireita tässä välillä.

Lämmin sää jatkukoon!

1 kommentti

Toimittajana pitää kyllä korjata tässä merkinnässä olleita virheitä. Krooninen väsymysoireyhtymä ei todellakaan ole sama tai edes melkein sama asia, kuin pelkkä stressi. Nimi "väsymysoireyhtymä" on harhaanjohtava, sillä sairaudessa on lukuisia muitakin oireita kuin uupumus. Siksi monet suosivatkin Briteissä ja joissain muissa maissa käytössä olevaa nimeä ME, myalgic encephalomyelitis, joka kertoo sairauteen liittyvästä keskushermoston inflammaatiosta.

Kyseessä on vakava ja pahimmillaan täysin invalidisoiva sairaus, joka ei juuri koskaan parane kokonaan. Stressillä on kyllä usein osansa sairauden synnyssä ja se usein pahentaa merkittävästi oireilua, mutta stressiä vähentämällä ei väsymysoireyhtymää pysty parantamaan. Lisäksi infektioilla on usein merkittävä rooli sairauden synnyssä (PK-seudulla väsymysoireyhtymäpotilaita hoidetaankin HYKSin infektiotautien klinikalla). Myös useiden geenien yhteys väsymysoireyhtymään on pystytty osoittamaan.

Sophia Mirzan tapaus ei myöskään missään nimessä ole ensimmäinen väsymysoireyhtymästä aiheutunut kuolemantapaus eikä edes ensimmäinen "virallinen" kuolema, vaikka lehdistössä onkin näin väitetty. On arvioitu, että jopa 10% sairastuneista kuolisi väsymysoireyhtymään, usein tosin vasta vuosien tai vuosikymmenien sairastamisen jälkeen.

Kuolemaan johtavia komplikaatioita voivat olla esimerkiksi opportunistiset infektiot, elinvauriot tai tietyt syövät, joiden riskiä väsymysoireyhtymän aiheuttamat immuunipuutokset lisäävät. Myös virusperäinen myokardiitti on yleinen kuolinsyy. Monissa tapauksissa potilas on niin huonossa kunnossa, ettei elimistön normaali toiminta ole enää mahdollista ja lopullinen kuolinsyy on usein juuri munuaisten pettäminen.

Sophia Mirzan äiti kertoo tyttärensä vaikeasta sairaudesta ja sen saamasta järkyttävän huonosta kohtelusta tällä sivulla: http://www.investinme.org/Article-050%20Sophia%20Wilson%2001.htm On mahdollista, että Sophian kuolema olisi voitu välttää, jos tämä olisi saanut jonkinlaista hoitoa sairauteensa.

Tieteen stiiknafuuliaa

Jari Mäkinen on vapaa tiedetoimittaja ja keskenkeittoinen tähtitieteilijä, joka on ollut varsin läheisesti tekemisissä YLEn kanssa 1980-luvun lopulta alkaen (jopa ihan työssä vuosien ajan) - ensin radiossa, sitten televisiossa ja sitten molemmissa. Tässä blogissa hän käsittelee tiedettä omasta näkökulmastaan ja se on suunnattuna hyvin usein ulos avaruuteen, tai ainakin ylöspäin. Tällä haavaa hän asustaa ulkomailla ja tekee silloin tällöin juttuja Prisma Studioon ja Tiedeykköseen.

Blogiarkisto

2006

joulukuu

marraskuu

lokakuu

syyskuu

elokuu

kesäkuu

toukokuu

huhtikuu

maaliskuu

helmikuu