Ma 18.12.2006 @ 23:22admin

Varo kypärääsi!

Avaruuslennot ovat yleensä hyvin suunniteltuja ja kun kaikki sujuu hyvin, ei yllätyksiä juuri pääse sattumaan. Niinpä esimerkiksi avaruuskävelyt sujuvat tarkan käsikirjoituksen mukaan – paitsi juuri nyt. Bob Curbeam ja Christer Fuglesang ovat tätä kirjoitettaessa STS-116:n neljännellä, ylimääräisellä avaruuskävelyllä, ja nyt ennakkosuunnitelmia ei ole.

Neljäs avaruuskävely päätettiin tehdä jumiutuneen aurinkopaneelin vapauttamiseksi. Avaruusaseman "päälle" on ollut sijoitettuna yksi aurinkopaneelipari väliaikaisesti, ja nyt kun syksyllä lopulliseen sijoituspaikkaansa aseman pitkän keskusmaston päähän asennettu paneelipari otettiin käyttöön, piti päällä olevan paneelin toinen puoli kelata kasaan. Haitarimaisesti laskostuvan paneelin kokoon vetäminen oli periaatteessa helppo homma, mutta jo vuosia avaruudessa ollut ohut paneeli meni jumiin hieman yli puoliväliin kelaamisen jälkeen. Tämä ei haitannut uuden paneelin käyttöönottoa, mutta lennonjohto päätti lähettää astronautit korjaamaan paneelia, jotta se saataisiin siististi kasaan.

Ja nyt tässä on toimintaa. Jos olette juuri nyt maanantaina illalla tietokoneen ääressä, kannattaa napauttaa esiin NASA-TV, missä avaruuskävelyä seurataan reaaliajassa. Astronautit koittavat saata paneelia kuntoon ja lennonjohto pohtii mitä pitäisi tehdä; hienoa näytelmää, missä tapahtuu koko ajan, ja jännitys kon korkealla. Kun naapurimaamme avaruuslentäjä on tunkeutunut paneelin alle ja koittaa korjata ohjainvaijereita, varoittelee kokeneempi avaruuskävelijä Curbeam toisinaan Fuglesangia varomaan kypäräänsä. Tämä on nyt Fuglesangin show, ja jos hän saa paneelin kuntoon, on hän todellinen avaruussankari.

Pelissä saattaa olla myös mahdollisuus uuteen lentoon. Sukkulalentoja tehdään enää vain 14 kappaletta ja koko joukko astronautteja on jonottamassa ensimmäistä lentomahdollisuuttaan. Paikkoja ei ole paljoa enää jaossa, ja pitkään omaa lentoaan odottanut Fuglesang ei muutoin ole listalla kovin korkealla. Mutta tärkeintä miehistöjä koottaessa on kokemus ja sopeutuminen yllättäviin tilanteisiin, ja silloin tällaisesta kokemuksesta on etua.

Ylimääräisestä avaruuskävelystä on myös se hyvä puoli, että sukkula viipyy lennollaan ainakin vuorokauden suunniteltua pitempään. Se tietää päivää lisää avaruuslentoa Fuglesangille, joka päässee joka tapauksessa kotiin jouluksi.

Siis: www.nasa.gov/multimedia/nasatv

0 kommenttia

Tieteen stiiknafuuliaa

Jari Mäkinen on vapaa tiedetoimittaja ja keskenkeittoinen tähtitieteilijä, joka on ollut varsin läheisesti tekemisissä YLEn kanssa 1980-luvun lopulta alkaen (jopa ihan työssä vuosien ajan) - ensin radiossa, sitten televisiossa ja sitten molemmissa. Tässä blogissa hän käsittelee tiedettä omasta näkökulmastaan ja se on suunnattuna hyvin usein ulos avaruuteen, tai ainakin ylöspäin. Tällä haavaa hän asustaa ulkomailla ja tekee silloin tällöin juttuja Prisma Studioon ja Tiedeykköseen.

Blogiarkisto

2006

joulukuu

marraskuu

lokakuu

syyskuu

elokuu

kesäkuu

toukokuu

huhtikuu

maaliskuu

helmikuu