To 14.09.2006 @ 09:02admin

Plutosta vielä kerran

Viime kuussa Pluton asema planeettana puhutti ympäri maapallon. Nyt Pluton planeettastatus on karsittu pois virallisestikin, sillä Kansainvälinen astronominen unioni IAU on nimennyt Pluton uudelleen samaan tapaan kuin muutkin pikkuplaneetat. Ex-planeetta Pluto on nyt 134340 Pluto.

Pikkuplaneettoja on aurinkokunnassa liki 140 000, joten luonnollisesti plutolaisten mielestä aseman muuttuminen saattaa olla ikään kuin arvonalennus. Ellei päätöstä planeetan määritelmästä olisi tehty kuten tehtiin, olisi planeettojen määrä saattanut nousta varsin suureksikin, mikäli (sikäli kun) ulkoaurinkokunnasta löytyy lisää samaa kokoluokkaa olevia taivaankappaleita. Ja kuten kirjoitin jo aikaisemmin, ei Pluton olemassaolo ole ollut prosessin aikana uhattuna, eikä sen kiinnostavuus vähene tästä nimenmuutoksesta rahtuakaan.

Aivan virallisestihan Pluto määritellään nyt kääpiöplaneetaksi, ja tähän alakastiin kuuluvat lisäksi asteroidi Ceres sekä kaukainen transneptuniaaninen kappale 2003 UB313, joka samaan syssyyn on saanut nimen Eris. Samalla sen kuulle annettiin nimeksi Dysnomia. Eriksen nimen päättäminen ja julkistaminen on sinällään ollut myös kummallinen prosessi, sillä IAU hyväksyi oikeaksi nimeksi vain mytologiaan liittyvän nimen, mutta taivaankappaleen löytäjät pitivät Xena-nimestä enemmän; nimi oli epävirallinen kolmen vuoden ajan ja näytti jäävän lähes pysyväksi epäviralliseksi nimeksi...

Pluton kuut on samoin nimetty uudelleen. Charon, Nix ja Hydra tunnetaan nyt myös virallisilla numeronimillä 134340 I, 134340 II and 134340 III.

Nyt kun planeetan alaraja on määritelty, on seuraavana edessä planeetta-statuksen saavan taivaankappaleen ylärajan määrittäminen. Lukuisissa eksoplaneettahavainnoissa on löydetty valtavan suuria planeettoja, joista osaa ei oikein planeetaksi edes tunnistaisi - jopa nimitys "jättiläisplaneetta" on niiden kohdalla vähättelyä, sillä ne ovat kooltaan pienen tähden luokkaa, mutta ne eivät vain ole tähtiä ja ne kiertävät jotain tähteä. Näiden määrittelystä ja uudelleennimeämisestä tuskin kuitenkaan tulee yhtä suurta farssia kuin Pluton tapauksesta...

0 kommenttia

Tieteen stiiknafuuliaa

Jari Mäkinen on vapaa tiedetoimittaja ja keskenkeittoinen tähtitieteilijä, joka on ollut varsin läheisesti tekemisissä YLEn kanssa 1980-luvun lopulta alkaen (jopa ihan työssä vuosien ajan) - ensin radiossa, sitten televisiossa ja sitten molemmissa. Tässä blogissa hän käsittelee tiedettä omasta näkökulmastaan ja se on suunnattuna hyvin usein ulos avaruuteen, tai ainakin ylöspäin. Tällä haavaa hän asustaa ulkomailla ja tekee silloin tällöin juttuja Prisma Studioon ja Tiedeykköseen.

Blogiarkisto

2006

joulukuu

marraskuu

lokakuu

syyskuu

elokuu

kesäkuu

toukokuu

huhtikuu

maaliskuu

helmikuu