Puolijohteet 50 vuotta!
Elämä ilman puolijohteita olisi nykyisin varsin hankalaa, kun niitä on joka puolella. Mutta ei ole ollut vielä pitkään: ensimmäinen puolijohde tehtiin 50 vuotta sitten.
Puolijohde sinällään ei ole mikään erikoinen aine, sillä niissä sähköä johtamaton aine on muutettu eräissä tilanteissa sähköä johtavaksi sen fysikaalisia ominaisuuksia muuttamalla tai lisäämällä siihen jotain muuta ainetta. Mikropiireissä puolijohteita on rakennettu päällekkäin ja vieri viereen hyvin pieninä, jolloin yhdelle puolijohdepinnalle saadaan laitettua paitsi paljon pienenpieniä sähköisiä komponentteja, niin myös nämä komponentit saadaan toimimaan keskenään yhtenä sähkölaitteena.
Idean tällaisesta sai Texas Instruments -yhtiön Jack Kilby, joka rakensi ohessa olevan kuvan kaltaisen varsin alkeellisen mikropiirin ja sai sen toimimaan 50 vuotta sitten Kaliforniassa San Fransiscon eteläpuolella paikassa, joka nykyisin tunnetaan Piilaaksona. Ensimmäisessä mikropiirissä oli vain viisi komponenttia, mutta se osoitti tekniikan toimivan, ja sen jälkeen puolijohdekiekon päällä olevien komponenttien koko on pienentynyt valtavaa vauhtia, kunnes nyt meillä on esimerkiksi tässä Macbook Air -tietokoneessa, jolla tätä kirjoitan, oleva minikokoisia mikroprosessoreja. Hurjaa.
Siksipä tänään perjantaina kannattaa nostaa lasillinen 50-vuotiaalle mikropiirille, nykyaikaisen elämänmenon mahdollistajalle!