Pe 12.09.2008 @ 18:55admin

Puolijohteet 50 vuotta!

Elämä ilman puolijohteita olisi nykyisin varsin hankalaa, kun niitä on joka puolella. Mutta ei ole ollut vielä pitkään: ensimmäinen puolijohde tehtiin 50 vuotta sitten.
 
Puolijohde sinällään ei ole mikään erikoinen aine, sillä niissä sähköä johtamaton aine on muutettu eräissä tilanteissa sähköä johtavaksi sen fysikaalisia ominaisuuksia muuttamalla tai lisäämällä siihen jotain muuta ainetta. Mikropiireissä puolijohteita on rakennettu päällekkäin ja vieri viereen hyvin pieninä, jolloin yhdelle puolijohdepinnalle saadaan laitettua paitsi paljon pienenpieniä sähköisiä komponentteja, niin myös nämä komponentit saadaan toimimaan keskenään yhtenä sähkölaitteena. 
Mikropiiri
Idean tällaisesta sai Texas Instruments -yhtiön Jack Kilby, joka rakensi ohessa olevan kuvan kaltaisen varsin alkeellisen mikropiirin ja sai sen toimimaan 50 vuotta sitten Kaliforniassa San Fransiscon eteläpuolella paikassa, joka nykyisin tunnetaan Piilaaksona. Ensimmäisessä mikropiirissä oli vain viisi komponenttia, mutta se osoitti tekniikan toimivan, ja sen jälkeen puolijohdekiekon päällä olevien komponenttien koko on pienentynyt valtavaa vauhtia, kunnes nyt meillä on esimerkiksi tässä Macbook Air -tietokoneessa, jolla tätä kirjoitan, oleva minikokoisia mikroprosessoreja. Hurjaa.
 
Siksipä tänään perjantaina kannattaa nostaa lasillinen 50-vuotiaalle mikropiirille, nykyaikaisen elämänmenon mahdollistajalle!

1 kommentti

50 vuottako ?!, transistorikin keksittiin jo 1947 ja ne olivat tuotannossa 1951 alkaen. Puolijohde on vieläkin vanhempi, mm. seleenikenno tasasuuntaja tai kidekone (= vanha radio) tarvitsivat sitä.

60v elektroonikko

Tieteen stiiknafuuliaa

Jari Mäkinen on vapaa tiedetoimittaja ja keskenkeittoinen tähtitieteilijä, joka on ollut varsin läheisesti tekemisissä YLEn kanssa 1980-luvun lopulta alkaen (jopa ihan työssä vuosien ajan) - ensin radiossa, sitten televisiossa ja sitten molemmissa. Tässä blogissa hän käsittelee tiedettä omasta näkökulmastaan ja se on suunnattuna hyvin usein ulos avaruuteen, tai ainakin ylöspäin. Tällä haavaa hän asustaa ulkomailla ja tekee silloin tällöin juttuja Prisma Studioon ja Tiedeykköseen.

Blogiarkisto

2006

joulukuu

marraskuu

lokakuu

syyskuu

elokuu

kesäkuu

toukokuu

huhtikuu

maaliskuu

helmikuu