Korkeammalle ja vieläkin korkeammalle!

Tamperelaisteekkarit julkaisivat viime sunnuntaina upean kuvan, jonka heidän Itikka-koelaitteensa (ks. itikka.servu.org) oli ottanut edellisenä perjantaina lähes 90 kilometrin korkeudesta. Itikka oli Rexus-luotausraketin yksi kolmesta instrumentista, jotka valittiin mukaan Saksan avaruusviraston, Ruotsin avaruusyhtiön ja Euroopan avaruusjärjestön sopimuksen mukaisesti järjestetyssä eurooppalaisessa kilpailussa. Itikan tärkein tehtävä oli mitata raketin kiihtyvyyksiä ja kulmakiihtyvyyksiä, mutta mukana oli myös kamera, joka otti tämän jo legendaarisen kuvan:

Kerron Itikasta ja Rexus-lennoista on enemmän ensi viikon keskiviikkona Prisma studiossa ja Avaruusradiaattorissa, joten se siitä tällä kertaa.

Sen sijaan kiinnitän arvoisaa huomiotanne kahteen muuhun opiskelijaprojektiin. Ensinnäkin viime viikolla Ruotsin Kiirunassa oli Rexus-väen lisäksi joukko Delftin teknillisen yliopiston opiskelijoita, siis Hollannista, ja heillä oli mukanaan Stratos-niminen omatekoinen raketti. He olivat tehneet paitsi hyötykuorman, niin myös raketin moottorit - ja lisäksi aivan uudenlaisella tavalla hiilikuidusta. Jopa ns. ammattilaiset olivat kiinnostuneita siitä, miten Statos lentäisi tällaisten moottorien avulla.

Ja hyvinhän se lensi, kun viimein nyt eilen se voitiin laukaista Rexus-rakettien ja sään paranemisen jälkeen. Hollantilaiset olivat kyllä valmiita lentämään jo viime viikon alussa. Stratos nousi hieman 12,55 kilometrin korkeuteen ja asetti näin uuden ennätyksen eurooppalaistekoisille amatööriraketeille. Siinä on tamperelaisilla, Supikoira-raketillaan Suomen ennätyksen (n. 2 km) viime syksyllä tehneillä teekkareilla saavutettavaa; heillä on suunnitteilla nimittäin uusi raketti.

Tässä kuva kohti taivasta kiitävästä Stratos-raketista (www.projectstratos.nl):

Sitten vielä tämä! Espanjalaiset opiskelijat keksivät laittaa halvan kameran mukaan sääpalloon, seurata palloa Google Earthissa ja pudottaa hyötykuorman Maahan laskuvarjon avulla. Pallo nousi noin 40 kilometrin korkeuteen ja kamera otti sieltä kerrassaan kauniita avaruudellisia maisemia, kuten tämän:

Heidän nettisivunsa osoite on: teslabs.com/meteotek08

Tässä ihan toivoo, että olisi taas opiskelija. Tai mikä ettei, voisihan sitä etenkin tämän jälkimmäisen mukaisesti alkaa nikkaroimaan ihan itsekin. Jos ottaisi useampia tällaisia sääpalloja, ja hyppäisi vaikkapa itse kyytiin sukelluslaitteilla varustautuneena...

Se voisi olla edullisempaa, kuin ostaa lippu avaruushyppäykselle - ja varmasti paljon jännittävämpää!

0 kommenttia

Tieteen stiiknafuuliaa

Jari Mäkinen on vapaa tiedetoimittaja ja keskenkeittoinen tähtitieteilijä, joka on ollut varsin läheisesti tekemisissä YLEn kanssa 1980-luvun lopulta alkaen (jopa ihan työssä vuosien ajan) - ensin radiossa, sitten televisiossa ja sitten molemmissa. Tässä blogissa hän käsittelee tiedettä omasta näkökulmastaan ja se on suunnattuna hyvin usein ulos avaruuteen, tai ainakin ylöspäin. Tällä haavaa hän asustaa ulkomailla ja tekee silloin tällöin juttuja Prisma Studioon ja Tiedeykköseen.

Blogiarkisto

2006

joulukuu

marraskuu

lokakuu

syyskuu

elokuu

kesäkuu

toukokuu

huhtikuu

maaliskuu

helmikuu