Ke 22.03.2006 @ 12:12admin

Äideistä parhain, 50 vuotta sitten

Klaus Härön hieno elokuva Äideistä parhain on tehnyt ajankohtaisiksi Ruotsiin sodan aikana lähetettyjen suomalaisten lasten kokemukset. Välillä on kuitenkin unohtunut, että aiheesta on sanottu paljon aikaisemminkin. Ryhdyin etsimään radioarkistosta sotalapsiin liittyvää aineistoa ja löysin Solveig von Schoultzin kuunnelman Tessi kan vänta, joka esitettiin radiossa helmikuussa 1956.

Tessi kan vänta kertoo suomenruotsalaisesta Hanssonin perheestä. Hanni, yksi perheen neljästä lapsesta, on viettänyt sodan aikana kolme vuotta Ruotsissa. Kun kuunnelma alkaa, Suomessa eletään yhä pula-aikaa. Ruoka on kortilla, kesälomaa viettävät Hanssonit yrittävät saada maalaisilta vaihdetuksi ruokaa tupakka-annoksiin. Kuusivuotias Hanni ei sopeudu biologiseen perheeseensä ja kaipaa Ruotsiin. Hänen paras ystävänsä on leikkikoira Tessi, joka on Ruotsiin jääneen ison Tessi-koiran pikkuveli. Hannia esittää hieno lapsinäyttelijä Catharina Holm.

Ruotsissa Hanni on ollut lapsettoman Brovikin pariskunnan hoidossa. Brovikit kaipaavat myös Hannia, ja lopulta insinööri Brovik tulee Suomeen pyytämään, että Hanni saisi palata heille. En kuitenkaan kerro kuunnelman yllättävää loppua siltä varalta, että Radio Vega lähettää sen joskus uusintana.

Tessi kan vänta tehtiin Helsingissä Yleisradion ja Sveriges Radion yhteistyönä. Ohjaaja oli Gundel Henrikson. Brovikin pariskuntaa esittivät riikinruotsalaiset näyttelijät Willy Peter ja Barbro Hiort av Örnäs. Kuunnelma sai Ruotsissa osakseen paljon huomiota vuonna 1956, ja se oli silloin yksi vuoden eniten keskustelua herättäneistä radio-ohjelmista.

Solveig von Schoultz (1907-1996) oli tunnettu suomenruotsalainen kirjailija, jonka viimeinen teos ilmestyi vuonna 1992. Kirjallisuudenhistorioissa hänen kuunnelmansa ovat jääneet vähälle huomiolle, vaikka ne kertovat tarkasta psykologisesta silmästä. Hän ei myöskään karttanut ajankohtaisia aiheita. Luftombyte (Ilmastonvaihdos), joka voitti vuonna 1950 pohjoismaisen kuunnelmakilpailun Suomen osuuden, kertoo naisesta, joka yrittää tulla toimeen sodassa jalkansa ja hermonsa menettäneen miehensä kanssa. Kuunnelman painajaiskohtaus, johon Einar Englund sävelsi musiikin, on vakuuttava.

Pekka Gronow

Pekka Gronow toimi asiantuntijana radion äänitearkistoissa. Hän kirjoitti blogissaan äänitteiden historiaan, arkistointiin ja tekijänoikeuteen liittyvistä asioista.

 

Blogiarkisto

2006

joulukuu

marraskuu

lokakuu

syyskuu

elokuu

heinäkuu

kesäkuu

toukokuu

huhtikuu

maaliskuu

helmikuu

tammikuu