Talvisota Trinidadilla
"Little Finland, we must help her
Defeat the aims of Soviet Russia
For communism will be
The destruction of world stability"
Suomen talvisota synnytti maailmalla monenlaisia myötätunnon ilmauksia. Yleisradion äänilevystössä on tallenne, jossa Kirsten Flagstad, Lauritz Melcior ja Lawrence Tibbett esittävät "Suomen laulun" Carnegie Hallissa 27 joulukuuta 1939 järjestetyssä tukikonsertissa. Mutta yllättäen ainoa ajankohtainen laulu, jossa otetaan nimenomaan kantaa sotatapahtumiin, on trinidadilaisen calypsolaulaja Atillan "Finland". Se on levytetty Port of Spainissa 3. helmikuuta 1940, sodan aikana mutta varsin etäällä sotatapahtumista.
Olen aina ihmetellyt, mikä sai Raymond Quevedon eli Atillan silloin kiinnostumaan kaukaisesta Suomesta. Nyt saksalainen Bear Family on julkaissut uskomattoman kymmenen CD-levyn boxin "West Indian rhythm" , joka käsittää kaikki Trinidadissa vuosina 1938-40 äänitetyt levyt, näiden joukossa myös "Finland". Kokonaiskuva alkaa hahmottua.
Calypso oli alun perin karnivaalimusiikkia, jossa käsiteltiin ajankohtaisia tapahtumia. Alkuvaiheessa aiheena olivat yleensä paikalliset tapahtumat, joista Port of Spainin sanomalehdissäkin oli pikku uutisia. Uusintajulkaisun tekijät John Cowley, Donald Hill ja Dick Spottswood ovat sinnikkäästi käyneet läpi kaikkien 270 calypson taustan ja monissa tapauksessa osoittaneet tarkalleen, mihin ne perustuivat. Kun Atilla eräässä laulussa kertoo hammaslääkärissä käynnistä, tutkijat kertovat lääkärin tarkan nimen ja vastaanoton osoitteen.
Kolmekymmenluvulla Trinidad - silloinen kruununsiirtomaa - joutui kuitenkin tiiviimmin mukaan maailman tapahtumiin. Öljykentillä mellakoitiin palkoista ja kuvernööri erotettiin. Hitler vaati Englannilta siirtomaita, näiden joukossa Trinidad. Kolmekymmenluvun lopun calypsot ovat täynnä viittauksia maailman tapahtumiin: Espanjan sisällissota, Puolan miehitys, saksalaisia vakoojia kiinni Yhdysvalloissa. Chamberlainin neuvottelut. Suomen tapahtumat asettuvat tähän kokonaisuuteen, niitäkin seurattiin Trinidadilla. Levyjä kuunteli myös nuori polvi, josta tuli sodan jälkeen itsenäistyneen Trinidadin johtajia.
V. S. Naipaul on varhaisissa romaaneissaan kuvannut, miten nämä tapahtumat vaikuttivat Trinidadin aasialaisen yhteisön elämään - oma suosikkini on "Suffrage in Elvira", kertomus ensimmäisestä vaalikampanjasta. Tyylillisesti Naipaulin romaani ei ole niinkään "Punainen viiva" kuin "Tulitikkuja lainaamassa". Calypsolevyt katsovat samoja asioita mustan yhteisön näkökulmasta.