To 13.07.2006 @ 17:33admin

Lordi, vuosikerta 1520

Saksan yhdistymisen jälkeen Berliini on saanut uudet kasvot. Sonyn ja Daimlerin pilvenpiirtäjien rinnalle on noussut uuden Saksan arvoisia kulttuuritrakennuksia. Spree-joen Museumsinsel saa vielä odottaa uudistumistaan vuoteen 2010, mutta Tiergartenin kulmaan on jo kohonnut mahtava ryväs museoita ja näyttelytiloja, näiden joukossa uusi Gemäldegalerie.

Gemäldegalerien seinillä on uskomaton kokoelma eurooppalaista taidetta 1300-luvulta 1700-luvulla. Tuttuja kuvia tapaa jatkuvasti. Yhdessä salissa on Jan Breughel vanhemman kukkataulu, joka on minunkin seinälläni. Ostin sen kopion, kun taulu oli näytteillä Wienin taidehistoriallisen museon suuressa Breughel-näyttelyssä.

Museoon ei kuitenkaan tarvitse mennä vain bongaamaan kuuluisia kuvia. Kun näkee yhdellä kertaa satamäärin 1400-luvun maalauksia, alkaa tajuta, ettei sen jälkeen kuvallisessa ilmaisussa oikeastaan ole keksittykään mitään uutta. Tästä kaikki alkoi.

”Viimeinen tuomio ” oli suosittu aihe. Eräällä seinällä roikkuu Jean Bellegamben (1468-1534) tulkinta aiheesta, taulun syntyvuodeksi on arvioitu 1520. Kuka tuolla onkaan oikeassa alakulmassa työntämässä sieluparkoja helvetin ikuiseen tuleen? Sehän on itse Lordi. Bellegambe on selvästi ennustanut vuoden 2006 Eurovisiovoittajan. Viereisessä salissa on Lukas Cranachin versio samasta teemasta. Tästä kuvasta löytyy koko Lordin bändi riehumassa muiden hirviöiden joukossa.

Museossa kävijän ei kuitenkaan tarvitse vajota epätoivoon. ”Viimeisen tuomion” rinnalla on aina ”Ylösnousemus”. Tuossa on tuntemattoman alankomaalaisen mestarin maalaus, vuodelta 1520 sekin. Kuvassa näkyy joukko opetuslapsia, jotka ovat ryhmittyneet tyhjän haudan ympärille. Kaikkien katseet on suunnattu ylöspäin. Taulun yläreunasta, raamien alta, pilkottavat mestarin viitan liepeet sekä varpaat, jotka ovat jo häipymässä pilviin.

Näin sen on täytynyt tapahtua.

Pekka Gronow

Pekka Gronow toimi asiantuntijana radion äänitearkistoissa. Hän kirjoitti blogissaan äänitteiden historiaan, arkistointiin ja tekijänoikeuteen liittyvistä asioista.

 

Blogiarkisto

2006

joulukuu

marraskuu

lokakuu

syyskuu

elokuu

heinäkuu

kesäkuu

toukokuu

huhtikuu

maaliskuu

helmikuu

tammikuu