Pe 19.01.2007 @ 16:48admin

Ghazaleita ja Lollywoodia

Ylen Radio 1 lähettää lauantaina 27.1. ja 10.2. klo 13 alkaen nimellä ”Merkkituote” kaksi mielenkiintoista ohjelmaa Intian islamilaisten mogulihallitsijoiden historiasta, kulttuuriperinteestä ja runoudesta. Ohjelmissa kuullaan 1800-luvun intialaisten runoilijoiden kuten Mirza Ghalibin, Mir Taqi Mirin ja Daag Dehlevin tekstejä tunnettujen laulajien esittäminä. Näitä urdunkielisiä lauluja kutsutaan ghazaleiksi. Ohjelmien uusinnat ovat lähetystä seuraavana maanantaina.

Ohjelmat on toimittanut Shubh Suri, pitkään Suomessa asunut intialainen. Hänen edelliset ohjelmansa samassa sarjassa viime kesänä käsittelivät uudempaa intialaista kulttuuria: otsikkona oli ”Pakistanin elokuvateollisuus Lahoressa. Monet tietävät jo, että ”Bollywood” on Intian Hollywoodin eli Bombayn filmistudioitten lempinimi. Harva on ehtinyt tutustumaan myös sen pakistanilaiseen vastineeseen, ”Lollywoodiin”, Lahoressa tuotettuihin elokuviin. Pakistanilaisen elokuvamusiikin suuri tähti oli Noor Jahan, jota kuultiin näissä ohjelmissa.

Minulla ja Surilla on pitkään ollut yhteinen kiinnostuksen kohde, intialaiset 78 kierroksen levyt. Suri kertoi hankkineensa ensimmäiset grammarinsa koulupoikana Delhissä Jama Masjidin ympärillä olevasta romukaupasta kymmenellä rupialla. Intiassa julkaistiin savikiekkoja paljon pitempään kuin Euroopassa, jopa ensimmäiset Beatles-levyt ehtivät ilmestyä Intiassa 78 kierroksen painoksina. Enimmäkseen Intiassa tietenkin tuotettiin paikallista musiikkia.

Suri joutui jättämään levynsä Intiaan, kun hän muutti Suomeen 1960-luvulla. Hän kertoi ilahtuneena, että nyt näitä vanhoja levytyksiä alkaa taas olla saatavissa verkossa: esimerkiksi osoitteessa www.pakistanimusic.com on laaja valikoima uutta ja vanhaa musiikkia. En ole aivan varma, onko turvallista ostaa luottokortilla tavaraa kaukaisista paikoista, mutta suurta osaa levyistä voi tässä osoitteessa myös koekuunnella ilmaiseksi.

Pekka Gronow

Pekka Gronow toimi asiantuntijana radion äänitearkistoissa. Hän kirjoitti blogissaan äänitteiden historiaan, arkistointiin ja tekijänoikeuteen liittyvistä asioista.

 

Blogiarkisto

2006

joulukuu

marraskuu

lokakuu

syyskuu

elokuu

heinäkuu

kesäkuu

toukokuu

huhtikuu

maaliskuu

helmikuu

tammikuu