Taksi ja televisio
Sanomalehdissä keskusteltiin jokin aika sitten siitä, saako taksikuski pitää ajon aikana televisiovastaanotinta auki. Itse en ole tällaiseen tilanteeseen joutunut, mutta eräs matkustaja oli menettää hermonsa, kun jännittävää matsia seuraava kuski teki vähältä piti- ohituksia. Poliisiviranomaiset antoivat aluksi asiasta ristiriitaisia lausuntoja, mutta lopputuloksena näyttää olleen, ettei televisiota saa katsella ajon aikana.
Valppaalta lehdistöltä jäi huomaamatta, että televisiovastaanotinta ajon aikana seuraava taksikuski saattaa syyllistyä myös tekijänoikeusrikkomukseen. Teosto on pitkään käräjöinyt taksiautoilijoiden kanssa siitä, pitääkö näiden maksaa korvauksia musiikin soittamisesta. Vuonna 2002 Korkein oikeus antoi asiassa ennakkopäätöksen, jonka mukaan taksi on julkinen tila. Siteeraan päätöstä: "Kyseessä on ollut kyse julkisesta esittämisestä tekijänoikeuslain 2 §:n 3 momentin 1 virkkeen tarkoittamassa mielessä. Esittäminen olisi siten edellyttänyt lupaa sävelteosten tekijöiltä."
Toistaiseksi vain Teosto ja Gramex ovat käyneet taksikuskien kukkarolla. Periaatteessa myös radioyhtiöillä ja radiotoimittajilla olisi vastaava oikeus – tuottavathan nekin radiosta kuuluvaa, lain suojaamaa ohjelmistoa. Ehkä tässä asiassa on kuitenkin parempi ottaa lusikka kauniiseen käteen – olisi noloa, jos Helsingin taksit laittaisivat sen jälkeen Radiokatu 5:n saartoon.
Mutta jos radion auki pitäminen taksissa on julkista esittämistä, sama koskee myös televisiota. Kaikki televisiosta tuleva ohjelma on tekijänoikeuslain näkökulmasta suojattua, joten sen julkinen esittäminen edellyttäisi Korkeimman oikeuden tulkinnan mukaan ohjelmien tekijöiden ja tuottajien lupaa. Tietääkseni mitään tällaisia lupia ei takseille ole haettu eikä myönnetty. Jos siis joudutte asiakkaaksi taksiin, jonka kuljettajalla seuraa ajaessaan Kotikatua, voitte huomauttaa, että hän syyllistyy tekijänoikeusrikkomukseen.
Tekijänoikeuden valvontakeskuksella siis riittää hommaa.