Ma 17.06.2013 @ 14:23Ylen siistit kesäduunarit 2013

Ensimmäinen megablogi osa 1

”Olen Venla, siisti kesäduunari vuosimallia 2013 ja työskentelen Ylellä uutis- ja ajankohtaistoimituksessa eli U&A:ssa. Ensimmäisen viikon vietin kotimaan toimituksen puolella, toisen viikon olin kuvaajien mukana.

Kaksi viikkoa Ylen siistissä kesäduunissa on mennyt todella nopeasti. Porukka on tosi mukavaa ja rennon oloista, vaikka uutispuolella onkin aika kiireistä.

Ehkä kiinnostavinta on ollut seurata juttujen rakentumista päivän aikana oikeiksi uutisiksi. Usein toimittajat saavat aamulla kuulla jutunaiheen, josta eivät välttämättä tiedä vielä mitään, mutta illalla televisiosta tai radiosta tulee oikea uutinen, taustatietoineen kaikkineen. Aika jännää.

Kaikki kuvaajat, joiden mukana olen kahden viikon aikana ollut, ovat olleet todella ammattitaitoisen oloisia konkareita. Kun toimittajat tarvitsevat juttuunsa esimerkiksi haastattelun, he hälyttävät kuvaajan paikalle, ja sitten huristellaankin jo Ylen sinisellä autolla haastateltavan luokse. On ollut hienoa seurata kuvaajien työskentelyä.

Entä mitä olen viikon aikana oppinut? No, ainakaan en enää eksy etsiessäni kahvikonetta tässä valtavassa talossa. Ainakaan yhtä usein kuin alussa.”

Venla Lindström työskentelee kesäkuun ajan Ylen siistinä kesäduunarina Ylen Uutis- ja ajankohtaistoimituksessa.

 

”Kaksi viikkoa Ylen kesätyöläisenä on lähes pulkassa. Olen tutustunut kuvausryhmän toimintaan ja tällä viikolla olen päässyt arkistokuvaajan hommiin. Sain sitä varten lainaan kolossaalisen kokoisen järjestelmäkameran, joka on neljä kertaa arvokkaampi kuin palkkani. Onnistuin kuitenkin pitämään sen ehjänä ja sainpa siinä sivussa otettua liudan kuviakin. Seuraavaksi valitsin kuvista parhaiten arkiston tarpeisiin käyttökelpoiset kuvat. Tänään lisään niihin metatietoja. Ensi viikolla on vuorossa siistien kesäduunareiden esittelyvideon tekeminen Ylen sisäiseen levitykseen. Vaikea uskoa, että missään muualla olisi näin mukavaa olla töissä.”

Eetu Laine työskentelee kesäkuun ajan Ylen siistinä kesäduunarina Ylen Uutis- ja ajankohtaistoimituksessa.

 

”Kaksi viikkoa takana, kaksi edessä. Siistin kesäduunarin arki on ruvennut menemään sutjakasti eteenpäin, nyt kun ollaan Ilonan kanssa päästy kuvailemaankin. Hieman epätoivoinen ja naurun täytteinen yrityksemme YleX:n Konstan ja Juhon kanssa oli hyvä alku kuvausten sarjalle, josta kaksi on nyt oikeasti tehty. Eilen kävimme kuvailemassa Linnanmäellä, ja tänään aamulla vuorossa oli Fazerin kahvila Kluuvikadulla. Molemmista kuvauksista on jäänyt hyvä fiilis, ja odottelen innolla mitä seuraa kun edessä on vielä käynti Roviolla, kuin myös YITn & SOLin kesäduunareiden luona. Puhumattakaan siitä jos satumme pääsemään Stadikalle tekemään kuvauksia osittain veden alla!”

Aada Harju työskentelee kesäkuun ajan Ylen siistinä kesäduunarina Nuorille nyt –projektissa.


”Hei,
Olen Ilona Rania ja kirjoittelen tänne blogiin nyt ensimmäistä kertaa. Kaksi viikkoa on jo kulunut ja saman verran vielä jäljellä, mihin kaikki aika oikein menee näin nopeasti? Työskentelen parini Aadan kanssa Nuorille nyt!- projektin parissa. Eka (ja miltei kokonaan toinenkin) viikko on mennyt vaan työpöydän ääressä sähköposteja kirjoittelemassa ja refreshaamassa Facebookia viiden minuutin välein.. Nyt ollaan kuitenkin päästy kentällekin, nimittäin tekemään minuutin mittaisia haastatteluja eri kesätyöntekijöistä! Torstaina käytiin Lintsillä (ja päästiin ilmaiseksi vuoristorataan, jee!) ja tänään Fazerilla. Vielä on ainakin seitsemän eri paikkaa käymättä joten seuraavan kahden viikon ajan lähinnä juostaan ympäriinsä ja yritetään jossain vaiheessa kasata haastatteluista eheää kokonaisuutta.

Ihan hauskaahan täällä on ollut, varsinkin nyt kun ollaan päästy myös pois työhuoneistamme välillä, ja odotan innolla tulevia haastatteluita. Varsinkin Lintsillä tuli sellainen olo, että ei herranjumala, teen tosi kivaa hommaa ja mulle vielä maksetaankin tästä?!

Terkuin,
Ilona”

Ilona Rania työskentelee kesäkuun ajan Ylen siistinä kesäduunarina Nuorille nyt –projektissa.


”Hei! Olen Elmo, 17-vuotias lukiolainen Helsingistä ja työskentelen nyt Yle Uutisissa. Uutiset on Ylen suurin osasto ja ne on jaettu lukemattomiin pienempiin jaostoihin. Meitä kesäduunareita pyöritetäänkin paikasta toiseen koko työsuhteen ajan. Olen nyt ehtinyt olla grafiikassa ja Plus Deskillä, joka keskittyy yksinomaan nettiuutisiin. Kummassakin työssä oli omat mielenkiintoiset puolensa. Grafiikassa otin valokuvia arkistoa varten, mikä jo sinänsä oli sekä hauskaa että mielenkiintoista, joskin vähän yksinäistä. Plus Deskillä olen tehnyt lähinnä tietokonehommia, mikä on ihan mukavaa näin sadesäällä. Nyt edessäni on vielä kuvausryhmä ja kotimaan uutiset, enkä todellakaan tiedä, mitä kaksi seuravaa viikkoa tuovat mukanaan. Tiedän jo että saan työstää oman jutun Ylen sivuille kesän aikana. Sitten voin aina sanoa olevani journalisti. Parasta.”

Elmo Mustonen työskentelee kesäkuun ajan Ylen siistinä kesäduunarina Ylen Uutis- ja ajankohtaistoimituksessa.


”Tänään tulee täyteen kaksi ensimmäistä työviikkoa Yle Urheilussa. Viime viikon pääaiheena täällä urheilutoimituksessa oli totta kai jalkapallomaajoukkueemme MM-karsintaottelut Valko-Venäjää vastaan. Pääsimmekin mukaan Huuhkajien lehdistötilaisuuksiin sekä ottelupäivänä itse stadionille tutustumaan tv-tuotantoon. Näistä lisää maanantaina varsinaisella blogivuorollani!

Heti ensimmäisellä viikolla pääsimme oikein kunnolla tositoimiin kirjoittamalla muutamia juttuja Yle Urheilun nettisivuille. Kuluvalla viikolla työtehtävät ovat pyörineet mm. launtaina alkavan jalkapallon Confederations Cupin sekä elokuussa pidettävien yleisurheilun MM-kisojen ympärillä. Kaiken kaikkiaan tätä kesätyötä voi ehdottomasti pitää nimensä mukaisena!”

Jussi Vainikka työskentelee kesäkuun ajan Ylen siistinä kesäduunarina Yle Urheilussa.


”Noin puolet eli kaksi viikkoa alkaa olla takanapäin Yle Urheilussa. Ensimmäisellä viikolla työtehtävät liittyivät kiinteästi Suomen ja Valko-Venäjän väliseen otteluun: kävimme parini kanssa esimerkiksi Suomen maajoukkueen lehdistötilaisuudessa. Toisellakin viikolla on kaikenlaista sekalaista tullut puuhattua – kohta olemme esimerkiksi lähdössä ampumahiihtäjä Kaisa Mäkäräisen infotilaisuuteen.

Kirjoittamiamme juttujakin on julkaistu Urheilun nettisivuilla. Myös visiitti linkkitornissa oli hetki, jota ei talvella uskonut kesätyössä kokevansa, mutta nyt on sekin tehty. Suhteellisen aikaiset herätykset (kesälomalla…) ovat tietenkin oma haasteensa, mutta virtaa riittää yhä – myös jäljellä olevalle kahdelle viikolle.”

Alec Neihum työskentelee kesäkuun ajan Ylen siistinä kesäduunarina Yle Urheilussa.


”Kesäduuni on tänään siis puolessa välissä. Uskomatonta miten nopeasti aika täällä kuluukaan. Minulla ja Laralla Yle Klassisen toimituksessa työtehtäviä on ollut juuri sopivasti. Olemme saaneet tehdä ihan 'oikeita töitä', parasta aikaa teemme artikkelia tämän kesän musiikkileireistä. Olemme myös tehneet pizzastipendi-juttusarjan haastattelun, gallupin ihmisten klassisen musiikin tuntemuksesta (artikkeli tulossa), olleet mukana kesäretkellä suunnittelemassa Sibelius juhlavuotta 2015 ja saaneet heitettyä jo kaikki tarpeettomaksi jääneet vhs-kasetit pois viemästä hyllytilaa. Kiirettä ei pahemmin ole ollut, eikä stressiä syntynyt, mutta toisaalta tylsääkään ei ole ollut oikeastaan missään vaiheessa. Valitettavasti uskon, että jäljellä olevatkin työpäivät hujahtavat yhtä nopeasti ohi kuin tämä ensimmäinenkin puolikas, mutta toisaalta onhan se kiva päästä ihan sataprosenttisesti kesälaitumille sitten aikanaan. Kaikin puolin olen ollut hyvin tyytyväinen työhöni ja koen olevani hyvin onnekas päästyäni valtavasta hakijajoukosta tänne töihin. Toivottavasti kaikki jatkuu yhtä hyvin kuin tähänkin asti.”

Tuomas Kangas työskentelee kesäkuun ajan Ylen siistinä kesäduunarina Yle Klassisessa musiikissa.


”Aika on mennyt todella nopeasti,  puolet kuukaudesta on jo sujahtanut ohi! Olen kyllä saanut tehdä todella monipuolisesti erilaisia hommia näiden kahden viikon aikana. Nettiin on julkaistu jo parikin minun ja Tuomaksen juttua. Tuntuu oudolta, että jotkut oikeasti lukevat meidän tekemiä artikkeleita ympäri Suomea. Maanantaina käytiin Nuuksiossa klassisen musiikin väen kanssa 'virkistäytymässä'. Siellä ulkoiltiin vajaa kolme tuntia ja suunniteltiin vuoden 2015 Sibeliusjuhlaa toiset kolme tuntia.  Vihdoin saatiin myös kasetinhävitys-urakka päätökseen, eihän siinä kestänyt kun kaksi viikkoa.. Tähän mennessä olen myös huomannut, että täällä Ylellä on tosi hyvää ruokaa.  Joka päivä odotan innolla mitä Kupolikahviossa sillä kertaa on tarjolla!”

Lara Yildirim työskentelee kesäkuun ajan Ylen siistinä kesäduunarina Yle Klassisessa musiikissa.


”Toisen viikon viimeinen päivä, perjantai. Aina yhtä ihana viikonpäivä ja meillä on ollut mukavaa myös töissä. Olemme käyneet viimeisiä kuvia läpi ja olemme myös kirjoittaneet niille kuvatekstejä. Kuvat julkaistiin tänään Kultakuumeen sivuilla! Ensi viikolle on luvassa radiojutun tekemistä ja olemme Sivin kanssa erittäin innostuneita! Aika on mennyt kuin siivillä, mutta olin oikeassa – ensimmäisenä päivänä sanoin Siville, että tämä kuukausi tulee olemaan yksi elämäni nopeimmin kuluvia, mutta koetan keskittyä siihen, että elän päivän kerrallaan ja nautin jokaisesta päivästä täällä Ylellä!”

Tuukka Pajuniemi työskentelee kesäkuun ajan Ylen siistinä kesäduunarina Ylen Kultakuumeessa.”Kuusikymmentäyksi minuuttia työaikaa jäljellä. Tämähän menee hujauksessa. Yhtä lyhyeltä tuntuvassa tuokiossa on kulunut kuudenkymmenenyhden minuutin kuluttua kaksi työviikkoa. Herranjumala, mihin tämä aika oikein katoaa?

Tähän mennessä aika on kadonnut valokuvaamiseen, kuvien käsittelyyn, kuvatekstien laatimiseen ja radiojutun suunnitteluun. On istuttu kokouksissa ja soiteltu työpuheluita. Kaikki tämä ajassa, joka on tuntunut kuudeltakymmeneltäyhdeltä minuutilta.

Minulla on ollut kahden viikon ajan äärettömän hauskaa ja antoisaa. Ennustan, että sama tulee jatkuvaan vielä toiset kaksi viikkoa. Puolet on vielä jäljellä, kolmekymmentä minuuttia ja kolmekymmentä sekuntia.

Ylellä jokainen päivä on perjantai. Kuvassa perjantaifiiliksiämme.. tai oikeastaan, Yle-fiiliksiämme.”

Sivi Makkonen työskentelee kesäkuun ajan Ylen siistinä kesäduunarina Ylen Kultakuumeessa.”Täh? Blogivuoro? Tänään vai? Taas?! Onko ihan pakko, mulla ois muutakin kirjotettavaa täällä! No okei…

Tosiaan, kaksi viikkoa Elävässä Arkistossa vierähtänyt. Alun perin meitä uhkailtiin siirrolla Areenan ja etusivun puolelle kahden viikon jälkeen. Luojan kiitos ei tule tapahtumaan, vaan saan jatkaa tätä hypnoottista näppäimistön näppäilyä vielä toisetkin kaksi viikkoa! Tiedä sitten näppäilyn hypnoottisuudesta, mutta ainakin tämä jatkuva nappien napina pistää pään pyörälle. Nyt lipsuu taas vähän aiheesta…

Vaikea tässä nyt äkkiseltään mitään kertoilla, edellisessä blogissa toin mielipiteeni suhteellisen selvästi esille. Työ on edelleen yhtä mielenkiintoista ja mukavaa, ei tässä mikään ole muuttunut. Ensi viikolla tosin on luvassa jännitystä elämään, kun ihminen, jonka koneen olen vallannut, saapuu lomilta takaisin. Loppuu tietokoneet kesken. Tai siis pöytäkoneet. Onhan minullakin tuo työläppäri tossa, mutta ei sillä mitään voi tehdä. Paitsi kirjoittaa. Kaikki muu pitää tehdä pöytäkoneella. Noh, ehkä me joku ratkaisu keksitään.

Jännää muuten, miten aika kuluu videoita leikellessä… Artikkelin tekstin tuottaminen ei vie aikaa kuin tunnin pari, mutta niiden videoiden leikkaaminen kestää ja kestää ja kestää. Noh, minullahan on täällä vain aikaa, ja kello tekee lisää. Mutta kuitenkin… Seuraavaan juttuun tulevia klippejä laittelin melkein kaksi päivää. Noh, kuten mainittu, ei täällä ole kiire.”

Jesperi Lauhio työskentelee kesäkuun ajan Ylen siistinä kesäduunarina Ylen Elävässä arkistossa.


”Yo!

Jag kan påstå att tunneln till Iso Paja från Radiohuset är en intressant tunnel. Ett perfekt scenario för en skräckfilm. In progress.

Jag tycker jag fått göra massa intressanta grejer. Just nu håller jag på att skriva ner viktiga saker gällande gamer girls och funderar på stereotypen för gamer girls. Det är väldigt skoj. Imorgon har jag möjligtvis en intervju på g eller något ditåt :) Idag har ändå varit en väldigt chill dag, möten och sådant. Vi gick med alla siistit till YLE Uutiset och satt i en mjuk soffa och gav feedback. Men eftersom jag inte ser på YLEs nyheter satt jag bara tyst och lyssnade på de andra. Jag ser på nyheter från maikkaren om jag någonsin tittar ens. Jag läser ändå bara tidning för det mesta. Chill!

Sama suomeksi :D”

Rebecca Nordman työskentelee kesäkuun ajan Ylen siistinä kesäduunarina Yle X3M:llä.


"Tuntuu ihan uskomattomalta, että Ylen siistiä kesäduunia on jäljellä enää vain kahdeksan päivää. Aika on totisesti lentänyt siivillä. Muistan, kuinka hienoa oli heti ensimmäisenä päivänä päästä tekemään gallupia Helsingin keskustaan ja pysäyttelemään ihmisiä Yle-kortin kanssa. Tämä hieno fiilis laskeutui kuitenken hyvinkin pian, kun huomasi sen tosiasian, että suomalaiset ovat suorastaan julmia kadulla kyselijöitä kohtaan.  Todella moni käveli vain ohi sanomatta mitään, jotkut saattoivat sanoa syynkin siihen miksi heillä ei ole aikaa, osa varmaan luuli, että yritin myydä jotakin ja karttoivatkin minut kaukaa, mutta onneksi oli niitäkin, jotka suostuivat oikein mielellään nopeaan gallupiin. Lopulta päästiin editointivaiheeseen, joka oli hauskaa, mutta tarkkaa touhua.

Olemme päässeet tutustumaan vähän eri paikkoihin täällä Ylellä. Yksi hienoimmista kokemuksista oli, kun viime viikolla pääsimme käymäään Ylen linkkitornissa. Maisemat olivat hienoja ja oli hauskaa katsella pienen pieniä ihmisiä, jotka kiireisesti kävelivät kadulla. Päivä oli aika pilvinen, joten Viroon asti emme nyt nähneet, mutta Vantaalle asti näkyvyys oli ainakin todella hyvä. :DD"

Iiris Karhama työskentelee kesäkuun ajan Ylen siistinä kesäduunarina Yle Puheella.


”Tähän hommaan on jo ruvennut vakiintumaan. On siis tullut kaikkia tapoja työntekoon, ihan aamurutiineista alkaen. Työaikamme on nyt puolivälissä, joka tarkoittaa, että tämä on jo pian ohi. Vaikka onkin mukavaa päästä kesälomailemaan, on työntekokin Ylellä ollut mahtavaa. Me ollaan päästy näkemään kaikenlaista. Tänään käytiin uutistoimituksessa ja viimeviikolla esimerkiksi linkkitornissa! Linkkitorni oli todella hieno. Näin kotinitaloni katon.

Hommat ovat jatkuneet tuttuun tapaan gallupien ja editointien kanssa, mutta nyt mukaan on tullut isompaa keikkaa. Teemme n. 10 min mittaiset kesäohjelmat! Kääntäkää kuulolle. Jos nyt kaikki menee ihan putkeen. Yksi asia, joka on mieluisaa joukkoviestinnällisellä alalla on se, että on aina asioiden ja uutisten äärellä. Ei sitä aina himassa tulisi luettua montaa tuntia putkeen uutisivustoja!”

Kaarlo Kulmanen työskentelee kesäkuun ajan Ylen siistinä kesäduunarina Yle Puheella.


”Juuh elikkäs unelmani eläminen on jatkunut erittäin mukavasti. Viimeisen viikon vietin Ylex Iltapäivän seurassa. Sain muun muassa soitella maakuntalehtien päätoimittajille ja tilailla heiltä heinäkuuksi lehtiä ilmaisiksi. Se meni yllättävän hyvin, kukaan ei torjunut tarjousta tai alkanut uhkailla minua. Ilmeisesti olen luonnollinen puhelinmyyjä!

Viime viikon tuskallisin duuni oli ehdottomasti Artistiraamatun Provinssiin kerääminen, mutta onneksi teimme sitä yhdessä Juhon kanssa. Artistiraamattu on siis törkeän kokoinen lista kaikista Provinssiin tulevista esiintyjistä. Siihen piti listata juoruja yms. päivänpolttavaa tietoa artisteista. Tuskallista se oli pitkäveteisyyden takia, mutta en ala valittamaan, koska ilmapiiri on edelleen niiin mahtavaa täällä toimituksessa!

Olihan linkkitornissakin ihan tyylikästä käydä kattelemassa! (:

Ensi viikko tulee menemään Ylex-aamun seurassa eli tulen nauttimaan kuuden herätyksistä joka aamu. Ei kipuu ei hyötyy vai miten se menikään. Ei haittaa, koska saan hengailla studiossa Ilen ja Matin (<3) kanssa. Tulee mahtava viikko!”

Konsta Kivistö työskentelee kesäkuun ajan Ylen siistinä kesäduunarina YleX:llä.


”Toinen viikko on nyt takana, ja olemme tehneet paljon muuttohommia. Työpäivät menevät nopeaa vauhtia ja töitä on jäljellä enää kaksi viikkoa. Eilen kävimme vierailemassa linkkitornissa ja näkymä oli päätähuimaava. Linkkitorni on yksi Suomen korkeimmista rakennuksista ja meitä molempia kauhistutti ajatus niin korkealle nousemisesta. Korkeanpaikankammo kuitenkin voitettiin ja pääsimme nauttimaan hienosta näköalasta.

Kahden viikon aikana on tultu pakattua ja purettua niin paljon tavaraa, ettei enää osaa antaa tarkkaa lukua tehdyistä ja puretuista laatikoista. Meillä molemmilla on paljon yhteistä ja rennossa työympäristössä on mukava tehdä töitä. Työ ei ole kuitenkaan ollut näiden kahden viikon aikana niin tylsää kuin miltä se kuulostaa, sillä työmme ei ole niin raskasta kuin mitä aluksi luulimme. Painavien laatikoiden kantamisen sijaan olemme päässeet tekemään enemmän tarkkuutta vaativia ja samalla mielenkiintoisempia hommia.”

Krista Määttä ja Fatima Salah työskentelevät kesäkuun ajan Ylen siisteinä kesäduunareina Yle Armissa.

0 kommenttia

Ylen siisti kesäduuni

Tässä blogissa 16–17-vuotiaat nuoret kertovat kesäkuisista työpäivistään Ylellä.

Blogiarkisto