Ke 06.06.2012 @ 12:37Riikka Ilmonen, Joonas Mustonen

Ylen uutiset ja kulttuuri Siistien silmin

"Kesäduunilainen uutisten kuvahallinnassa

Oikein lämmin ja koivuntuoksuinen tervehdys Sinulle, arvoisa Lukija. Olen Joonas Mustonen, seitsemäntoistakesäinen tuolta Järvenpäästä ja toimin siis YLE:n siistissä kesäduunissa, vuosimallia 2012. Minut on nimetty hienolla nimellä projektityöntekijäksi, ja toimin uutispuolella. Kerronpa hiukan ensimmäisestä varsinaisesta työpäivästä talossa.

Eli meidät kaikki kesäduunilaiset jaettiin melko nätisti ympäri tätä hulppeaa pytinkiä, muutama kesäduunilainen osastoa kohden. Itselläni kävi (vastoin normaalia tuuriani) erityisen hyvin, sillä pääsin juuri uutispuolelle, minne olin toivonutkin. Näissä osastoissa meille jaettiin "päätoimenkuvat"; päätehtävät, joita meidän tulisi tehdä tämän työkuukauden aikana. Minulle suotiin projektityöntekijän pesti. Nimi on ehkä liioitellunkin ammattimainen, mutta en anna sen häiritä. Käytännössä tehtäviini kuluvan kuukauden aikana tulee kuulumaan erinäisiä projekteja; tällöin tulen toimimaan vähän joka hommassa uutisten puolella. Osuvasti tehtäviäni kuvattiin, että olen henkilö, jolle saa "nakittaa". Tavallaan olen siis sellainen yleismies, joka säätää vähän jokaista juoksevaa ja pientä asiaa, mitä kulloinkin eteen tulee. Minulle tämä tarkoittaa sitä, että saan tutustua mahdollisimman monipuolisesti uutisten tekoon - juuri nini kuin olin salaa haaveissani toivonutkin.

Ensimmäisenä varsinaisena työpäivänäni toimin kuvanhallinnan toimittajien alaisena, lähiesimiehinäni Erkki ja Tarmo. Koska aiempaa kokemusta kuvanhallinnasta minulla ei tietenkään ollut, sain alkuun yleispätevän perehdytyksen kuvanhallinnan osuudesta uutisiin ja sitten käytännöllisempää, kevyttä koulutusta päivän duunista. Itse en todellakaan ole mikään ATK-insinööri, hyvä jos sähköpostin ja Googlen saan toimimaan. Työslangisanojen lennellessä alussa jouduin olemaan tarkkana, mutta loppujen lopuksi kaikki oleellinen selvitettiin perin pohjaisesti.

Perehdytysten jälkeen pääsin hiljalleen itsekin sorvin ääreen. Tehtävänäni oli selata edellisen päivän kuvausmateriaalia (elävää kuvaa, jota kameramiehet kentältä olivat ottaneet) ja karsia sieltä pois sellainen materiaali, jota ei tarvita. Jäljelle jäänyt hyvä materiaali tuli editoida aiheittain yhteen ja arkistoida asianmukaisesti eteenpäin. Tietokonehommia kaikki, perehdytysten jälkeen oikein helppoja ja nähtävästi oli niistä ihan hyötyäkin. Kuusituntia sujui ihan mallikkaasti.

Työyhteisö on mukava, päivät lyhyitä, tehtävät mielenkiintoisia ja opitut taidot hyödyllisiä. Ainoa negatiivinen puoli on rakennuksen sekavuus. Itse onnettomana suunnistajana jouduin pitkään miettimään, kuinka sinne toimipisteelle oikein tuolta aulasta pääsikään. En kuitenkaan eksynyt, mutta mainitsen näin varoituksen sanana tuleville kesäduunilaisille: olkaa siinä vaiheessa tarkkana, kun rakennusta kierretään yhdessä. Summa summarum, tämän päivän perusteella minulla on erittäin positiiviset odotukset loppukuukaudesta."

Joonas Mustonen on kesäkuun ajan Ylen siistinä kesäduunarina Ylen Uutisissa. 

 

"5.6.2012

Ensimmäinen päivä oli jännittävä. Kokoonnuimme infotilaisuuteen, jossa vetäjämme Ulla Ervo kertoi meille käytännön asioita Ylellä työskentelystä. Ylen toimitusjohtaja Lauri Kivinen kävi myös toivottamassa meidät tervetulleiksi. Infotilaisuuden jälkeen omien osastojemme yhteyshenkilöt tulivat hakemaan meidät ja hajaannuimme ympäri Ylen toimitiloja. Kaikki Ylen Siistit kesäduunarit vaikuttavat todella hyviltä tyypeiltä ja odotan innolla yhteisiä aktiviteettejamme, jolloin pääsemme tutustumaan toisiimme paremmin.

Olen töissä Ylen Radio 1 Kultakuume ohjelmassa, joka on kulttuurin ajankohtaisohjelma. Olen todella tyytyväinen työpaikkaani. Työtoverini ovat kannustavia ja mukavia. Olen alkanut jo pikkuhiljaa oppimaan ohjelmien käyttöä ja rakennuksissa liikkumista. Uskon että tulevista viikoista tulee todella ikimuistoisia. Huomenna pääsen ensimmäistä kertaa seuraamaan oman lähetyksemme tekemistä käytännössä. Siitä tulee siistiä!"

 Riikka Ilmonen on kesäkuun ajan Ylen siistinä kesäduunarina Ylen Kulttuurissa.

 

0 kommenttia

Ylen siisti kesäduuni

Tässä blogissa 16–17-vuotiaat nuoret kertovat kesäkuisista työpäivistään Ylellä.

Blogiarkisto