To 24.06.2010 @ 13:05Sofia Huttunen

Siistiä olla Siisti!

Torstai 24. kesäkuuta (neljästoista työpäivä)

klo 10.32
Pasila, radiotalo

 

Kolme viikkoa on mennyt täällä Ylen Siistissä Kesäduunissa. On ollut… Siistiä!

Kun kuulin keväällä, että pääsisin tänne kesätöihin, olin aivan innoissani. Tosi mahtavaa!
Sain tietää, että tulen työskentelemään uutisissa, mutten oikein odottanut työltä mitään kummempaa. Ajattelin, että joutuisin varmaan digitoimaan nauhoja ja keittämään kahvia ja järjestelemään mappeja… Mutta eipä sittenkään! Olen päässyt tekemään ihan aitoa työtä. Minä ja Miika saamme tehdä uutisia Ylen uutisten nettisivuille. Miikaltahan on ilmestynyt kaksi uutista. Omat juttuni eivät vielä tällä viikolla voineet ilmestyä, sillä henkilö, joka ne meille laittaisi nettiin, oli lomalla. Ensi viikolla niiden kuitenkinpitäisi ilmestyä…

Ensimmäisen uutisjuttuni kirjoitusprosessi meni kutakuinkin näin:


1) Mietin juttuaihetta. Mietin ja mietin ja mietin. Sitten jotenkin se tulikin mieleen! Tein taustatyötä internetissä. Suomenkielistä tietoa oli tarjolla todella vähän, joten eikun suomentamaan englanninkielestä.


2) Samaan aikaan yritin keksiä haastateltavia. Se olikin yllättävän hankalaa, sillä koko homma oli niin uusi juttu suomessa, että melkein kaikki joille kerroin aiheesta olivat vain ” Siis teet mistä?” tai ”Mikä adföaökf?!” kukaan ei oikein tiennyt mistä oli kyse. Lähettelin paljon sähköposteja erinäisille henkilöille, jotka saattaisivat ehkä tietää uutisaiheestani jotain.


3) Kun olin saanut kaiken mahdollisen tiedon netistä mitä löytää saattoi, minun piti vain odottaa, jospa joku vastaisi sähköpostiviesteihin. Haastateltava sitten löytyi ja niinpä sovin hänen kanssaan puhelinhaastattelun.


4) Okei, pakko myöntää, minua jännitti puhelinhaastattelun teko. Olisin mieluummin tehnyt sen ihan ”livenä”, mutta haastateltava ei asunut ihan lähellä jotenka… Tarkoituksena oli nauhoittaa puhelu.


5) No, tekniikkaan ei voi koskaan luottaa. En saanut haastattelua tallennettua, ja siihen menikin sitten kokonainen päivä kun varmaan kymmenen eri työntekijää yritti saada sen jotenkin talteen ennen kuin se katoaisi kokonaan. Loppuen lopuksi se saatiin tallennettua. Kun sitten tulin seuraavana päivänä töihin en saanut sitä avattua. Ja siis kyseessä ei ollut mikään pikkujuttu ettenkö osaisi avata tai jotain, vaan se johtui jostain tunnusongelmista tai jotain…


6) Taas pyysin apua ja soittelin tekniikantietäjille, ja loppuen lopuksi menin radiouutisiin suoran lähetyksen aikaan kuuntelemaan sitä puhelinhaastattelua uutispäällikön tietokoneelle… (Kun kyllästyin tappelemaan oman koneeni kanssa, ja siellä oli apua tarjolla…) Oli kyllä ihan mielenkiintoista päästä seuraamaan radiouutislähetyksen kulua. Kauheasti kaikkia nappuloita siinä äänipöydässä!


7) Sitten siihen kirjoitusprosessiin mistä minun piti aluksi kirjoittaa… Pari päivää meni itse kirjoittamiseen ja muokkaamiseen. Meidän ihana tutorimme Ilona myös auttoi ja neuvoi. Siitä ”lopullisesta” versiosta poistettiin pari lausetta ja vaihdettiin hieman paikkoja ja sittenpä se valmistui! :) Vielä maanantaina jutun vielä katsoo nettiuutishenkilö ja sitten toivottavasti julkaistaan.

(Osasinpas taas selittää kovin selkeästi :D )

Mutta kuitenkin, on ollut tosi siistiä! Ollaan päästy juttukeikoille mukaan, vierailtu Summerissa (oli muuten tosi hauska reissu, aika rankkaa työntekoa oli kun päästiin vaan sumopainimaan :D ), ensi viikolla mennään katsomaan minkälaisia paikkoja on YleX ja X3M. Radiotornivierailu oli myös mahtava!

Täällä Ylen kesäduunissa on oikeasti ollut tosi kivaa, välillä on tietysti tullut tylsiä hetkiä (esim. kun odotin niitä vastauksia sähköpostiviesteihin…). Voisin kuitenkin viettää täällä pidempääkin! Enään yksi viikko jäljellä… Pitäisi vielä tehdä toinenkin uutisjuttu, mutta enköhän saa sitä valmiiksi.


Töissä on ollut myös tosi rentoa ja mukavaa, ruoka on hyvää (pakko mainita taas miljoonannen kerran tässä blogissa) joskin eihän se olekaan ilmaista, mutta saa ainakin rahoille hyvää vastinetta!

Loppuen lopuksi en osaa lopettaa blogikirjoitusta mitenkään järkevästi joten lopetankin jotenkin tähän.

Ainiin,
HYVÄÄ JUHANNUSTA!

 

Sofia Huttunen on kesäkuun ajan YLEn Siistinä Kesäduunarina YLE Uutisissa.

3 kommenttia

Hyvin kuvattu prosessi uutisen teon helpoudesta/vaikeudesta.

Kivasti kuvattu, Sofia.
Jatka samaan tyyliin.

Oletteko Miikan kanssa sukua?

Anonyymi kirjoitti:

Kivasti kuvattu, Sofia.
Jatka samaan tyyliin.

Oletteko Miikan kanssa sukua?

Kiitos ja ei olla sukua! :D

Ylen siisti kesäduuni

Tässä blogissa 16–17-vuotiaat nuoret kertovat kesäkuisista työpäivistään Ylellä.

Blogiarkisto