Ke 10.06.2009 @ 14:46Vilma Nihti

Palmuöljyjä ja ranskanperunoita

Perjantaina 5.6.2009

Tänään olin aamupäivän YleX:n toimittajan Adan mukana juttukeikalla. Aiheena oli palmuöljy elintarvikkeissa ja kulutuksessa. Juuri palmuöljyn käyttö elintarvikkeissa ja kulutustavaroissa on suuri uhka sademetsille, koska öljyn saamiseksi sademetsiä hakataan valtavasti. Suurimmat tuottajamaat löytyvät Kaakkois-Aasian sademetsien läheltä, kärkisijoilla muun muassa Indonesia.

Pääsin Adan mukaan haastattelemaan ensin Keskon edustajaa aivan Helsingin keskustaan ja sen jälkeen matkamme jatkui kohti Viikkiä tapaamaan ProFoodin edustajaa. Seurasin kun Ada haastatteli yritysten edustajia palmuöljyn käytöstä, sen ekologisuudesta ja miten yritykset ovat huomioineet ympäristökysymykset. Molempien haastattelujen jälkeen saimme mukaamme kylmälaukullisen jäisiä pakasteranskalaisia! Tutkaillessamme kassien sisältöä, löysimme monenlaisia ja erimakuisia ranskanperunoita. Nyt riittää YleX:n toimituksessa välipalaa pariksi päiväksi ;)

Suurin osa palmuöljystä tulee tänne meille Eurooppaan. Myös huonekaluissa ja joissakin saippuoissa on käytetty sademetsien tuhoutumista tuntuvasti edistävää öljyä.
Kaiken palmuöljyn käyttö ei ole yhtä tuhoavaa. Jotkut yritykset käyttävät vastuullisesti tuotettua palmuöljyä. RSPO:ksi (Rountable on Sustainable Palm Oil) kutsutaan palmuöljyerää, joka on sertifioitu ja tukee kestävää kehitystä paremmin kuin tavallinen palmuöljy. Mutta miksei sen käyttöä voisi kokonaan lopettaa ja siirtyä johonkin toiseen, ympäristöystävällisempään vaihtoehtoon? Ehkäpä yhtenä syynä on varsinkin näinä päivinä ratkaisevat hintakysymykset? Mikä on edullista ja takaa parhaan tuloksen yritykselle?

Jutun palmuöljystä kuulet YleX:ltä ensi viikon torstaina.

 

Vilma Nihti on kesäkuun ajan YLEn SIISTInä kesäduunarina YLE Radio 1:ssä.
 

0 kommenttia

Ylen siisti kesäduuni

Tässä blogissa 16–17-vuotiaat nuoret kertovat kesäkuisista työpäivistään Ylellä.

Blogiarkisto