Ti 29.06.2010 @ 14:04Ruusu-Maaria Muta

Puoliksi Yle Radio 1:llä, puoliksi Yle Kulttuurissa

Viimeinen viikko alkoi eilen ja jäljellä on enää kaksi kokonaista työpäivää. Kuukausi tuntuu kuluneen uskomattoman nopeasti, varsinkin kun minut on "jaettu kahtia" Yle radio1:selle ja Yle Kulttuurille. On ollut mielenkiintoista olla kahdella eri osastolla, sillä se on mahdollistanut minulle hyvin monipuolisen kesätyön. Huono puoli on se, että saan olla kummassakin paikassa vähemmän kuin mitä muut kesätyöntekijät omalla osastollaan. "Jakautumiseni" on kuitenkin ollut toimiva ratkaisu.

Yle:llä työskentely on ollut erittäin opettavaista ja mielekästä! Yle radio 1:n puolella olen saanut esimerkiksi seurata kuuluttajan työtä sekä radiokuunnelman tekoa. Kyseistä radiokanavaa olen kuullut lapsuudestani asti aina automatkoilla ja onkin ollut hurjaa nähdä tutut kuuluttajan äänet kasvoina. Kuunnelmaa, jota kävin seuraamassa, toteutettiin nuorten näyttelijöiden voimin, joten heidän äänensä eivät olleet ennestään tutut. Oli kuitenkin hienoa huomata kuinka pelkällä äänellä pystyy luomaan vahvoja mielikuvia. Myös näyttelemisen haastavuus tuli esille, kun näyttelijöiden täytyi pystyä välittämään sanoma ja tunnelmat pelkän äänen avulla.

Sama sanoman ja tunnelmien välittämisen haastavuus tuli esille, kun pääsin itse tekemään puffeja Yle radio 1:n teemaan "Karjalainen heinäkuu" liittyen. Hämmästyttävintä oli se kuinka yhdenkin sanan pystyi sanomaan niin monella eri tavalla. "Arkisto", "Arkisto", "Arkisto". Karjalaiseen heinäkuuhun liittyen olen myös tutustunut esimerkiksi siihen millaisia Karjalan kartta ja kunnat jotakuinkin olivat 1930-luvulla. Muutoin olen työkseni muun muassa digitoinut musiikkia, koonnut yhteystietoja sekä kuunnellut radio-ohjelmia ja kirjoittanut niistä palautetta. Jokaisen pienenkin tehtävän kohdalla olen kokenut oppivani jotain!

Yle Kulttuurin, eli Kulttuurin osaamiskeskuksen puolella, olen ollut mukana haastattelutilanteissa, aamukokouksissa, muokkaamassa kulttuuriuutista internetmuotoon, lukenut kirjanäytteen Kultakuumetta varten sekä seurannut Kulttuuriuutisten ja Kultakuumeen suoraa lähetystä. Kaiken muun tekemisen rauhoittuessa olen kuunnellut radio mafian 1990-luvulta peräisin olevia "Timanttein jäljillä"-ohjelmia ja kirjannut ylös jokaisesta ohjelmasta tärkeimmät tiedot arkistointia varten.

Tätä kaikkea on enää alle viikko jäljellä. En voi sanoa kuin, että työnteko on ollut erittäin monipuolista ja kiinnostavaa. Paras (ja tähän mennessä kylläkin ainoa) kesätyöpaikka missä olen ollut! Haikein mielin tulen jättämään työpaikkani, vaikka osa minusta iloitseekin päästessään nauttimaan hyvistä lomakeleistä!

Hyvää kesää kaikille!
Ruusu

 

Ruusu-Maaria Muta on kesäkuun ajan YLEn Siistinä Kesäduunarina YLE Radio1:ssä ja YLE Kulttuurissa.

0 kommenttia

Ylen siisti kesäduuni

Tässä blogissa 16–17-vuotiaat nuoret kertovat kesäkuisista työpäivistään Ylellä.

Blogiarkisto