Kolme tapaa järjestää verkko-opppimistilanne real time webissä
Verkko-opetuksessa alkaa olla useita vaihtoehtoja koota ihmiset yhtaikaa verkossa yhteen sieltä, missä he fyysisesti ovatkin. Olen itse ollut mukana järjestämässä ja esiintymässä kolmenlaisissa verkko-oppimistilanteissa: Adobe Connect Pro -webinaarisovelluksella, Second Life -virtuaalimaailmassa ja videovälitteisessä tilanteessa. Alla esimerkkejä kustakin.
Avatarina virtuaalimaailmassa
Juhana Mykrä kertoi helmikuussa pidetyssä Machinima-seminaarissa, miten hän järjestää Helsingin Työväenopiston verkko-oppimistilanteita ja taltioi niitä machinima-videoklipeiksi nettiin myöhemmin katsottavaksi. Mykrän osuus alkaa noin ajassa 50 minuuttia, oheisesta ikkunasta pääset lähelle.
- Mykrän ohje Second Life -tapahtuman järjestämiseen
- Sula Pinta -ohjelman jakso #14: Virtuaaliympäristöt opetuksessa
Verkkoneuvottelussa Adobe Connect Prossa
Kari A. Hintikka ja Anne Rongas järjestivät hiljattain ELMA-seminaarin tulevaisuuden oppismisesta. Seminaarin puhujat ja osallistujat liittyivät seuraan Adobe Connect pro -työkalun avulla seminaarin järjestäjiltä saatua linkkiä klikaten.
Webinaarimaisen verkko-osallistumisen voi myös yhdistää tilanteeseen, jossa osa osallistujista on paikan päällä. Näin tekee Otavan Opisto, joka on vakiinnuttanut Otavan historiallisen kansanopistomiljöön ja modernin e-oppimisen teknologian yhdistävän työpajaformaatin.
- Työpajat Otavan opistossa
- Otavan opiston Adobe Connect Pro -ohje (video)
- Ville Venäläinen kertoo, miten järjestelyt toimivat (video)
Videolähetyksessä ja taustakanavalla
YLE Uudet palvelut on viimeisen puolen vuoden aikana tuottanut tai taltioitunut kymmenkunta yhteistyökumppanien kera järjestettyä seminaaritilaisuutta YLE Areenaan. IRL-seminaarin videostreamaus ja nettikeskustelu taustakanavalla ovat tuntuneet varsin toimivalta yhdistelmältä niin paikalla olijoiden kuin nettiosallistujienkin näkökulmasta. Qaikun seminaarikannu on ollut useimmin käytetty taustakanava.
Millaisista verkko-oppimistilanteista itse pidät eniten? Olisiko vielä muita lajityyppejä listan jatkoksi?
3 kommenttia
Ke 31.03.2010 @ 14:59
Koska Yle lakkaa rikkomasta voimassa olevaa lakia ja saattaa Areenan videot jokaisen saataville yhtäläisin ehdoin?
Laki Yleisradio Oy:stä: 7 § Julkinen palvelu
Yhtiön tehtävänä on tuoda täyden palvelun televisio- ja radio-ohjelmisto siihen liittyvine oheis- ja lisäpalveluineen jokaisen saataville yhtäläisin ehdoin.
Areenan vaatimus Flash Playerin käytöstä sisällön katsomiseen ei ole yhtäläisin ehdoin. Kun minä klikkaan 'Asenna!' nappia, saan vastaukseksi: 'You are trying to install Adobe Flash Player on an unsupported operating system.' Jos käynnistän koneen windowsiin (98) ja yritän katsoa Areenan klippejä, näen noin yhden (1) kuvan sekunnissa, sillä koneeni (700 MHz Celeron) teho ei riitä tehosyöpölle Flash Playerille.
Tuon Machinima-videon MPlayer näyttää sujuvasti latauslinkistä striimattuna. Haku löytää kokonaista 14 kpl ladattavia videoita. Onko se yleläisten mielestä tasapuolista kohtelua ja "yhtäläisin ehdoin"?
Kuten nuo 14 videota osoittavat, olisi kuitenkin perin helppoa järjestää videot katsottavaksi käyttäjän valitsemalla vapaan lähdekoodin soittimella. Mitään teknistä estettä sille ei ole, mutta lain asettama velvoite palvelun järjestämiseen "jokaisen saataville yhtäläisin ehdoin" on.
P.S.
Osa noista neljästätoista videosta on väärällä kuvasuhteella 16:9, pitäisi olla 4:3.
To 01.04.2010 @ 09:17
Areenan striimausformaateista olen laittanut palautetta YLE Areenaan ensimmäisen kerran 21.04.2009 (Areena-betasta), huonoin tuloksin kuten jokainen voi todeta. Parastaan yleläiset eivät ole tehneet missään vaiheessa, vaan päinvastoin ovat rakentaneet keinotekoisia esteitä palvelun käytölle. Aion jatkaa palautteen antamista aiheesta sopiviaksi katsomissani yhteyksissä, kunnes palvelu on jokaisen saatavilla yhtäläisin ehdoin.