Ti 30.05.2006 @ 21:31admin

Onko kokemuksia radion suoratoistokuuntelusta pda:lla tai vastaavalla?

Chicago Tribunella oli tänään pieni juttu siitä, miten nettiradioiden ystävä voi kuunnella kanaviaan suoratoistona, jos hankkii pelit ja vehkeet (PDA, tai uutuuspuhelimet kuten N91) ja löytää oikeat langattoman laajakaistan kuuluvuusalueet (Chicago Tribune: Radio on the go (via RAIN).

Ilmaisia laajakaista-alueita löytyy Helsingistä esimerkiksi Espan puistosta, Kymppikirjastosta kirjastokorttia vastaan ja yhä useammasta kahvilasta ja ostoskeskuksesta.

Uudesta Radiosoittimesta on myös kevytversio, joka on tarkoitettu käytettäväksi juuri vaikka kahvilan laajakaistayhteyden päässä. Kevytversion sisältö on sama kuin täyden graafisen soittimen, mutta ulkoasua ja toiminnallisuuksia on karsittu. Toteutus on myös mahdollisimman esteetön, joten jos tuttavapiirissänne on esim. ruudunlukijaa käyttävä näkövammainen, vinkatkaa hänelle osoite http://www.yle.fi/radiosoitin/lite.php?.

Onko tämän blogin lukijoiden joukossa langattomasti streamaavia nettiradion kuuntelijoita? Olisipa mukava kuunnella kommenttejanne ja kokemuksianne käyttämistänne palveluista ja myös tuosta YLEn radiosoittimesta.

3 kommenttia

Noh, pistetääs kommenttia nyt kun olen tuota käyttänyt enemmän.

Hmm, jonkun verran olen kuunnellut streameja N770-laitteella (enimmäkseen mp3, mutta myös realmedia). Sen äänentoisto riittää ihan hyvin puheohjelmiin ja varmaan kuuntelisin sillä enemmänkin, jollei olisi yleensä aina läppäriä mukana meitsin käyttämien wlan verkkojen alueella. Oikeastaan kuuntelen enemmän langattomasti tiedostoja/streameja kuin mitä lataan podcasteja offlinekuuntelua varten tms. , tosin yleensä läppärillä.

Radiosoittiminen ison version siisti puoli on mahdollisuus kasata riittävän paljon ohjelmaa kerralla soitettavaksi ja jättää soitto pyörimään taustalle tunniksi pariksi tms. Yksittäisiä alle 10minuutin clippejä on aika turhauttavaa kuunnella muutamia lukuunottamaa, kun hommaa ei voi automatisoida vaan siihen pitää kiiniittää huomiota. Tämä taitaa olla minun kannaltani lite version (samoin kuin yksittäisten mp3-tiedostojen klikkailun) suurin miinus verrattuna isoon versioon.

Toimisikohan tuossa Lite versiossa mahdollisuus clippien kokoamiseen ensin realin playlisteiksi, jotka sitten avattaisiin mobiililaitteen soittimeen itse clippien sijaan?

Sitten kiva feature olisi isossa versiossa olla clippien tietojen yhteydessä linkki jolla siihen voisi suoraan viitata.

Itse käytän "soittopelinä" Nokia E60:ta ja olen joutunut huomaamaan sen realplayerin kovin epävarmaksi riippuen käytettävän verkon ominaisuuksista. Eipä ole kyllä kehumista mp3-soitinohjelmassakaan, mutta se ei varsinaisesti ole tässä se pointti...

Käytännössä täkäläisten operaattoreiden muut kuin kiinteähintaiset 3G-datapalvelut ovat sen verran arvokkaita, ettei streamien kuuntelu juuri tule kyseeseen. Datakäytön pitäisi olla melko jatkuvaa jotta kiinteiden hankkiminen kannattaisi, osalla operaattoreita nekin ovat varsin arvokkaita. Toisin sanoen matkapuhelinverkko ei ole kovin varteenotettava radionkorvike. Tämä on yksi syy joka on minun kohdallani johtanut mp3:n suosimiseen. Ladataan kerralla WLANista tai tietokoneen kautta ja kuunnellaan sitten kaikessa rauhassa.

Toinen seikka on pitkien ohjelmien kuuntelu pätkissä. Tiedostoa on helppo selata, mutta stream-playerit matkapuhelimissa ovat näiltä osin todella puutteellisia.

Lisäksi verkko-ongelmat aiheuttavat katkoksia ja jopa soiton kokonaan keskeytymisen streamien kanssa. Koska minun radionkuunteluni on hyvin asiaohjelmapainotteista, se ei toimi "taustamusiikkina" ja edellyttää sitä, ettei kuuntelu ole kovin paikkasidonnaista. Siksi esim. Espan puisto voisi olla hyvä paikka ladata ykkösaamu mukaan kuunneltavaksi, mutta en oikein viitsisi jäädä kolmeksi vartiksi puistoon notkumaan jotta saisin sen kuunneltua loppuun.

Minusta tuntuu yhä enemmän siltä, että streamien ainoa varsinainen etu on tekijänoikeuksien haltijoiden helpompi suostuttelu verkkojakeluun, vaikka eihän jonkun realaudio-streamin tallentaminen tiedostoksi oikeasti kovin haastavaa ole. Streamit toimivat hienosti nopeiden, varmojen ja kiinteähintaisten verkkojen kanssa, mutta todella mobiilien laitteiden kanssa ollaan kyllä tiedostojen kanssa vahvemmilla. Ainakin toistaiseksi, nykyisessä laite- ja verkkoympäristössä.

Itse radiosoitin on parantunut huomattavasti. Oikein hyvää jatkoa sille toivotan ja se kyllä vastaa minunkin tarpeisiini tietokonekäytössä.

Mika

Zache, Mika, kiitos kommenteista. Kehitysvinkit pannaan mietintään korvan taakse ja Mika, samaa mieltä kanssasi streaming - kuuntelun mielekkyydestä nykyisillä datasiirtomaksurakenteilla ja läikittäisillä langattoman laajakaistan kuuluvuusalueilla. Naapureissahan on kampanjaluonteisesti tarjottu <a href="http://blogit.yle.fi/missa_viipyvat_3g_datasiirtotarjoukset">ilmaista datasiirtoa julkisen palvelun sisällöille</A> - kuka tietää, ehkä täkäläiset operaattorit joskus keksivät pitää sellaista hyvänä kokeiluideana. Mutta pitkällä tähtäimellä tietenkin täytyy löytyä järkevät liiketoimintamallit, joissa kaikki voittavat - niin operaattorit, sisällöntarjoajat kuin asiakkaat eli yleisökin.

Aalto

  • Ylen Toimintaympäristön ja sosiaalisen median päällikkö Tuija Aalto kirjoittaa blogissaan median toimintaympäristöön ja tulevaisuuteen liittyvistä asioista. Muualla webissä:  Google+, Slideshare, Twitter, Facebook, LinkedIn.

Blogiarkisto

2011

lokakuu

syyskuu

elokuu

heinäkuu

kesäkuu

toukokuu

huhtikuu

maaliskuu

helmikuu

tammikuu

2010

joulukuu

marraskuu

lokakuu

syyskuu

elokuu

toukokuu

huhtikuu

maaliskuu

helmikuu

tammikuu

2009

joulukuu

marraskuu

lokakuu

syyskuu

elokuu

kesäkuu

toukokuu

huhtikuu

maaliskuu

helmikuu

tammikuu

2007

elokuu

heinäkuu

kesäkuu

toukokuu

huhtikuu

maaliskuu

helmikuu

tammikuu

2006

joulukuu

marraskuu

lokakuu

syyskuu

elokuu

heinäkuu

kesäkuu

toukokuu

huhtikuu

maaliskuu

helmikuu

tammikuu

2005

joulukuu

marraskuu

lokakuu

syyskuu