Mitä kuuluu radiolle?
3 kommenttia
Pe 11.12.2009 @ 15:31
Vuonna 2019 nettiradioiden striimit soivat aivan varmasti taskussa. Mikäli iPhonet tms. kehittyneemmät puhelimet lisääntyvät nykyistä vauhtia, on tämä totta jo muutaman vuoden päästä.
Markkinat pitävät huolta myös siitä, että nettiradiot soivat tulevaisuudessa myös autoissa. Onko autovastaanotin jonkinlainen perinteisen oloinen mokkulaan kytketty autoradio vai korvautuuko perinteinen autoradio kannettavalla "monikäyttöisellä nettiradiokännyllä"?
Nettiradiot alkavat soida kodeissa enemmän, kunhan suoraan laajakaistaan kytkettävien laitteiden (Noxon ja Tangent -laitteet) hinnat putoavat alle 100 euroon. Se mökkiradiokin korvautuu "nettiradiokännyllä" varmasti ennen vuotta 2019.
Globaalin nettiradiotarjonnan saapuminen kännyyn, autoon tai kodin arkiaskareisiin merkitsee nykyisen radiokilpailun huomattavaa kiristymistä. Musiikki kuunnellaan sieltä missä se parhaiten soi. Pääasiassa ulkomaisia artisteja soittavat jukeboksiradiot (mm. Metro FM ja Groove FM) ovat varmasti vaikeuksissa.
Onko radion tulevaisuus netissä ja mobiilissa? Radio Nova ja NRJ on jo laajentunut moniksi nettiradiokanaviksi. Radio Novalla on livestriimin lisäksi neljä musiikkikanavaa. Radio NRJ soi jo kymmenen kanavan voimalla. NRJ on juuri avannut nettiradiopalvelunsa iPhone/iTouch-laitteille ja on näin askeleen lähempänä nettiradiokännyköiden aikakautta.
Toivoisin myös, että tulevaisuudessa syntyisi pieniä kaupunginosien, yhdistysten, koulujen tms. yhteisöjen nettiradioita, jotka yhdistäisivät ihmisiä tapahtumaradioinneilla tms. paikallisella ohjelmatarjonnalla.
Mielenkiintoisia aikoja elämme. Joku nettiradioissa viehättää. Marraskuussa nettiradiosivuillani, http://www.makela.info/nettiradiot/ vierailtiin lähes 45 000 kertaa ja näin joulukuussa kävijämäärät vain kasvavat.
Ma 18.01.2010 @ 19:34
Radion merkittävin muutos seuraavan 10 vuoden aikana lienee nettiradiokuuntelun yleistyminen entisestään. Jo nyt monet kuuntelevat suosikkiradiokanaviaan netin kautta esimerkiksi työpaikoilla. Uskoisin tilanteen mullistuvan entisestään, kun nettiradiokykyiset matkapuhelimet ja mobiililaajakaistaliittymät yleistyvät.
Osaltaan tämä on kiinni myös 3G-verkon laajentumisesta, sillä tällä hetkellä nettiradioiden kuuntelu mobiilisti onnistuu lähinnä taajamissa. Yksi esimerkki radion siirtymisestä nettiin on Radio NRJ:n iPhonelle julkaisema nettiradiosovellus, joka saavutti heti suosion. Nettiradioiden pariin houkuttelee suurempi kanavatarjonta, josta on helpompaa löytää oman maun mukaista ohjelmaa. Lisäksi monen nuoren aikuisen kodista perinteinen radiovastaanotin puuttuu jo kokonaan.
FM-vastaanottimet eivät ole nettiradioista huolimatta jäämässä työttömiksi, sillä esimerkiksi äskettäin markkinoille tulleessa Nokia N900 -mobiilitietokoneessa on nanowattitehoinen FM-lähetin, jolla mm. nettiradion saa kätevästi lähetettyä perinteiseen vastaanottimeen. Näin ei tarvitse olla sidottuna kuulokkeisiin tai kärsiä kännykän sisäänrakennetun kaiuttimen heikosta äänenlaadusta.
FM-radion asema ei ole kuitenkaan horjumassa ihan pian, sillä nettiradiokuuntelu on vielä varsin vieras käsite etenkin vanhemmalle väestölle. Lisäksi se on syrjäseuduilla nopeiden langattomien ja langallisten verkkoyhteyksien ulkopuolella ainoa toimiva radio.
Kaupallisten FM-radioiden toimiluvat ovat pian taas tapetilla, sillä nykyiset luvat ovat voimassa vain ensi vuoden loppuun. Osaltaan toimilupakierros tulee olemaan merkittävä asia radion tulevaisuuden kannaltakin. Jos FM-radioon ei saada tarpeeksi kiinnostavaa sisältöä, sen suosio saattaa alkaa vähitellen hiipua.
Yksi mahdollinen tulevaisuus radiolle on myös satelliittivälitys, joka on käsittääkseni Yhdysvalloissa varsin suosittu välitystapa. Suomessa tosin en ole kenenkään kuulleen tuota ehdottavan. DVB-H:n eli mobiilitelevision kyljessä oleva digiradio taitaa jäädä haaveisiin, vaikka pidin sitä jossain vaiheessa hyvänäkin ehdokkaana FM-radion korvaajaksi. Yksi sen ongelmista on päätelaitteiden vähäinen määrä, vaikka Nokia jossain vaiheessa vakuuttelikin vastaanottimen tulevan useimpiin kännyköihin. Lisäksi verkko kattaa tällä hetkellä varsin pienen alueen.
Monimediaisuus kasvanee jatkossakin. Radiota tehdään entistä enemmän käsi kädessä niin television, netin kuin mahdollisesti muiden uusien välineiden rinnalla.