Suomalaismedian ensimmäiset 22 vuotta verkossa
Tämän vuoden maaliskuussa tuli kuluneeksi 10 vuotta siitä, kun Radiomafian internetsivut verkossa avattiin ja ensimmäinen Yle.fi -etusivu julkaistiin 1995 huhtikuussa. Suomalainen media omaksui World Wide Webin tarjoamat mahdollisuudet kiitettävällä ripeydellä 90-luvun puolivälissä.
Vielä vuosi sitten olin melko lailla sitä mieltä, että mitään uutta ei ole keksitty sitten vuoden 1996. Tämä vuosi on nähnyt blogien ja podcastien esiinmarssin suomalaisellekin nettiareenalle. Välillä väsähtäneeltä tuntuneessa netissä on taas hohtoa.
Olen koonnut pieniä ja isompia suomalaisen median, lähinnä YLEn mutta paikoitellen muidenkin yhtiöiden nettihistorian virstanpylväitä aikajanalle. Olkaapa hyvät ja kertokaa, mitä listasta puuttuu, niin täydennetään. Linkit erilaisiin nettihistoriikkisaitteihin, erityisesti suomenkielisiin sellaisiin, ovat myös erittäin tervetulleita. Päivitän tätä listaa saamieni kommenttien mukaan, ja korjaan asiavirheitä myös avusta kiitollisena. (Ensimmäiset versiot nähtävissä X-Stagella.)
Vuosi
- Radio Finlandilla on sähköpostiosoite rfinland@aol.com jo ennen kuin Suomessa on osoitteita tarjolla. Kanavalla on aol-liittymä ja sinne mennään modeemilla. Nettisivuja ylläpidetään osoitteessa www.radiofinland.org.
1984
- Funet yhdistäää yliopistojen keskustietokoneet toisiinsa.
1985
- Lähes koko Suomen tiedeyhteisö on Funetin verkossa ja sähköpostipalveluiden piirissä, kertoo Internet Society Finlandin Suomen netin historia -kooste
1986
- Ensimmäiset .fi -osoitteet rekisteröidään
1987
- Suomessa on noin 30 .fi -osoitetta
1988
- Funet yhdistää korkeakoulujen paikallisverkot maankattavaksi verkoksi ja Tukholman kautta USA:an. Suomi saa ensimmäisen Internet-yhteytensä ulkomaille, Funetin 64 kilobitin linjan Tukholmaan, joulukuussa 1988
- Jarkko Oikarinen kehittää IRCin (Wikipedia: Irc)
1989
- Yleisin lisenssimalli avoimen lähdekoodin ohjelmistoille, GNU public license, julkaistaan tammikuussa. Linux on yksi tunnetuimmista GPL - projekteista
- Tim Berners-Lee keksii World Wide Webin, jotta tutkijat pystyvät kätevämmin jakamaan dokumentteja toisilleen
1990
- EFF perustetaan puolustamaan sananvapautta verkossa
1991
- Uusia sovelluksia, uusia käyttäjiä verkkoon - TCP/IP, WWW, WAIS, FTP... internetin historiaa aikajanalla kuvaavan sivuston mukaan tästä alkaa "Uusmedian aikakausi"
1992
1993
- Eunet Finland on Suomen ensimmäinen kaupallinen Internetpalvelun tarjoaja. Sitä seuraavat Tele (nykyisin TeliaSonera), Helsingin Puhelin, Clinet, Telia ja muutama muu. Kansallinen Internet-yhdysliikennepiste Ficix perustetaan yhdistämään näitä verkkoja toisiinsa marraskuussa.
- Mosaic 1.0 huhtikuussa
- Hakukone Altavista
1994
- Hobbes Internet Timelinen mukaan ensimmäiset bannerimainokset julkaistaan lokakuussa hotwired.comissa
- Netscape Navigator 1.0 joulukuussa
1995
- Real audio 1.0 huhtikuussa
- Amazon.com -nettikirjakauppa avataan
- Veli-Antti Savolaisen www.nettiradio.fi - (taltioita archive.orgissa) ensimmäinen streamaaja Suomessa
- Linkkihakemisto Yahoo!
- Radiomafian kotisivut www.radiomafia.fi avataan Eunetin palvelimella maaliskuussa. Vanhin säilytetty Lista Top40 -sivu verkossa: Suomen Virallinen Lista Viikko/Week 30/1995 (taltioita Radiomafian sivuista arcive.orgissa)
- TV1:n ohjelma N.Y.T. avaa nettisivut
- Huhtikuussa 1995 julkaistaan ensimmäinen yle.fi - etusivu, kuva Pasilan Isosta Pajasta.
- Radio Kantin www-sivut avataan kesällä. Radiolähetyksen streamausta Kuopiossa kokeillaan 1997 ja se vakiintuu elokuussa 1998.
- Fraunhofer ottaa käyttöön .mp3 -päätteen heinäkuussa
- Internet Explorer 1.0 elokuussa
1996
- CMX konsertoi verkossa
30.5.. - Radio Suomen maakuntaradioista verkkoon ehtivät ensimmäisinä Satakunnan Radio ja Oulu Radio ja Radio Häme (katso "nettinostalgiaa", Radio Hämeen ensimmäinen sivu archive.orgissa).
- Radio Ylen Ykkönen, Radio Suomi ja RSO julkaisevat Internetsivunsa (Ylen
Ykkönen, Radio Suomi ja RSO archive.orgissa) - Suomalaisten netin käyttäjien suosimia Internetsivuja 1996 ovat Radiomafian nettisivujen lisäksi Iltalehti ja City-lehti. Radio City tulee nettiin keväällä 1996. Se tarjoaa satoja kotisivuja arvioivan ja esittelevän Linkkioppaan ja Stadin tapahtumakalenterin. 1996 avaa nettisivunsa myös Kiss FM, jonka erikoisuutena on nuorisovaatemallistoaan esitelleen postimyyntiketjun sähköinen kauppapaikka, radiolähetyksen kuuntelumahdollisuus real audiona ja ”Hotelli Chat”.
- Vuonna 1996 verkkoon ehättää myös MTV3:n nuortenohjelma Jyrki. Ulkomaisista palveluista suomalaisyleisöön vetoaa MTV reaaliaikaisella keskustelumahdollisuudellaan, jossa hyödynnetään ensimmäisten joukossa avataria.
- YLEn ensimmäinen Vaalikone on käytössä EU-vaaleissa 1996. Lue lisää Vaalikoneesta http://www.uta.fi/~tikame/vaalikone.htm,
http://www.yle.fi/yleista/ajank2004_2405.shtml - Radio Finland aloittaa radiolähetyksen streamauksen lokakuussa 1996 satelliittiaudion kautta. Palvelimet sijaitsevat Lontoossa.
- Lokakuussa 1996 verkossa aloittavat myös YLEn teksti-tv ja Radiouutiset, jonka tasatuntiuutiset ovat Internetissä kuunneltavissa.
- Vuodenvaihteessa 1996 - 1997 Pasilan linkkitornissa avataan kauko-ohjattava webbikamera, Helsinki-kamera. YLE Tekniikan tiedotuslehden sivuilla on muutamia otoksia tallessa
1997
- Radio Finland lisää on demand - ohjelmien tarjontaa Internetissä.
- Maailman ensimmäinen massatuotantoon valmistettu flash-muistillinen MP3-soitin, MPman, näkee päivänvalon Koreassa.
1998
- Suomen ensimmäinen digiradio, YLEn Radio Peili aloittaa lähetyksensä lokakuussa. Kanavan internetsivuilla on lähetyksen streamin lisäksi kuuunneltavissa juttuja eri aihepiireistä.
- Risto Johnsonin juontamassa A2000+ -ohjelmassa 1988 käytetään ensimmäisen kerran laajamittaisesti hyväksi Internetin mahdollistamaa vuorovaikutusta. Sähköpostin lisäksi yleisö saa ohjelman aikana lähettää tekstiviestejä. Videopuheluitakin lähetykseen otetaan.
- World Wide Webin keksijä Tim Berners-Lee peräänkuuluttaa jokaiselle yksityistä luovaa tilaa verkkoon CERNissä pitämässään luennossa, kertoo Helsingin Sanomien verkkoliitteen Klik! - arkiston juttu.
- Alunperin akateemisia viittauksia mittaamaan kehitettyyn hakuteknolgiaan perustuva Google -yhtiö perustetaan
1999
- Radiomafia alkaa kuulua Internetissä
- Napster tuo vertaisverkot laajan yleisön tietoisuuteen
2000
- Dotcom-nettikupla puhkeaa.
- IRC-galleria, Mikseri.net ja Habbo Hotel Kultakala.
- Radio Helsinki streamaa verkossa pariviikkoisen projektiradion 1-17.9.2000. Radio Helsinki jatkaa pelkkänä nettiradiona webcasting-toimintaa puoli vuotta, kunnes palaa eetteriin 1.3.2001.
2001
- Kaupalliset nettiradiot Radio Helsinkiä lukuunottamatta hiljenevät netissä Digitoday.fi 19.10.: Nettiradiot keskeyttivät lähetyksensä
- Wikipedia, vapaa tietosanakirja verkossa, perustetaan. Suomenkielinen versio syntyy seuraavana vuonna
2002
- Radio Keski-Suomi streamaa ralliradion ensimmäistä kertaa netissä.
- Janne Jääskeläinen aloittaa weblogin pitämisen ensimmäisten suomalaisten bloggajien joukossa
- YLEn Radioarkiston Kansallinen Äänigalleria avataan syyskuussa
2003
- YLE Arkki - historiaa radionauhoilta - palvelu avataan syyskuussa 2003. YLE Arkin ohjelmisto koostuu Yleisradion radio-, tv-, ja valokuva-arkistojen tuotannosta sekä myöhemmin tehdyistä dokumenteista ja ohjelmasarjoista. Arkki esittää myös televisiokatkelmia 50-, 60- ja 70-luvuilta.
- YLE tarjoaa ensimmäisinä RSS-palveluinaan mm. maakuntaradioiden uutisia
- YLE lopettaa neljän musiikkiradiokanavan - YleX:n, YleQ:n, Radio Finlandin ja Radio Extremin - streamaamisen 31.12.2003, koska esitysoikeuksien laskemisperusteista ei päästä sopimukseen Gramexin kanssa
- Blogit alkavat yleistyä
2004
- Laajakaistaliittymien nopea yleistyminen näkyy Suomen Internetliikenteen kolminkertaistumisena. ”Vuoden 2004 aikana operaattorien välinen Internet
-liikenne on lähes kolminkertaistunut ja on edelleen kasvussa. Suomalaisessa Internet -historiassa ei aiemmin ole koettu vastaavaa kehityskautta”, kirjoittaa Suomen IP-yhdysliikennettä hoitava FICIX ry Internet-sivuillaan julkaistussa tiedotteessa. - Roskaposti ja virukset nousevat puheenaiheeksi uutisissa ja kahvipöydissä
- Harrastelijoiden musiikinjulkaisupaikka Mikseri.net ja Universal Music käynnistävät yhteistyön
- HIIT julkaisee viralliset suomenkieliset Creative Comons - lisenssiehdot
- "Podfather" Adam Curry popularisoi Dave Winerin kehittämän Podcasting -tekniikan koodaamalla mp3-tiedostojen automatisoidun lataamisen mahdollistavan ohjelman
RSS-koodin kylkeen. Audioliitteitä blogeissa oli julkaistu jo aiemmin.
2005
- Suomalaisen Sulake Labsin Habbo Hotel -pelimaailma palkitaan Espanjan parhaana viihdesaittina. Kansainväliset markkinat Briteissä jo 2001 korkannut Sulake työllistää noin 180 ihmistä.
- Podcasting-villitys kuumenee. Teknologiabisnekselle omistattu aikakauslehti Wired julistaa maaliskuun kansijutussaan radion kuolemaa juttukokonaisuudessa "End Of Radio (As we know it)". CBC ja BBC ryhtyvät kokeilemaan radio-ohjelmien tarjoamista automaattisesti ladattavaksi.
- Alex Niemisen sijoitusyhtiö ostaa Sami Köykän harrastuksena perustaman Blogilista.fi-hakemiston.
- YleX-kanava avaa yhteisöpalvelu X-Stagen ja peräänkuuluttaa äänibloggareita
- Ruotsin julkisen palvelun televisioyhtiö SVT avaa Öppet Arkiv -palvelun verkossa. Aluksi kansalaisten katseltavissa on sata tuntia arkistomateriaalia.
- BBC avaa huhtikuussa yhteistyökumppaneiden kanssa Creative Archives -palvelun. 18 kuukauden kokeiluaikana testataan, miten Creative Commons - tyyppinen sisältöjen vapaa jakelu otetaan vastaan Britanniassa.
- YLE aloittaa podcasting - kokeilunsa syyskuussa
- Helsingin sanomien päätoimittaja Reetta Meriläinen alkaa lokakuussa pitää omaa blogia "Lasitalon emäntä"
Muokkaa artikkelia Wikipediassa: Suomalaismedia verkossa