To 24.11.2005 @ 07:17admin

Presidenttiehdokas tunnustautuu digiavuttomaksi

Pitämällä omaa blogia presidenttiehdokkaat tulevat yllättävän lähelle. Etäinen pääministerikin on tavallisen tumpelo matti, kun pitäisi ottaa haltuun digitaalista kodintekniikkaa.

Vanhanen kirjoitti eilen, että tarve atk-talkkareihin kasvaa. Vanhasen mukaan tarvittaisiin "huoltomiehiä", jotka osaavat antaa tietokoneen käytön tukea, asentaa ja päivittää digiboxeja, saada eri vempaimet toimimaan samalla kaukosäätimellä ja muuta sellaista. Presidenttiehdokas on tietoyhteiskuntaneuvoston puheenjohtajana pannut merkille, että digiavun tarve kasvaa tekniikan yleistyessä kotitalouksissa.

Vanhanen kertoo blogissaan ongelmistaan digiboxin kanssa: "Minulla on digiboxin kanssa ongelma, että Ylen kanavilla tekstitys ei näy. Joku sanoi, että laatikko pitää päivittää??? Jep. Tekstit on puuttuneet vuoden eikä se ainakaan itse ole itseään päivittänyt."

Jep jep. YLE käyttää digi-tv:n mahdollistamaa tapaa liittää tekstitys kuvaan valinnaisena elementtinä. Suomeen vain tuodaan kaiken maailman bokseja, jotka eivät tue tätä standardiominaisuutta. Mitäköhän kodinkonekauppiaat sanoisivat siitä, että vaadittaisi, että kaikkiin niihin bokseihin, jotka eivät tue tekstitystä oikealla tavalla, lyötäisiin tarra "viallinen tuote"? Olisi tylsää takapakkia palata menneeseen maailmaan ja polttaa tekstitysteksti itse kuvaan. Digi-TV-infosivulla tekstityksestä ei asiasta näköjään kerrota näin suorin sanoin.

Matti Vanhasen puheenjohtamassa Tietoyhteiskuntaneuvostossa on tiemmä tartuttu journalismin päivillä esille tulleeseen ehdotukseen kotitalousvähennyksen saamisesta kattamaan myös kodin digiapu.

Olisiko siinä ideaa? Työministeriön Kari Niilolan, Mikko Valtakarin ja Ilkka Kuosan keväinen Työpoliittinen raportti "Kysyntälähtöinen työllistäminen ja kotitalousvähennys" (pdf) petaa asiaa sopivasti:

"Kotitalousvähennys on kuitenkin tämän tutkimuksen perusteella osoittautunut työllisyyden hoidon näkökulmasta toimivaksi ja vaikutuksiltaan kasvavaksi järjestelmäksi. Järjestelmää tulisi kuitenkin edelleen kehittää tavalla, joka kasvattaisi remontointipalveluiden ohella myös muiden palveluiden kysyntää. Eräs tapa tähän pääsemiseksi on, että kotitalousvähennysoikeus laajennetaan koskemaan nykyistä useampia palvelumuotoja."

Nykymuodossaan kotitalousvähennys ei vielä taivu digitalkkarin palkan maksuun: "Vähennykseen oikeuttavaa asunnon kunnossapitotyötä ei ole kodin koneiden ja laitteiden asennus, korjaus- ja huoltotyö."

Tutkimuksen mukaan vähennykseen oikeuttavaa kotitaloustyötä on kodin hoito kuten ruuanlaitto, siivous, pyykinpesu, silitys, muu vaatteiden huolto, kaupassa käynti, pihan hoito kuten nurmikon ja pensasaidan leikkaus, piha-alueen auraus sekä muu pihan puhtaana pito. Vähennykseen oikeuttavaa kotitaloustyötä ei ole suunnittelutyöt eikä esimerkiksi huonekalujen verhoilu.

Tutkimuksen kotitalouskyselyn mukaan siivouspalveluita osti vuonna 2003 25-30 %, remontointia n. 70 %, piha- ja puutarhatöitä 5-10 % sekä hoivapalveluita ja lastenhoitoa 5-10 % vähennystä hyödyntäneistä kotitalouksista. Kaikkiaan palveluita ostettiin vuonna 2003 yhteensä n. 260 miljoonalla eurolla.

Raportti on varsin mielenkiintoista luettavaa:

"Kotitaloustyö voidaan määritellä toiminnaksi, jota harjoitetaan kodiksi sanotuksi tilassa, ja jota eläminen kodissa aiheuttaa (Hallman, Kotitaloustyö ja sen.., 1998). Eräs mahdollisuus erotella kotityö kotona oleskelusta on ajatella, että mikäli voi palkata jonkun toisen tekemään kyseisen työn, se on kotitaloudessa tehtävää työtä. Kotitalouksien itsensä tekemällä työllä ei ole hintaa. Tästä syystä se ei ole mukana kansantulolaskelmissa. Mikäli kotitalouksien tekemällä työlle määritettäisiin markkinoiden mukainen hinta, kotitalouksissa tehty olisi kansantalouden kirjanpidossa suurin yksittäinen erä. Tilastokeskuksen ajankäyttötutkimuksessa kotitalous- ja huoltotyöhön luetaan kuuluviksi seuraavat tehtävät (Ajankäyttötutkimus, tilastokeskus 2000): Ruuan valmistaminen, leipominen ja säilöminen, astianpesu, siivous, pyykinpesu ja silitys, vaatteiden valmistaminen, vaatehuolto, lämmitys ja vesihuolto, korjaus- ja rakennustyö, pihan ja eläinten hoito, kulkuneuvojen korjaus ja huolto, perheenjäsenten auttaminen, muu kotityö sekä kotitöihin liittyvät matkat."

Nyt vain hommiin, Katrina ja kumppanit!

0 kommenttia

Aalto

  • Ylen Toimintaympäristön ja sosiaalisen median päällikkö Tuija Aalto kirjoittaa blogissaan median toimintaympäristöön ja tulevaisuuteen liittyvistä asioista. Muualla webissä:  Google+, Slideshare, Twitter, Facebook, LinkedIn.

Blogiarkisto

2011

lokakuu

syyskuu

elokuu

heinäkuu

kesäkuu

toukokuu

huhtikuu

maaliskuu

helmikuu

tammikuu

2010

joulukuu

marraskuu

lokakuu

syyskuu

elokuu

toukokuu

huhtikuu

maaliskuu

helmikuu

tammikuu

2009

joulukuu

marraskuu

lokakuu

syyskuu

elokuu

kesäkuu

toukokuu

huhtikuu

maaliskuu

helmikuu

tammikuu

2007

elokuu

heinäkuu

kesäkuu

toukokuu

huhtikuu

maaliskuu

helmikuu

tammikuu

2006

joulukuu

marraskuu

lokakuu

syyskuu

elokuu

heinäkuu

kesäkuu

toukokuu

huhtikuu

maaliskuu

helmikuu

tammikuu

2005

joulukuu

marraskuu

lokakuu

syyskuu