Blogit journalistien lähteinä?
Juttukeikalla on kädet täynnä tekemistä eikä haastatteluja ehdi tehdä niin paljon kuin haluaisi - mutta blogeissa olisi lisää aineistoa. Käyttääkö, ja miten? Journalistien verkkopalvelu Poynteronlinessa puhutaan siitä, miten blogeihin ja bloggaajiin pitäisi suhtautua lähteinä: Bloggers as Sources: What's Your Take?.
Suomalaisessa blogiyhteisössä on muistaakseni muutamassa yhteydessä nostettu esiin väitettyjä plagiointitapauksia, joissa lehtitoimittaja olisi kopioinut kokonaisia tekstikappaleita jonkun blogista lähdettä mainitsematta. Toisaalla on siteerattu blogeja lähteet mainiten (keskustelua aiheesta täällä ja täällä), ja näin saatu printtilehteen kätevästi ajassa olevaa aineistoa verkosta.
Osaako suomalaismedia käyttää blogeja lähteenä? Osaatko mainita joitain hyviä esimerkkejä? Jos kehittämisen varaa mielestäsi olisi, millaisia käytäntöjä Suomessa pitäisi muodostaa, jotta bloggaajien ja mediatalojen palkkalistoilla olevien toimittajien yhteistyö olisi win-win kaikille?
2 kommenttia
Ma 21.08.2006 @ 14:44
Onhan noihin joskus törmännyt, mutta ei niin usein. Siis että suuret uutispalvelut ja mediat ovat printissä tai online käyttäneet blogeja lähteinä. Se että lähdettä ei aina ole mainittu on mielestäni "tylsää"!
To 24.08.2006 @ 20:51
Lähde pitäisi kyllä aiona mainita, samaa mieltä. Voiko olla niin, että "asiallisessa" jutussa toimittaja arkailee jotakin mahdollisesti hassun kuuloista blogin nimeä tms.? Ei kai.
Mediablogin Matti on <a href="http://mattilintulahti.net/mediablogi/2006/08/24/blogien-kaytto-lahteena-yleistyy-suomessa/">bongannut Hesarin jutuista</A> blogilähteen.